Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Delegació del Govern espanyol a València sanciona Arran amb 1.800 euros per desplegar una pancarta antifeixista

La Delegació ha imposat a tres militants d'Arran València una multa de 601 euros a cadascuna per "pertorbar la seguretat ciutadana" –infracció greu inclosa en la llei mordassa– el passat 9 d'Octubre. El primer judici té lloc aquest divendres, 25 de setembre, a la Ciutat de la Justícia de València, on Arran ha convocat una concentració per mostrar el seu suport a l’encausada

La Delegació del Govern a València porta a judici dues de les encausades per desplegar una pancarta antifeixista, a l’espera de la resolució del procediment administratiu de la tercera | Arxiu

Clara és una de les tres militants d’Arran València que, el matí de la Diada del 9 d’Octubre de 2019, va accedir a la torre del Micalet per a desplegar una pancarta on es llegia “Fora feixistes”. L’objectiu: denunciar la presència de membres i simpatitzants d’organitzacions d’extrema dreta, com España 2000, Ultras Yomus o el Grup d’Acció Valencianista (GAV), en la processó cívica del matí, un acte monopolitzat durant dècades per la dreta i el catolicisme més conservador i que, malgrat els intents del govern actual perquè hi participen altres entitats cíviques i culturals, l’espai continua conquerit pels insults, amenaces, xiulades i salutacions dels feixistes. Sota un desplegament policial sense precedents a la capital del Túria, una desena d’agents de la Policia Nacional espanyola i una altra d’agents de la Policia Local pujaren a la torre per identificar i alçar acta de denúncia a les tres militants. Onze mesos després d’aquella acció, la Delegació del Govern a València porta a judici dues de les encausades, a l’espera de la resolució del procediment administratiu de la tercera.

Les tres militants estan acusades de “pertorbar la seguretat ciutadana en un acte públic”, una infracció greu inclosa en l’article 36.1 de la Llei de seguretat ciutadana –coneguda popularment com a llei mordassa– i per la qual se’ls imposen multes que ascendeixen fins als 1.803 euros, 601 euros a cadascuna, quantitat que ja ha sigut embargada dels comptes de les dues militants citades a declarar. Aquesta llei, però, no tipifica el fet de desplegar una pancarta com a una acció que pertorbe la seguretat ciutadana i que, per tant, puga ser sancionable.

Segons explica l’advocada que porta la defensa, Maria Josep Martínez, tenint en compte que no es va alterar el transcurs de la processó, el procediment sancionador iniciat “és una forma de coartar la llibertat d’expressió”

Segons explica l’advocada que porta la defensa, Maria Josep Martínez, tenint en compte que no es va alterar el transcurs de la processó, el procediment sancionador iniciat “és una forma de coartar la llibertat d’expressió”. “El més greu –continua– és el fet que sanciona la Delegació, el desplegament d’una pancarta on posava ‘Fora feixistes'”. Una pancarta antifeixista i contra la impunitat de l’extrema dreta, que en els darrers anys ha mostrat la seua actitud impune i agressiva durant la manifestació de la vesprada del 9 d’octubre, “amb la connivència de la policia i les institucions, perquè no els fan fora”, subratlla Clara.

La primera vista té lloc aquest divendres, 25 de setembre, a la Ciutat de la Justícia de València, on a les deu del matí s’ha convocat una concentració per donar suport a l’encausada; mentre que la segona està prevista per al 20 d’octubre. El tercer procediment sancionador s’ha recorregut per via administrativa davant la Delegació de Govern espanyol a València –fins fa sis mesos encapçalada pel socialista Juan Carlos Fulgencio i ara en mans de Glòria Calero–, qui decideix si a partir de l’acta de denúncia alçada pels agents inicia l’expedient sancionador o no.

Amb aquestes tres sancions, el PSOE, formació que ha promés derogar la llei mordassa junt amb Unides Podem, ja ha obert més d’una desena d’expedients sancionadors contra els moviments socials de València

Amb aquestes tres sancions, el PSOE ja ha obert més d’una desena d’expedients sancionadors contra els moviments socials de València. Aquesta repressió política contrasta amb la seua promesa de derogar la llei mordassa junt amb Unides Podem. A les multes que han rebut les militants d’Arran se sumen unes huit més, de 4.808 euros, contra les activistes de l’Assemblea Feminista que es mobilitzaren durant la vaga del 8 de març de 2019 –l’Assemblea acumula dotze sancions més tramitades durant la legislatura de Juan Carlos Moragues (PP)–, i una sanció de 100 euros pels actes celebrats amb motiu del 25 de novembre de 2019, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Per ara, ha tingut lloc la primera vista contra una de les activistes feministes, en què la defensa va qüestionar l’objectivitat dels agents que van presentar les denúncies i es va denunciar la vulneració de la presumpció d’innocència de l’acusada. En total, l’Assemblea s’enfronta a 10.815 euros de multa. Per a l’organització juvenil independentista, el govern actual, junt amb els cossos i forces de seguretat de l’Estat espanyol, “està utilitzant la llei mordassa per exercir una persecució ideològica contra aquelles militants que volen posar fi al capitalisme”, ha manifestat a través d’un comunicat.

Arran també ha denunciat el que es coneix com a burorepressió, és a dir, la desmobilització a força de sancions administratives emparades en la llei mordassa, que, a banda d’afectar els drets fonamentals, esdevé un caldo de cultiu per als abusos policials a causa de la presumpció de veracitat que atorga als agents l’àmbit administratiu. L’article 52 d’aquesta llei regula “el valor probatori de les declaracions dels agents”, que implica que la paraula dels agents que hagen presenciat els fets constitueix “base suficient” per a la multa, un fet que trenca el principi d’igualtat processal. “Contra tot açò, no ens amagarem, respondrem i farem front a la repressió”, conclou Arran en el comunicat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!