Llibertats

Aldarulls i quinze persones ferides al final de la protesta pel desallotjament del Banc Expropiat

La marxa ha acabat amb disturbis entre manifestants i Mossos d'Esquadra, que han fet servir abundant munició de 'foam' i han detingut una persona. Quatre de les quinze persones ferides han rebut l'impacte dels projectils viscoelàstics al cap
La manifestació a Gràcia ha finalitzat amb aldarulls
Gorka Leiza
23/05/2016

Amb quasi una hora de retard sobre l'hora prevista, quan faltaven deu minuts per arribar a les nou del vespre, ha començat la manifestació de rebuig al desallotjament a la plaça de la Revolució de Gràcia. Al voltant de 1.800 persones s'han aplegat a l'espai i han començat a marxar pel carrer Torrijos cap a la plaça del Diamant, tot passant per la plaça de la Virreina. Durant el recorregut, les manifestants han cridat lemes com Amb caputxa o sense el banc es defensa, Vergonya em faria ser policia o Avui com ahir, la lluita és l'únic camí, però també tonades crítiques amb la tasca dels mitjans de comunicació: Periodistes, fora del barri!, cridaven des de la capçalera. A l'alçada del Torrent de l'Olla, ha començat la trencadissa de vidres d'entitats bancàries.

Al voltant de 1.800 persones s'han aplegat a la manifestació / Victor Serri

 

Quan el cap de la protesta arribava a la plaça del Sol, la part final de la marxa entrava al Torrent de l'Olla des del carrer de l'Or. Aleshores, la manifestació s'ha aturat per recordar dues okupacions emblemàtiques del barri: l'antic Casal Popular de Gràcia, al carrer Ros de Olano, i l'Oficina d'Habitatge de Gràcia, a la mateixa plaça del Sol. Des d'allà, han enfilat cap a la plaça de la Revolució de nou per arribar fins al Banc Expropiat. Al carrer, se sentia el veïnat fent repicar atuells des dels balcons en solidaritat amb la protesta.

A la cruïlla entre la Travessera i el Torrent de l'Olla, una furgoneta dels Mossos intentava obrir-se camí entre contenidors arrossegats al mig del carrer i la pluja d'objectes llançats per les manifestants

En arribar a l'espai desallotjat, les manifestants han intentat retirar les planxes de ferro de l'entrada principal amb una serra radial. En aquest moment, la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra ha començat a carregar contra les manifestants, que han resistit l'embat dels antidisturbis en un primer moment; el furgó que encapçalava la càrrega ha quedat cobert de pintura blanca. Al darrere, un furgó amb el dispositiu LRAD –canó sònic– al sostre. Les primeres càrregues han provocat ferides de diversa consideració, com un noi amb un trau al cap. Moments després, les manifestants han bolcat un cotxe particular i han calat foc a un petit camió de BCNeta per dificultar els moviments dels cossos policials. A partir d'aquest moment, les corredisses, les càrregues i els enfrontaments s'han estès per la vila de Gràcia. A la cruïlla entre al Travessera i el Torrent de l'Olla, una furgoneta dels Mossos intentava obrir-se camí entre contenidors arrossegats al mig del carrer i la pluja d'objectes llançats per les manifestants.


En diverses ocasions, els Mossos han disparat projectils de foam contra les manifestants, diverses de les quals han resultat ferides. Un grup de manifestants ha aprofitat els moments de caos del final de la manifestació per entrar al supermercat Bonpreu del carrer Verdi, immers des de fa mesos en un conflicte laboral denunciat pels grups activistes del barri, on han provocat desperfectes. Des dels balcons del mateix carrer, diferents veïnes escridassaven les manifestants.

Les manifestants resisteixen a la primera càrrega policial / Victor Serri

 

A les 23h, els aldarulls es concentraven a la part alta de Gràcia. A la Travessera de Dalt, prop de 300 persones creuaven contenidors i tanques al mig del carrer. En aquell moment, les càrregues es produïen entre la plaça del Nord i el barri de la Salut i els Mossos d'Esquadra han arribat a emprar els projectils viscoelàstics de punta negra, els més lesius que poden fer servir. En total, fins ara, s'han comptabilitzat quinze persones ferides de diversa consideració. Quatre d'elles presentaven ferides causades per l'impacte de projectils viscoelàstics al cap.

Els Mossos d'Esquadra van efectuar una detenció durant els aldarulls, es va produir al carrer Massens i el jove ha passat la nit a la comissaria de les Corts i ha sortit aquest migdia en llibertat amb càrrecs de desordres públics. D'altra banda, un altre jove està a l'espera de ser intervingut quirúrgicament a l'Hospital de Bellvitge. Es tracta d'un estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona que va rebre l'impacte d'una bala de foam a la mà, provocant-li una ferida oberta que ha requerit la reconstrucció dels tendons i l'os d'un dels seus dits. 

 

Continguts relacionatsMostra'l en portada

Notícies relacionades: