Llibertats

Centenars de manifestants homenatgen Patricia Heras a la plaça Sant Jaume després del passi de 'Ciutat Morta' a TVC

Parlaments emotius de Mariana Huidobro, Sílvia Villullas i Xavier Artigas. Exigeixen la reobertura del cas i una investigació de les pensions vitalícies concedides als policies condemnats per tortures greus
Mariana Huidobro dirigeix unes paraules emocionades a la gent concentrada
/ Victor Serri
18/01/2015

El passi del documental Ciutat Morta al Canal 33, malgrat els cinc minuts de censura per ordre judicial, ha estat tot un èxit. S'han fet projeccions públiques a més de 300 locals distribuïts per tota la geografia catalana i, a l'espera de les xifres d'audiència definitives, de ben segur que s'han superat les 42.000 espectadores que va tenir l'emissió de Pa Negre al mateix programa, Sala 33, de la televisió pública. Només amb els passis que s'han fet a diferents casals i ateneus, s'ha superat la xifra de 10.000 espectadores. Un cop finalitzada l'emissió, la convocatòria d'una vetlla amb espelmes a la plaça de Sant Jaume en homenatge a Patricia Heras ha corregut com la pólvora per les xarxes. Partint de la Ronda de Sant Pau, s'ha fet una manifestació que ha travessat el Raval, encapçalada per una pancarta amb el lema Prou brutalitat, prou impunitat. Molts crits recordaven Juan Andrés Benítez, Ester Quintana i les preses anarquistes. La plaça de Sant Jaume conservava el silenci tot i que hi anava arribant gent que cridava: “4F, ni oblit ni perdó”. Un cop dins la plaça, la imatge dels ciris encesos a les portes del consistori congelava la respiració. A primera fila, les familiars i les amigues de Patricia Heras i de Rodrigo, Álex i Juan.

En nom del conjunt de familiars i amigues de les principals víctimes del cas, ha reclamat que s'investigui tot de nou i que es reobri el procés judicial

Amb un equip de so improvisat, s'han fet els parlaments. Mariana Huidobro, mare de Rodrigo Lanza, ha pres la paraula molt emocionada “Ara que som aquí, recordo els mesos que vam cridar que volíem justícia davant les portes de l'ajuntament, però hi havia un mur, un gran mur que no podíem travessar. Mai m'hauria imaginat que podríem arribar fins on som ara, gràcies a totes, gràcies a tota la gent preciosa i maca que ens ha ajudat”.

Familiars i amistats de Patricia Heras i diverses persones anònimes van exigir que es reobri el cas / Victor Serri

 

Sílvia Villullas, amiga de Patricia Heras, ha parlat entre llàgrimes. “Penso en el passat, però també penso en el futur i, ara, penso en les companyes anarquistes que estan preses. Estic molt emocionada i tot plegat em porta a pensar en Patri i, encara que jo pensava que estava molt lluny, és més a prop, és aquí amb nosaltres. Gràcies a totes vosaltres per ser aquí amb nosaltres”.

Xavier Artigas, codirector del documental, ha aprofitat per recordar que el cas 4F no s'acaba aquí i que molta gent encara ha de respondre alguns interrogants que hi ha sobre la taula: “Com pot ser que els agents condemnats per tortures tinguin jubilacions vitalícies de fins a 1.800 euros? Ens ho ha d'explicar Xavier Trias”. En nom del conjunt de familiars i amigues de les principals víctimes del cas, ha reclamat que s'investigui tot de nou i que es reobri el procés judicial. Eren quarts de tres de la matinada quan s'ha desconvocat la concentració. Els ciris i les espelmes, però, han continuat cremant i posant llum a les portes de l'Ajuntament de Barcelona.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: