La violència feixista torna a estar en el punt de mira a les comarques del sud del País Valencià. La matinada del 7 de febrer, al municipi de Petrer (Vinalopó Mitjà) es va produir un nou atac contra l’edifici de la comunitat de veïnes en què resideix un membre antifeixista de l’Assemblea Popular Elda-Petrer (APEP). Cap referència explícita feixista, tan sols amenaces, silenci a les xarxes i impunitat. Uns mesos abans, però, la Plataforma Crida Contra el Racisme Elda-Petrer va denunciar el mateix atac contra la casa d’un dels seus membres. No és la primera vegada que el membre d’APEP pateix amenaces. Fa un temps, el portal de casa seua va aparéixer destrossat i amb pintades on l’assenyalaven com a terrorista. “Els podem donar l’enhorabona. Ja han completat el seu bingo, atemptant contra el meu cotxe, amenaçant-me en el treball, assetjant-me en diverses ocasions o, aquesta vegada, destrossant la comunitat de veïns”, denunciava l’antifeixista a través d’un comunicat publicat a les xarxes socials. “Tot, per descomptat -continuava-, en grup i per l’esquena”.
Les ciutats d’Elda i Petrer, caracteritzades per una potent indústria del calçat, estan situades a les comarques meridionals del Vinalopó Mitjà. Al barri obrer i multicultural de les Tres-centes d’Elda, al carrer de Luis Batlles, es troba ubicat des de fa un any i mig El Galeón, la sucursal neonazi de l’organització d’inspiració falangista Hogar Social Madrid. Tanmateix, anteriorment, els membres de l’extrema dreta a la comarca del Vinalopó Mitjà han sigut coneguts amb altres sigles. Les primeres foren les del sindicat d’extrema dreta Respuesta Estudiantil, amb una delegació a Alacant. Darrerament, i en la mateixa línia ideològica, van sorgir diverses organitzacions en la mateixa zona: Nueva Lucentum, Alfonso X i Sanvicenteros. Tot seguit, ho va fer Lo Nuestro, organització neofeixista que va arreplegar les molles cuinades a les comarques de l’Alcoià-Comtat, l’Alacantí, el Baix Vinalopó i el VinalopóMitjà. Un laboratori que aniria destil·lant-se fins a l’arribada de la nova sucursal d’Hogar Social i la inauguració, en 2017, de l’associació identitària Valentia Forum, amb seu al barri d’Orriols de la ciutat de València.
Gonzalo Mendiguren Asensi, coordinador de Vox a Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), ha sigut l’advocat dels bessons Cristian i Edgar Ruiz, membres d’El Galeón: el primer, portaveu de l’organització, acumula diversos procediments judicials per agressions
Amb la irrupció de Vox als ajuntaments del País Valencià, després de les darreres eleccions municipals, on la formació de Santiago Abascal va aconseguir un total de 48 regidories, alguns dels membres d’aquestes dues organitzacions d’ultradreta, El Galeón i Valentia Forum, han reforçat els lligams amb alguns dels representants de Vox al País Valencià, els quals han participat en actes als locals neonazis o han celebrat la seua victòria junt amb els capitostos d’ambdues associacions.
Les vinculacions de Vox amb els moviments neofeixistes del sud
Una de les relacions més directes entre el partit d’Abascal i els moviments d’extrema dreta de les comarques del sud del País Valencià és a través de Gonzalo Mendiguren Asensi, actual coordinador de Vox a Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí). Prèviament, ha sigut l’advocat dels bessons Cristian i Edgar Ruiz, membres d’El Galeón -el primer, portaveu de l’organització, acumula diversos procediments judicials per agressions-, i va coordinar el projecte Impulso, una plataforma vinculada a España 2000 –partit on va militar, com també en Democracia Nacional. De fet, el seu nom apareix en una carta adreçada a les afiliades de Democracia Nacional per denunciar els mètodes “estalinistes” del líder Manuel Canduela, processat per militar en Acción Radical (grupuscle relacionat amb l’assassinat de l’antifeixista Guillem Agulló, en Montanejos en 1993), tot i que després fou absolt. Els seus lligams amb les organitzacions d’extrema dreta s’expandeixen fins a la plataforma Alfonso X, impulsada per Democracia Nacional; División Azul i Nueva Lucentum, per a qui ha participat en actes, en què s’ha fotografiat amb els bessons i amb altres membres de Lo Nuestro.
Altres membres d’El Galeón que mantenen una relació estreta amb Vox són José Enrique Poveda i Sergio Torreblanca. El primer, conegut com El Mexicano, va anar en les llistes municipals d’Elda com a número onze de Vox l’any 2015. El segon va celebrar els resultats municipals a Elda junt amb la comitiva del partit i, dies després, es fotografiaria a la seu d’El Galeón empunyant la bandera de l’organització. El simpatitzant de Vox Clemente Alarcón Alarcón, qui ha sigut fotografiat amb el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, i tota la comitiva d’Alacant, inclòs Gonzalo Mendiguren, també ha mantingut una relació estreta amb Lo Nuestro i, en concret, amb els bessons Ruiz.
