Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els partits polítics posen en risc l'expropiació d'habitatges aprovada en referèndum a Berlín

La consulta no vinculant, que es va celebrar en paral·lel a les eleccions generals i estatals alemanyes, va obtenir un 56,4 % de vots a favor d'expropiar 240.000 habitatges a les grans immobiliàries que tenen més de 3.000 apartaments en propietat

| Montecruz Foto

El referèndum realitzat el passat 26 de setembre a Berlín va obtenir la victòria en els seus resultats. Segons El Comissionat Electoral de Berlín, el 56,4 % va votar en favor de l’expropiació de grans empreses immobiliàries, mentre que el 39 % es va oposar. La xifra de participació va ser molt alta, ja que de les 2,4 milions de persones amb passaport alemany cridades a votar, més d’un milió i mig van acudir a votar. Entre les participants, un 1.034.709 votaren sí, destacant les victòries en els barris més afectats per la gentrificació com Kreuzberg-Friedrichshain. En d’altres més acomodats, com Reinickendorf o Steglitz-Zehlendorf, les votants es mostraren majoritàriament contràries a la mesura d’expropiar els habitatges d’aquelles immobiliàries que tenen més de 3.000 apartaments en propietat.

El portaveu de la campanya “Deutsche Wohnen & Co enteignen!” (“Expropiació de Deutsche Wohnen & CO!”), Rouzbeh Tahari, va exigir que s’apliquin els resultats del referèndum. En una roda de premsa celebrada aquest dilluns va afirmar que “el mandat és inequívoc”, assegurant que “les berlineses volen recuperar els seus pisos”. A més, va advertir als partits del nou govern de la ciutat que la iniciativa seguirà de prop les negociacions de la pròxima coalició berlinesa, perquè consideren que s’ha de “mantenir la pressió, perquè el nou Senat farà tot el possible per a no aprovar la decisió”.

Durant la campanya electoral, la possible futura alcaldessa, Franziska Giffey (SPD), sempre es va mostrar en contra de l’expropiació, mentre ara assegura que s’haurà de redactar un projecte de llei, però que “després caldrà examinar aquest esborrany també en termes de dret constitucional”

Per la seva banda, l’Associació de Llogateres de Berlín ha fet públic un comunicat on qualifica el resultat com un “èxit brillant” per a “Deutsche Wohnen & Co enteignen!” i deixa clar que durant les negociacions “s’ha de donar prioritat als temes referents al lloguer i l’habitatge”, així com examinar la manera d’aplicar la voluntat de les votants, que “ha quedat clara a través del referèndum”. Al mateix temps, Wibke Werner, subdirectora executiva de l’Associació, subratlla que és “un senyal per a realitzar una política sobre habitatge social que no sols serveixi als interessos dels inversors, sinó que estigui compromesa amb un habitatge assequible i cap a la protecció de les inquilines”.

Els resultats de les eleccions a la capital alemanya han donat la majoria al partit socialdemòcrata (SPD) amb un 21 % dels vots. A aquest el segueix el partit verd (Die Grüne) amb quasi el 19 %, la coalició democratacristiana (CDU/CSU) amb el 18,1 % i el partit de l’esquerra (Die Linke) amb un 14 %. Per la seva banda, l’extrema dreta (AfD) ha obtingut un 8 % i els neoliberals (FDP) han aconseguit el 7 %. Amb aquests resultats, sembla que la coalició roja-roja-verda podria repetir-se a Berlín, però entre aquests partits sols Die Linke havia donat suport explícit a la iniciativa durant la campanya electoral, mentre que Die Grüne havia qualificat l’expropiació com a últim recurs i l’SPD, junt amb la resta de partits, havia rebutjat la petició.

Berlín
Manifestació a Berlín a favor del referèndum per l’expropiació de 240.000 habitatges a grans immobiliàries |Montecruz Foto

 

Durant la campanya electoral, la possible futura alcaldessa, Franziska Giffey (SPD), sempre es va mostrar en contra de l’expropiació. L’endemà dels comicis, en una entrevista a RBB-Inforadio, afirmava que ara s’ha de redactar un projecte de llei, però que “després caldrà examinar aquest esborrany també en termes de dret constitucional”. Pel que fa a la cap de llista de la segona força de la possible coalició, Bettina Jarasch (Die Grüne) va anunciar a l’Agència de Premsa Alemanya que aquest assumpte s’haurà de tractar a les negociacions que es duran a terme fins a la formació de govern i va afegir que “encara queden moltes qüestions jurídiques i pràctiques per aclarir segons la llei”. Per altra banda, va tornar a proposar un “paraigua de protecció de lloguer” que suposi un pacte voluntari entre institucions polítiques i les grans immobiliàries com Akelius o Vonovia.

Des de la campanya “Deutsche Wohnen & Co enteignen!”, Joanna Kusiak va qüestionar les declaracions de les dues candidates i va aclarir que “l’expropiació és constitucional, això ja ha estat confirmat en set informes pericials diferents pels serveis científics del Senat i del Bundestag”. Segons la portaveu, “el projecte és legalment possible i políticament desitjat, s’ha d’aplicar per contrarestar la lògica de benefici al mercat de l’habitatge”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!