Llibertats

Condemnats, però al carrer

La campanya Justícia Juan Andrés discrepa de l'acord de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la defensa dels mossos d'esquadra acusats. Els agents han estat condemnats, però no ingressaran a presó
Dos dels vuit mossos condemnats han estat fotografiats quan sortien per la porta lateral del Palau de Justícia
Gorka Leiza
09/05/2016

Sentència ferma i sense possibilitat de recurs. Els sis policies que van apallissar Juan Andrés Benítez fins a la mort i els dos que ho van encobrir han reconegut els fets i han assumit la condemna. Tot i així, no ingressaran a presó. Aquest és l'acord al qual han arribat la fiscalia, les defenses dels vuit mossos d'esquadra, l'acusació particular en representació de la germana de Benítez i l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), que ostenta l'acusació popular. La campanya Justícia Juan Andrés s'ha manifestat contrària a l'acord, ja que considera que el més important era "la celebració del judici públic". Tant és així que, aquest dilluns, a dos quarts de vuit de la tarda, han convocat una concentració al carrer Aurora per mostrar el seu rebuig al pacte. Àlex Solà, vocal de l'ACDDH, ha justificat el canvi de posicionament de l'entitat al·legant que la fermesa de la fiscalia havia començat a "trontollar" i "el desenllaç era incert, hi podia haver una absolució". L'advocada Laia Serra, que fins ara duia el cas, no ha pujat a l'estrada en el moment de l'escenificació de l'acord.

El pacte estableix que els sis mossos condemnats per homicidi no podran patrullar pels carrers durant set anys

"La novetat rellevant que ens ha fet canviar d'opinió és que s'ha prohibit que, durant set anys, els sis agents acusats de la mort de Juan Andrés s'apropin a menys de mil metres del carrer Aurora. És una mena de desterrament del barri del Raval. Durant els dos anys de pena de presó –que quedarà en suspensió– i els cinc anys posteriors, no podran fer de policia de carrer; per perillositat, se'ls exclou de poder tenir relació amb ciutadans", ha explicat Solà a la sortida del judici. Mentre l'acusació deia això, a les portes del Palau de Justícia, l'advocat de la defensa, Josep Maria Fuster-Fabra –antic dirigent de Fuerza Nueva–, amb un somriure d'orella a orella, afirmava: "Els agents, en el fons, no creuen que siguin culpables, però s'han vist obligats a reconèixer els fets per aconseguir l'acord".

Els policies Joel Navarro Agell, David Garcia Manzano, David Cruz Milla, Eduardo Gallardo Vicens, Ramón de Dios López i Jesús Jamal Rueda, aquest últim sergent, han reconegut la comissió dels delictes d'homicidi i lesions agreujades. El policies Marc Vargas Plana i la policia Elisenda Gimeno Rabella –ella a priori era molt reticent a assumir la seva culpabilitat– han acceptat haver obstruït la justícia pel fet d'haver esborrat amb aigua una gran taca de sang de Benítez a l'asfalt del carrer Aurora. L'assumpció del delicte, l'han feta dempeus i amb un "sí" davant del micròfon, mentre el jutge José Luís Ramírez en prenia nota. Tots han sortit a peu per la porta lateral del Palau de Justícia i quatre d'ells han marxat en taxi. El Departament d'Interior es farà càrrec dels 150.000 euros d'indemnització que s'han de pagar a la germana de Benítez i els agents hauran d'assistir a un curs sobre drets humans.
 

Els vuit agents dels Mossos d'Esquadra asseguts a la banqueta dels acusats / Gorka Leiza

 

Mentre Fuster-Fabra feia declaracions a les portes de l'edifici, una vintena de membres de la campanya Justícia Juan Andrés cridaven contra el pacte i qualificaven l'advocat de "mafiós". Quatre policies l'han escortat un centenar de metres, en direcció a l'Estació del Nord. L'advocat de l'acusació popular, Àlex Solà, ha manifestat el seu "respecte i comprensió" per l'oposició a l'acord que s'ha mostrat des de la campanya: "Som conscients que, tot i que ho hem intentat explicar, no comparteixen els nostres arguments, però està bé que sigui així, nosaltres tenim un nivell d'anàlisi des de la nostra trinxera jurídica i l'activisme de carrer n'ha de tenir un altre i ha de considerar que això és injust, perquè ho és, perquè no fa reparació plena. Per ells, és totalment injust; nosaltres, des de la nostra posició, hem pensat que valia la pena assegurar una no impunitat en aquests termes".

La campanya Justícia Juan Andrés és crítica amb l'equip jurídic de l'ACDDH i afirma: "No han consultat ni tingut en compte la nostra opinió"

Des de la campanya Justícia Juan Andrés, Inyaki Garcia explica que la presentació de la querella per part de l'ACDDH es va entendre com una "raó instrumental i de confiança mútua, sabent que la part fonamental la portava la campanya". Aquest fet es va produir perquè, per personar-se com a acusació popular en una causa, es necessita personalitat jurídica pròpia, requisit que la campanya no complia. Tanmateix, Garcia és crític amb l'equip jurídic de l'ACDDH i afirma: "No han consultat ni tingut en compte la nostra opinió". Es mostra decebut i manifesta que "una lluita es decideix entre els que la tiren endavant en igualtat de condicions, amb respecte i confiança i cadascú aporta allò que sap més a la decisió comuna".


Es reactiven els expedients disciplinaris

Ara,la patata calenta del cas recau en el govern de Junts pel Sí. Els expedients disciplinaris incoats pels fets del carrer Aurora s'hauran de reobrir per imperatiu legal, ja que una sentència ferma assenyala que vuit mossos d'esquadra en actiu són autors confessos de delictes greus. Sis d'aquests policies han comès un homicidi, segons es diu literalment al redactat de l'acord de conformitat. Més enllà del contingut de la sentència, quines mesures prendrà el govern català? Aquesta és una de les preguntes que caldrà respondre durant els proper dies. Tanmateix, l'advocat Josep Maria Florensa, al seu torn de paraula, ha afirmat que "hi ha un compromís del Departament d'Interior per modificar els protocols de reducció de persones alterades".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: