Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dures càrregues policials a València en una nova nit de suport a Pablo Hasél arreu dels Països Catalans

Per tercera nit consecutiva, els carrers de diverses localitats dels Països Catalans van palesar la reacció popular per l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél, dilluns passat, amb un balanç de setze detencions. Les desproporcionades càrregues policials a València, amb colps de porra contundents, recollides en nombrosos testimonis videogràfics, han aixecat una tempesta política al País Valencià, amb peticions de dimissió de la delegada del Govern espanyol, Glòria Calero. La nit al centre de la capital valenciana es va saldar amb almenys nou detencions, mentre que a Barcelona, on per tercera nit consecutiva les protestes van derivar amb encesa de contenidors, enfrontaments, càrregues i carrusels policials, van haver-hi huit detingudes

Un policia es disposa a atacar a un jove en una de les primeres càrregues en les protestes per Hasél a València | Jaume Ferrando

Almenys nou detingudes i un ferit per un cop de porra al cap –que li va provocar una obertura que ha hagut d’estar pal·liada amb nou grapes. Aquest és el balanç repressiu del segon dia de mobilitzacions a València per reclamar la llibertat del raper Pablo Hasél, segons dades de la Delegació del Govern espanyol a la capital del Túria, encara que, tal com mostren els nombrosos vídeos difosos per xarxes socials, la xifra de persones ferides és notablement superior. Segons ha confirmat a la Directa l’organització antirepressiva Alerta Solidària, les encausades, acusades dels delictes de desordres públics, desobediència i atemptat contra l’autoritat, passaran a disposició judicial a les quatre de la vesprada d’aquest divendres. Entre les detingudes hi ha una persona sense llar que va ser colpejada, tot i que, una dona ho va intentar impedir, explicant als agents la seua situació i que tenia problemes de salut mental, fet que va comportar també la seua detenció. La contundent actuació policial ha fet protagonista la capital valenciana de la tercera nit de mobilitzacions en defensa de la llibertat d’expressió arran del cas Hasél, que també s’han reproduït en altres ciutats com Barcelona, Tarragona o Sabadell, amb un balanç total de setze detencions.

Aquest dijous, 18 de febrer, les dures càrregues, que han recordat la brutalitat policial sense precedents que va protagonitzar la Primavera Valenciana, s’han tornat a repetir en els principals carrers del centre de València. Manifestants, periodistes, fotògrafs i diverses persones que es trobaven al carrer durant els aldarulls han sigut agredides pels agents. Amb el fort desplegament policial, format per almenys quinze furgones de la Unitat d’Intervenció de la Policia Nacional espanyola, han esclatat moments de gran tensió, amb diverses càrregues, que van començar en el moment en què les assistents a la convocatòria van intentar avançar des de la plaça Sant Agustí. Més tard, es van tornar a produir en diverses ocasions, quan els antidisturbis van fer córrer als manifestants amb l’objectiu de separar-los en grups menuts.

Diverses periodistes que cobrien els fets, com Mar Segura, de la televisió pública À Punt, han denunciat públicament la violència policial que va haver de patir mentre treballava

En ambdues jornades de protestes, diversos periodistes han documentat i denunciat l’abús policial. Mar Segura, periodista de la televisió pública À Punt, denunciava la violència policial que havia patit mentre exercia el seu treball: “Hui he cobert la manifestació per la llibertat d’expressió a València, i mentre estava en directe, la policia m’ha pegat. No els ha important que portés el micròfon. És una mostra de la desproporció i brutalitat de l’actuació policial”. Un altre periodista, Gonzalo Sánchez, dels diaris El Levante i El Salto, també denunciava la violència a través de les xarxes socials: “Han acorralat un grup on hi havia una dona major i han començat a espentar”. Entre les persones agredides també hi ha el diputat de Compromís Carles Esteve. La formació ha condemnat l’actuació dels agents “d’intolerable”. En la primera jornada de protestes al País Valencià, es van convocar concentracions a altres ciutats del País Valencià, com Castelló de la Plana i Vila-real, on van transcórrer sense altercats i sota una forta presència policial. 


Exigeixen la dimissió de Glòria Calero

Diversos col·lectius del País Valencià, a través de comunicats i de les xarxes socials, han manifestat el seu rebuig a les càrregues i s’han solidaritzat amb les persones que, malgrat manifestar-se de manera pacífica, han patit les agressions i la persecució policial. Així mateix, han exigit la derogació de la llei Mordassa i la dimissió de la delegada del Govern espanyol a València, Glòria Calero, com a màxima responsable de la violència viscuda. 

Antiavalots del Cos Nacional de Policia espanyol a punt per a carregar la passada vesprada al centre de València |Lucas Guerra

 

No és la primera vegada que l’actual delegada del govern permet aquest tipus d’actuacions a la ciutat de València. Per exemple, les activistes de l’Assemblea Feminista de València s’enfronten a multes que ascendeixen fins als 10.815 euros per haver participat en els piquets informatius de les vagues feministes de 2018 i 2019, sotmeses a una forta repressió. Durant els últims mesos, les activistes es van reunir amb Calero per intentar, sense èxit, que no s’acceptaren les sancions imposades pels agents. Així mateix, la mateixa Delegació del Govern va sancionar Arran amb una multa de 1.800 euros per desplegar, des del Micalet, una pancarta on es llegia “Fora feixistes”, amb l’objectiu de denunciar la presència de grups d’extrema dreta en la processó cívica del matí del 9 d’octubre de 2019. Des d’EntreBarris i Per l’Horta, subratllen en un comunicat que la violència policial i les identificacions són el “tarannà” de la delegada. “Ho hem viscut en desnonaments, en concentracions contra la Sareb, en el judici contra les piqueteres del 8 de març, o en aquesta concentració, emparats en la llei Mordassa, la qual l’actual govern del PSOE-Podemos va prometre derogar i que sabem que no derogaran”.

