Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Marroc condemna a 20 anys de presó als líders de les revoltes del Rif

Cinquanta-tres persones, detingudes arran de les protestes que es desenvolupen al Rif des d'octubre de 2016, han estat condemnades per un tribunal marroquí a penes que van des d'un fins a 20 anys de presó

| Kamal Thawist

L’activista Nasser Zefzafi, el cap més visible de les protestes del Rif, al Marroc, ha estat condemnat per un tribunal marroquí a 20 anys de presó acusat de “complot amb l’objectiu d’atemptar contra la seguretat de l’Estat”. Altres tres líders del moviment Hirak: Nabil Ahmjiq, Ouassim Boustati i Samir Ighid, han estat condemnats a les mateixes penes en una duríssima sentència que condemna a totes i cadascuna de les 53 persones jutjades en el procés.

Les penes han estat d’un any de presó i 450 euros de multa per a dos acusats, de dos anys per 19 acusats, altres vuit persones han estat condemnades a tres anys, deu a cinc anys, set a deu anys i tres a quinze anys, a més dels quatre considerats capdavanters de la revolta, condemnats a 20 anys. Amb aquesta sentència, “l’Estat ha fracassat en el test del respecte dels drets humans i les llibertats essencials, així com en independència de la justícia”, ha declarat un dels advocats de la defensa.

Les mobilitzacions al Rif es van iniciar l’octubre de 2016 després que un venedor ambulant de peix, Mohssine Fikri, morís aixafat per un camió de les escombraries quan es va introduir per rescatar el peix que la Policia havia confiscat i llançat. La indignació es va apoderar d’una població farta de les humiliacions i la repressió de l’Estat, i que reclamava desenvolupament econòmic, autonomia per a la regió, drets, llibertats i la fi de la corrupció.

Durant les mobilitzacions, almenys 450 persones han estat detingudes i diversos centenars han resultat ferides en les mobilitzacions. La resposta de l’Estat marroquí a les peticions de la població ha estat, una vegada més, la repressió.

 

*Article publicat originalment a El Salto Diario

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!