Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Apunts per a les eleccions: organitzar-se

Les darreres setmanes hem escoltat sovint que el futur depèn del nostre vot. Es diu que és indispensable participar en les eleccions davant l’amenaça del feixisme i s’apel·la a la responsabilitat individual com a resposta a un sistema que no para de moure’s cap a l’extrema dreta.

Aquests advertiments no són infundats. A Itàlia el govern de Meloni ha ordenat als ajuntaments que no inscriguin les criatures de parelles del mateix sexe i diverses fiscalies pretenen modificar les actes de naixement de criatures de parelles lesbianes per eliminar les referències a les mares no gestants. Així, davant l’avenç de l’extrema dreta, qualsevol que no encaixi a l’estret motlle d’home blanc heterosexual burgès es troba en perill.

No obstant això, el present ja és força desolador per a persones i comunitats migrants que habiten o intenten arribar a aquestes terres. Aquesta setmana es va identificar el cos d’una nadó de vuit mesos trobat en una platja de Tarragona. Es deia Lilia i era la tripulant d’una embarcació que va naufragar a deu quilòmetres de la costa de Dénia el març. Els cossos de la mare i el pare ja s’havien trobat setmanes abans a altres parts de la costa mediterrània.

Davant l’avenç de l’extrema dreta, qualsevol que no encaixi a l’estret motlle d’home blanc heterosexual burgès es troba en perill. No obstant això, el present ja és força desolador per a persones i comunitats migrants

També va ser notícia l’existència del Bibby Stockholm, una mena de CIE flotant que es posarà en funcionament a la costa de Portland, el Regne Unit. Té una capacitat per a 506 persones i hi seran detinguts “homes solters” que hagin entrat de manera irregular al territori anglès. Això en un context de reformes legals que criminalitzen encara més la migració i priven de drets bàsics a qui sol·licita asil.

Per altra banda, una investigació realitzada per Corporate Watch revela que les empreses vinculades amb el Bibby Stockholm reben contractes milionaris, de fons públics, que alimenten el complex industrial migratori. L’empresa propietària del vaixell, Bibby Line Group Limited, genera uns beneficis anuals de 35,5 milions de lliures esterlines i els fundadors estan vinculats amb l’esclavització de persones. Així, continua intacta l’antiga fórmula colonial de violència i mort cap a determinades poblacions per generar riquesa i benestar d’altres. Tot això en el marc de les democràcies liberals.

En aquest context, sorgeix la inquietud que si participar en “la festa de la democràcia” ens ajuda a desfer, o almenys contenir, aquest recorregut o si, per contra, acaba per enfortir les institucions colonials que el possibiliten i el reprodueixen. El dubte no resolt pren la reflexió llançada per Breny Mendoza en assenyalar que no només Occident redobla els seus esforços per imposar-se a través de la violència i de la guerra, sinó que moltes vegades els pobles oprimits continuen apostant a un model democràtic que en essència depèn de la seva exclusió, eliminació i opressió.

Davant la lògica imperant que creu que els problemes que sorgeixen del sistema racista, classista i patriarcal es resolen o es contenen de manera individual i puntual, cobra força la invitació zapatista a organitzar-nos per resoldre’ls col·lectivament

En aquest sentit, anys enrere quan el zapatisme era acusat de cridar a l’abstenció en les eleccions presidencials a Mèxic, l’EZLN va emetre un comunicat explicant la seva posició. Assenyalaven que com a zapatistes no cridaven la gent ni a votar ni a no votar. Els deien que s’organitzessin col·lectivament per resistir, per lluitar i per tenir el que es necessita, perquè tenien clar que la situació empitjoraria.

Davant la lògica imperant que creu que els problemes que sorgeixen del sistema racista, classista i patriarcal es resolen o es contenen de manera individual i puntual, cobra força la invitació zapatista a organitzar-nos per resoldre’ls col·lectivament. Perquè en el present aquest sistema “raja sang i fang, per tots els porus, des del cap fins als peus”. Prenent les paraules de subcomandant Moisés, votis o no votis: organitza’t.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!