Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Concentració per denunciar el cas del policia infiltrat en el moviment popular i antifeixista de València

Sota el lema "Espionatge sense escrúpols, solidaritat sense límits", davant la Delegació del Govern espanyol a València, centenars de persones s'han concentrat per denunciar les tres infiltracions policials en els moviments socials dels Països Catalans i condemnar "les agressions de l'Estat contra la militància política"

Concentració a València per denunciar el cas del policia infiltrat | Laura Escartí

Tres dies després de destapar la infiltració d’un agent de la Policia espanyola en el moviment popular i antifeixista de València, centenars de persones s’han concentrat davant la Delegació del Govern espanyol a València. Sota la presència d’un fort desplegament policial, format per deu furgons de la Policia Nacional, dos portaveus dels col·lectius afectats han iniciat la lectura d’un manifest amb un missatge de rebuig a què consideren “una agressió més de l’Estat contra la nostra militància política, en aquest cas, a través de la infiltració d’un agent”. Tot seguit, s’han recordat els dos casos d’agents infiltrats a Barcelona, sota la identitat falsa de Marc Hernàndez Pons i Dani Hernàndez Pons, i s’ha agraït a la redacció de la Directa “la seua lluita per un periodisme independent i autogestionat”. Segons l’organització, s’hi han congregat al voltant de 400 persones.

Durant la lectura del manifest, s’ha recordat que l’estratègia de la infiltració policial “s’ha utilitzat al llarg de la història conta els moviments polítics com a mecanisme de control i criminalització de les nostres lluites”. També han incidit en els límits legals d’aquest tipus de pràctiques. A l’Estat espanyol, la figura del policia encobert està regulada per l’article 282 bis de la llei d’enjudiciament criminal, que estableix que el jutge d’instrucció competent, o el Ministeri Fiscal, “podran autoritzar funcionaris de la policia judicial, mitjançant resolució fundada, a actuar sota identitat suposada i a adquirir i transportar els objectes, efectes i instruments del delicte i diferir-ne la confiscació”. El desenvolupament de la infiltració policial només es contempla en determinades circumstàncies i exclusivament en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat. No obstant això, fins ara, arran dels dos primers agents destapats per aquest mitjà, el Ministeri de l’Interior espanyol només ha assegurat que els dos agents infiltrats a Barcelona no necessitaven una autorització judicial perquè eren “agents d’intel·ligència” sota les ordres de la Comissaria General d’Informació, i no pas agents encoberts.

Les portaveus han assenyalat el Ministeri d’Interior espanyol com a responsable, així com al govern del PSOE i Unides Podem “per vulnerar els nostres drets civils i polítics i instrumentalitzar les nostres companyes per controlar la militància”

Les portaveus han assenyalat el Ministeri d’Interior espanyol com a responsable, així com al govern del PSOE i Unides Podem “per vulnerar els nostres drets civils i polítics i instrumentalitzar les nostres companyes per controlar la militància política”. També s’han solidaritzat amb tots aquells col·lectius i persones que en l’actualitat s’enfronten a causes judicials, com els joves antifeixistes de Pego, les veïnes encausades per mobilitzar-se contra el PAI de Benimaclet, les militants del CSOA l’Horta, les activistes condemnades a 5.540 euros de multa per protestar contra l’enderrocament del Forn de Barraca o les militants de l’Assemblea Feminista de València, que ja s’han afrontat a 14 judicis per multes emparades en la llei mordassa. No s’han oblidat de manar un missatge de suport als moviments socials de Barcelona afectats per la infiltració del policia que es feia anomenar Daniel Hernàndez Pons.

La protesta de València va emprar el mateix lema de les celebrades a Barcelona fa quinze dies |Laura Escartí

Dos dels lemes més repetits han estat “Els carrers seran sempre nostres” i “Fora policia dels nostres barris”. “Per moltes infiltracions, persecucions i multes que hi haja, l’organització i el suport mutu continuarà sent el nostre camí cap a uns barris on capiguem totes. Reivindiquem que el moviment veïnal i popular no s’aturarà per la repressió”, han reblat. “Hem sigut colpejades, una vegada més, per les estructures de poder patriarcals que componen aquest sistema, però volem deixar clar que per cada colp que rebem, ens trobaran més fortes, unides i organitzades”, han conclòs.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!