Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El New Deal verd amenaça els dinosaures de Washington

Dos congressistes demòcrates impulsen una resolució al Congrés per a un nou acord que acosti l’economia dels Estats Units a les energies renovables i ho faci de manera equitativa i justa

Les últimes setmanes, un vòrtex polar ha travessat els Estats Units i ha matat almenys vint persones. Al mateix temps, institucions científiques del govern informaven que el 2018 va ser el quart any més calorós des que hi ha registres, i que els darrers cinc anys han estat els més càlids de la història recent.

Un enorme forat en una de les glaceres més grans de l’Antàrtida hi està provocant un desglaç accelerat, mentre que al llarg de tot el continent, grans llacs d’aigua fruit del desgel es desplacen i amenacen de fer col·lapsar aquestes vastes làmines de gel, tot provocant un ràpid augment del nivell del mar mundial. Les glaceres que es fonen a l’Himàlaia amenacen amb inundacions i la interrupció del subministrament d’aigua per a desenes de milions de persones. Com a evidència que el planeta està experimentant allò que s’ha anomenat “la sisena gran extinció”, una anàlisi recent de dades científiques conclou que el 40% dels insectes del món està a prop de l’extinció.

Davant de tot això, quina ha estat la resposta del president Donald Trump? Enmig de l’onada de fred polar, va tuitejar: “Què diables està passant amb l’escalfament global? Si us plau, torna aviat, et necessitem!”. Però, malgrat tot, hi ha esperances. Dos demòcrates, la representant per Nova York, Alexandria Ocasio-Cortez, i el senador de Massachusetts, Ed Markey, han presentat una resolució al Congrés que estableix “el deure del Govern federal de crear un New Deal ecològic”. La Resolució 109 va rebre el remarcable suport de 67 patrocinadores, totes demòcrates, i s’ha enviat a onze comissions diferents de la Cambra de Representants perquè s’estudiï. Al final de la presentació, Ocasio-Cortez va assegurar: “Avui és el dia en què realment ens embarcarem en una agenda integral de justícia econòmica, social i racial als Estats Units d’Amèrica. El canvi climàtic i els nostres reptes ambientals constitueixen una de les majors amenaces existencials per a la nostra forma de vida, no només com a nació, sinó a escala mundial”.

El New Deal Verd pren el nom del New Deal original, el contundent pla de govern implementat als Estats Units pel president Franklin Delano Roosevelt per lluitar contra els efectes de la Gran Depressió de 1929. A més d’imposar una sèrie de polítiques per limitar el poder dels grans bancs, que eren en gran mesura responsables del col·lapse financer, el New Deal de Roosevelt va autoritzar el govern federal a contractar directament milions de persones per a fer de tot: des de construir carreteres i ponts fins a escriure poesia. També es va crear el sistema de Seguretat Social per protegir la gent gran dels estralls de la pobresa. Des de llavors, el New Deal s’ha convertit en sinònim d’una reeixida intervenció governamental a gran escala per resoldre problemes massius i aparentment inabordables.

La majoria de la societat estatunidenca creu que el canvi climàtic és real i que cal fer-hi alguna cosa

Les resolucions paral·leles al Senat i a la Cambra de Representants presentades per Markey i Ocasio-Cortez (coneguda pel seu entorn com a AOC) són una crida a l’acció del Congrés per elaborar lleis que implementin un veritable New Deal Verd que canviï ràpidament la direcció de l’economia estatunidenca cap a un model que estigui impulsat per energies renovables, i ho faci de manera neta, justa i equitativa.

Anderson Cooper, de la CNN, va preguntar a Ocasio-Cortez sobre la proposta: “Vol dir que tothom haurà de conduir un cotxe elèctric?”. La representant va respondre: “Es requeriran molts canvis ràpids que ni tan sols concebem com a possibles ara mateix. Quin és el problema d’intentar portar les nostres capacitats tecnològiques el més lluny possible?”. Cooper també la va interrogar sobre el cost d’un New Deal Verd, que AOC proposa finançar, en part, amb un increment de l’impost marginal als superics: una taxa impositiva del 70% sobre els ingressos obtinguts per sobre de 10 milions de dòlars, per exemple. Diverses enquestes nacionals suggereixen un fort suport
a un impost així.

Si bé tots els aspirants presidencials demòcrates han donat suport al New Deal Verd, la portaveu de la Cambra, Nancy Pelosi, es va burlar del pla quan va respondre a la pregunta d’un periodista sobre la possibilitat que la proposta es tracti al Congrés: “És un dels diversos o, potser, dels molts suggeriments que rebem. El somni verd, o com ells en diguin, ningú sap què és; però així i tot hi estan a favor, no?”.

Després que el senador Markey presentés la seva resolució de New Deal Verd, el líder de la majoria al Senat, el republicà Mitch McConnell, va declarar a la premsa: “Votarem això al Senat per donar a tothom l’oportunitat de deixar clara la seva postura”. Ell i el Partit Republicà estimen que un vot a favor danyarà políticament les representants demòcrates implicades quan arribi el moment de la seva reelecció. Però McConnell està equivocat. La majoria de la societat estatunidenca creu que el canvi climàtic és real, que representa una amenaça per a la humanitat i que cal fer-hi alguna cosa. Ja és hora que els dinosaures del Congrés i la Casa Blanca es desprenguin dels combustibles fòssils i donin suport al nou acord verd, o s’enfrontin a l’extinció.

Article publicat al número 471 publicación número 471 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!