Un regidor de Vox participa en una xerrada de Valentia Forum
Des de la seua creació, els membres de Valentia Forum han organitzat diverses conferències, on han convidat personatges il·lustres de l’òrbita de Vox. Un dels primers a participar, en un acte contrari a l’estat de les autonomies, fou l’economista Vicente Montañez, actual regidor de Vox València. La xerrada va ser promocionada a l’emissora local 4G Radio, on Montañez va comptar amb la companyia de Juan Ponce de Lelis, secretari de Vox per València, i Rafael Gálvez, president de Valentia Forum.
Les vinculacions de Valentia Forum amb Vox han estat propiciades pel sector que representa l’advocat Juan García Sentandreu, actual militant de Vox, membre del Grup d’Acció Valencianista (GAV) i l’empresari que va fundar el partit de caràcter blaver regionalista Coalición Valenciana
Les vinculacions de Valentia Forum amb Vox han estat propiciades pel sector que representa l’advocat Juan García Sentandreu, actual militant de Vox, membre del Grup d’Acció Valencianista (GAV) i l’empresari que va fundar el partit de caràcter blaver regionalista Coalición Valenciana. Sentandreu va participar en la presentació del llibre Crisis i estafa, organitzada per part de l’associació xenòfoba Valentia Forum, junt amb l’autor, José Manuel Bou Blanc, qui ha format part de la direcció de Coalición Valenciana i és un altre dels membres fundadors de Valentia Forum. Bou també va presentar la revista La Emboscadura, acompanyat per José Alsina, exmilitant de Fuerza Nueva i fundador de la ultranacionalista i identitària Somatemps.
Fa uns mesos, Bou va acaparar les mirades per difondre, a través del seu perfil de Facebook, els àudios d’una menor violada, els quals formaven part de la investigació del cas Arandina. Des de l’Assemblea Feminista de València denuncien que va ser “un intent de desprestigiar la menor i posar-la en dubte –de nou– en comptes de centrar el debat en l’agressió sexual comesa per part dels acusats”. I afegeixen: “És una vulneració del dret a la intimitat i de protecció de dades, un fet més que ha de patir aquesta menor”. Aquesta publicació va portar els col·lectius veïnals d’Orriols, juntament amb organitzacions feministes i antifeixistes, a protestar a les portes del local de Valentia Forum el mes de desembre. “Aquesta concentració va representar la unió de diferents col·lectius que treballen dia a dia per construir una societat feminista, anticapitalista i antiracista. Una unió que visibilitza la necessitat de teixir xarxes entre els moviments populars que qüestionen aquest sistema capitalista, racista i patriarcal”, conclouen les feministes. Un altre membre destacat de Valentia Forum és Jorge García Contell, lletrat amb un llarg recorregut falangista. García Contell ha escrit diversos llibres de la mà de l’exlíder de Moviment Social Republicà, Juan Antonio Llopart, qui també participaria en un esdeveniment de l’organització Valentia Forum per presentar la seua editorial.
L’assalt a la capital
Les relacions entre els neofeixistes del sud i de la capital del Túria han sigut un enigma fins al moment. Fa anys que la presència d’un moviment identitari es gestava a València, sobretot entre alguns sectors del blaverisme xenòfob. Una figura clau va ser Samuel Tronchoni, exmembre del GAV, d’on va ser expulsat mentre traçava relacions amb els membres dels moviments neofeixistes del sud. Ara, amb la presència del nou casal feixista a València i les visites que ha rebut per part dels membres d’El Galeón, es confirmen les relacions. La unió d’ambdós moviments identitaris al País Valencià pretén reforçar ideològicament l’escena de l’extrema dreta i submergir-se en els barris obrers i amb més població migrada, a través d’una estratègia de caràcter més social. Així mateix, els vincles entre els principals moviments neofeixistes i alguns membres de Vox reconverteixen l’espai d’extrema dreta al País Valencià.
Les connexions entre ambdós casals feixistes es materialitzaren el 13 de desembre de 2019, amb un acte al Casal Romeu, al barri d’Orriols. Els vincles es cuinaven des dels inicis, quan els membres d’El Galeón acudiren a la inauguració del nou local. L’assalt a la capital valenciana, però, va començar el 9 d’Octubre de l’any 2018, quan es van reunir els principals actors de la ultradreta. En la comitiva del 9 d’Octubre participaren conjuntament noves cares del sector més jove de Valentia Forum junt amb membres d’El Galeón i de Valentia Forum, com Rafael Gálvez, tal com es va poder veure en una foto que van penjar a les seues xarxes socials i que van esborrar posteriorment. Era una imatge icònica. Tot plegat, el nou rostre del feixisme al País Valencià.
El barri d’Orriols ha patit diversos atacs racistes des que es va obrir l’associació. “Han aparegut pintades nazis, cartells amb el lema ‘Stop islamización'”, denuncien des dels col·lectius València Acull i Orriols Lliure d’Odi. “La responsable és aquesta associació, que està en contra dels valors i el context natural del barri, on, des de fa anys, molts actors treballem per un barri cohesionat i divers”, relata Mauricio Pinto, membre de València Acull. “El patriarcat és un pilar fonamental del manteniment del feixisme. Per això vivim la reacció enèrgica dels partits i moviments d’extrema dreta contra les polítiques de gènere. Hui el moviment antifeixista no pot fer una anàlisi del feixisme sense tindre en compte la perspectiva feminista, perquè si el feixisme agafa força amb la ideologia patriarcal, només podem fer-li front des d’un moviment feminista antifeixista”, rematen des de l’Assemblea Feminista de València.