Compromís, Unides Podem o Esquerra Republicana del País Valencià, que fins i tot ha demanat una compareixença de la delegada “per donar compte de les càrregues policials”, han condemnat les actuacions i han exigit responsabilitats a la Delegació. Diverses integrants de la formació morada, a més a més, van ser testimoni de les agressions, entre elles, Pilar Lima, coordinadora autonòmica de Podem, qui ha afirmat que no hi havia “cap necessitat d’aquesta bestialitat”. “La gent camina i es dispersa amb calma, però vostés van a un altre ritme. És violència policial”.


Vuit detencions a Barcelona i incidents també a Tarragona i Sabadell

A Barcelona, per tercera nit consecutiva, la resposta al carrer en reacció a l’empresonament dilluns de Pablo Hasél, i també en reacció a les detencions i les persones ferides per llançaments de projectils de foam de les nits precedents, s’ha saldat amb multituds al carrer amb una concentració que novament ha culminat amb càrregues i carrusels per part de la Brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra i barricades i enfrontaments d’algunes manifestants amb les forces policials. Al voltant d’un miler de persones s’aplegaven a les set de la tarda a la plaça de Tetuan, punt fixat com a lloc de concentració.

Després d’una bona estona a la rotonda central, on s’han produït algunes actuacions musicals i parlaments en defensa de la llibertat d’expressió, bona part de les concentrades han marxat en direcció muntanya pel passeig de Sant Joan entre crits de “Llibertat Pablo Hasél”, “Urquinaona, ho tornarem a fer” i “Catalunya antifeixista”. Però, abans d’arribar a la cantonada amb el carrer del Consell de Cent, on es troba la seu del Departament d’Interior, han estat aturades per un cordó de tancs i furgonetes dels Mossos d’Esquadra. Al voltant de les nou de la nit s’han començat a produir llançaments de diversos objectes i petards contra el dispositiu policial.

Els Mossos d’Esquadra detenen un noi acusant-lo d’haver efectuat llançaments d’objectes aquesta passada nit a l’Eixample de Barcelona |Àngel Monlleó

A partir d’aquest moment, la manifestació es dispersava en grups per zona de la Dreta de l’Eixample  que van formar diverses barricades calant foc a contenidors i altres elements del mobiliari urbà en diversos llocs dels carrers Mallorca, València, Roger de Llúria, Diputació fins al passeig de Gràcia i la Diagonal. Algunes de les barricades han derivat en fogueres de grans dimensions. A Consell de Cent, un grup de protestants ha fet pintades i ha llançat pedres a la seu de El Periódico de Catalunya, que han malmés la vidriera de l’entrada. Segons l’organització antirepressiva Alerta Solidària, els Mossos han detingut vuit persones, entre les quals hi ha dues militants de l’organització de l’esquerra independentista Arran, que aquest matí de divendres ha convocat una concentració davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra de les Corts, on les detingudes han passat la nit, a l’espera de passar a disposició judicial.

Segons l’organització antirepressiva Alerta Solidària, els Mossos d’Esquadra han practicat vuit detencions aquesta nit a Barcelona, entre les quals dues militants de l’organització de l’esquerra independentista Arran

Encara que amb menys quantia que les nits anteriors, les mostres de repulsa a l’engarjolament de Hasél i a la violència policial també es van reproduir en altres localitats catalanes. A Sabadell, la concentració ha aplegat dos centenars llargs de persones davant els jutjats de la ciutat, per després traslladar-se a la comissaria dels Mossos i a la del Cos Nacional de Policia espanyol. Més endavant, un reduït grup de manifestants ha aixecat barricades a la Gran Via de la capital vallesana.

A Tarragona, per tercera nit consecutiva hi ha hagut concentració en defensa de la llibertat d’expressió, a partir de les set de la tarda, a la plaça dels Despullats (a la Rambla Nova). Com en la nit anterior, la concentració ha derivat en una marxa fins a l’autopista A-7 on s’ha tallat durant uns minuts el trànsit sense que es produís aquest cop la intervenció de la unitat de l’ARRO dels Mossos que seguia la marxa. Més endavant, es van produir moviments de contenidors i corredisses en alguns punts de la ciutat. En la rotonda de l’Avinguda Catalunya, un vehicle de la Guàrdia Urbana tarragonina ha envestit un manifestant, que s’hi havia aturat al davant per barrar-li el pas, el qual no ha patit ferides de consideració. L’Ajuntament de la ciutat, en un comunicat, ha explicat que la dotació policial ha actuat “seguint els protocols” per evitar ser envoltant per manifestants. En altres ciutats de Catalunya, com Vic i Girona, al llarg del dia d’ahir hi va haver concentracions des del matí d’ahir davant els jutjats en suport a les persones que havien estat detingudes la nit anterior.

Manifestació d’estudiants universitaris aquest migdia de divendres, al carrer de Pelai de Barcelona |Guillem Martí



Aquest divendres, 19 de febrer, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha convocat una jornada de vaga a totes les universitats del país, en resposta a la persecució penal a Hasél, amb el lema “Amnistia i independència”. Hi ha previstes concentracions a Barcelona (a les 12 del migdia a la plaça de la Universitat) i també a Lleida (a les 12), Girona i a Tarragona (a les 6 de la tarda en ambdós casos). A València, s’ha convocat una concentració (a les 17.30 h en la Ciutat de la Justícia) per rebre les detingudes i exigir la seua absolució.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!