Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El fons d’inversió Cerberus vol desnonar una família amb dues menors i en situació de vulnerabilitat a Mataró

En situació administrativa irregular, la família que viu a l'immoble no té la possibilitat d’accedir als circuits públics d’habitatge d’emergència o social. Okupa des de fa tres anys un pis de gran tenidor, amb dues criatures, i compta amb un informe de vulnerabilitat de serveis socials, requisits necessaris per acollir-se a la moratòria estatal de desnonaments. Així i tot, un jutjat de la capital del Maresme ha ordenat el llançament amb dispositiu policial per aquest 19 de novembre

Mobilització durant el primer intent de desnonament de Yousra Belouafi i la seva família a Mataró | Arxiu

És el cinquè llançament des que fa tres d’anys van okupar un pis al carrer Marathon del barri de Cerdanyola de Mataró (el Maresme) propietat de Divarian, una immobiliària controlada –al 100% des de l’octubre– pel fons d’inversió estatunidenc Cerberus. Després del darrer ajornament a porta fa un mes, el jutjat de primera instància número 8 de Mataró va ordenar que demà 19 de novembre s’executi el desnonament de Yousra Belouafi i la seva família, amb la intervenció del cos de Mossos d’Esquadra “perquè auxiliï la comissió judicial mitjançant ampli dispositiu”.

“Les condicions econòmiques que exigeixen per entrar en un pis de lloguer són impossibles de complir, estic cobrant tres euros l’hora, i a més, el sistema és molt racista”, lamenta Belouafi. Per una banda, no disposa de nòmina per la situació administrativa irregular, una condició imprescindible per accedir a un lloguer; i, per l’altra, assegura que pateixen racisme. Segons SOS Racisme, en l’àmbit dels drets socials, l’habitatge concentra el 23% de les discriminacions racistes a Catalunya, només per darrere de l’educació.

Amb dues filles menors d’edat i els avis, es troben desemparats. La situació administrativa irregular els impedeix accedir a molts circuits públics, com la mesa d’emergència o un lloguer social i, de moment, el recurs de l’advocada i l’informe de vulnerabilitat de Serveis Socials, en mans dels jutjats, no els ha servit per suspendre el desnonament. Pilar Sànchez, del Sindicat d’Habitatge de Mataró, lamenta que l’administració no doni cap alternativa tenint en compte la família està a punt de poder regularitzar la seva situació. Aviat farà tres anys que és a l’Estat espanyol i aleshores podrà sol·licitar l’informe per acreditar l’arrelament social i obtenir una autorització de residència temporal.

Pilar Sànchez, del Sindicat d’Habitatge de Mataró, lamenta que l’administració no doni cap alternativa tenint en compte la família està a punt de poder regularitzar la seva situació. Aviat farà tres anys que és a l’Estat espanyol i aleshores podrà sol·licitar l’informe per acreditar l’arrelament social

Des del Sindicat s’insisteix en el fet que el desnonament no hauria de tirar endavant amb la moratòria estatal prorrogada fins al 28 de febrer de 2022. El mes de desembre de 2020, es va ampliar el Reial decret llei 11/2020 de mesures urgents en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19 amb un nou Reial decret llei (37/2020) que, a l’hora de fixar la moratòria dels desnonaments, ja no se cenyia només a una vulnerabilitat “sobrevinguda a conseqüència dels efectes de l’expansió de la COVID-19” sinó que contemplava qualsevol situació que “encara que pogués no derivar-se directament dels efectes de la COVID-19, indubtablement s’ha vist agreujada per aquests”, segons el redactat. A més, s’afegia un article (1 bis) que donava cobertura a les situacions d’okupacions en determinats casos: sempre que es tractés d’un gran tenidor –més de deu habitatges en la normativa estatal–, que la família es trobés en situació de vulnerabilitat acreditada i que hi habités algú depenent, víctima de violència masclista o hi hagués a càrrec alguna persona depenent o menor d’edat. La família de Belouafi compleix aquests requisits: és vulnerable, té dos menors a càrrec i okupa un habitatge d’un gran tenidor. Contradient el Reial decret llei 37/2020, per tirar-lo endavant, la jutge argumenta que el cas “no guarda cap relació amb la COVID-19 i la situació generada per la mateixa” i critica que Serveis Socials, malgrat conèixer la situació de la família, no hagin adoptat “cap decisió en aquest darrer any i mig”.

Darrerament, tant la policia local com l’Ajuntament de Mataró han posat el focus en “l’ocupació il·legal d’habitatge”, tot assegurant que entre el gener i setembre hi ha hagut 367 ocupacions consumades a Mataró, que representen un 138% més que el 2019. Per al Sindicat d’Habitatge de Mataró, tal com explica Sànchez, cal denunciar que “mentre parlen d’inseguretat i okupacions, no parlen de pobresa, de segregació als barris, ni donen alternatives habitacionals. Inseguretat, afegeix l’activista, és “no tenir menjar, no arribar a final de mes, no tenir ni un sostre”. Per l’activista, “els discursos institucionals sobre l’okupació generen racisme i odi”.

L’Ajuntament de Mataró xifra en més de 3.300 els habitatges buits a la ciutat, dels quals, almenys 250 constaven al Registre d’habitatges buits i d’habitatges desocupats sense títol habilitant de la Generalitat de Catalunya fa un any.

Mobilització veïnal durant el primer intent de desnonament de Yousra Belouafi i la seva família a Mataró |Arxiu

 

 

Un tenidor gegant

El mes d’octubre, el banc BBVA va anunciar que venia el 20% que encara conservava de Divarian a Cerberus i, per tant, la immobiliària ha passat a estar totalment controlada per aquest fons d’inversió estatunidenc. Per la quantitat de casos afectats que arriben a grups, sindicats i plataformes, ja fa un any es va iniciar la campanya Guerra a Cerberus.

Per darrere de Blackstone i per davant de Lone Star, Cerberus és un dels principals compradors de totxo de la banca a l’Estat espanyol, segons la consultoria Axis Corporate. A través de la immobiliària Haya Real Estate –on un dels fills de l’expresident José María Aznar és conseller–, gestiona la immobiliària de Bankia des de l’any 2013, actius de Cajamar i de la Sareb des de 2014, de Liberbank des de 2017, del Banc Santander des de 2018, i del BBVA i el Banc Sabadell des de 2019. En total, controla 15.874 habitatges al conjunt de l’Estat, sobretot concentrats a Catalunya i el País Valencià.

La branca immobiliària de Cerberus a Europa canalitza els beneficis de les filials a través dels Països Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l’escala europea més freqüentada per evadir impostos corporatius

La seva branca immobiliària a Europa canalitza els beneficis de les filials a través dels Països Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l’escala europea més freqüentada per evadir impostos corporatius, a través del mecanisme d’elusió fiscal que es coneix com a sandvitx holandès. A Baarn, una petita ciutat a 45 minuts d’Amsterdam, s’ubica Promontoria, un entramat d’almenys 59 filials que controlen els actius immobiliaris de Cerberus al continent europeu. De fet, Haya Real Estate depèn directament de Promontoria Holding 62 B.V.

Més enllà de l’immobiliari, amb capital que prové de fons de pensions, fundacions, asseguradores o fons patrimonials, Cerberus també fa negoci en molts altres sectors, com l’alimentari, l’energètic, el sanitari, el del deute o l’armamentístic.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!