Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Feminicidis als Països Catalans l'any 2020

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

Manifestació unitària de la Vaga Feminista / Sira Esclasans

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Des de l’any 2016, aquest mitjà recull els feminicidis com a exercici de memòria i denúncia.

 

Feminicidis íntims oficials

1. 06/01 (Esplugues de Llobregat, Catalunya) Mònica Linde, 28 anys. La dona ha estat assassinada per la seva parella, Rubén Darío, de 27 anys, qui també ha matat la filla d’ambdós, Ciara, de 3 anys. L’home s’ha intentat suïcidar després de cometre el doble assassinat. Malgrat que encara convivien, Linde estava en tràmits de separació. L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha decretat tres dies de dol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

2. 28/01 (Sant Joan Despí, Catalunya) Rosa Navarro, 40 anys. El cos de la dona s’ha trobat de matinada al seu domicili, amb signes de violència. El seu company sentimental, Andrés Ángel S.M., de 45 anys, ha estat detingut a l’aeroport del Prat de Llobregat, on anava a agafar un vol transnacional, just hores després de l’assassinat. Queda orfe de mare una menor de 14 anys. El Jutjat d’Instrucció número 7 de Sant Feliu de Llobregat s’ha fet càrrec del cas i ha decretat el secret de sumari. El consistori municipal ha convocat una concentració de rebuig el mateix dia de l’assassinat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3. 17/02 (Moraira, País Valencià) Alina, cognoms desconeguts, 36 anys. Dona assassinada per Arthur K., un home de 59 anys, qui ha confessat el crim. El feminicida va abandonar el cos de la víctima, que presentava lesions letals d’arma blanca, en un contenidor. Operaris municipals han trobat el cadàver, donant la veu d’alerta. La víctima havia denunciat l’home per violència de gènere l’estiu passat. Queda orfe de mare un menor de 14 anys. A diversos punts del País Valencià s’han organitzat concentracions de rebuig i de dol per aquest assassinat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4. 06/03 (Castelló de la Ribera, País Valencià) Mònica, cognoms desconeguts, 38 anys. Dona assassinada amb arma de foc per la seva parella. El feminicida ha declarat que havia estat una mort accidental, quan s’hauria disparat l’arma de foc mentre la netejaven. El Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 d’Alzira ha decretat presó provisional sense fiança per l’home. Queden orfes de mare dos fills, un menor d’edat. Diverses administracions públiques, entre elles la Generalitat Valenciana, han fet minuts de silenci en rebuig de l’assassinat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5. 19/03 (Almassora, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 35 anys. Dona assassinada per la seva parella. L’assassí ha comès el crim davant dels dos fills en comú, menors d’edat. L’home s’ha entregat a la Guàrdia Civil i ha confessat el feminicidi. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

6. 18/01 (Terrassa, Catalunya) J. S. M., edat desconeguda. Dona presumptament assassinada per la seva exparella, C. P. V., un agent dels Mossos d’Esquadra destinat a la Unitat de Seguretat Ciutadana de Terrassa, que hauria fet servir la seva arma reglamentària per disparar contra la dona, quan ella accedia en cotxe a un pàrquing. El mosso s’ha suïcidat posteriorment, fent servir la mateixa arma.

7. 23/01 (El Voló, Catalunya Nord) Nom i cognoms desconeguts, 47 anys. Dona assassinada amb arma de foc per la seva parella, un home de la mateixa edat. La dona ha estat ingressada d’emergència, però els serveis sanitaris no han pogut fer res per salvar-li la vida. Queden orfes de mare quatre infants. El feminicida ha estat arrestat per la policia francesa. Feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis infantils

8. 06/01 (Esplugues de Llobregat, Catalunya) Ciara D. L., 3 anys. Menor assassinada pel seu pare, Rubén Darío, de 27 anys. L’home també ha matat la mare de la petita, Mònica Linde, de 28 anys. El feminicida i infanticida s’ha intentat suïcidar després de cometre el doble assassinat. Malgrat que encara convivien, Linde estava en tràmits de separació. L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha decretat tres dies de dol. Feminicidi infantil, xifra no oficial.


Feminicidis familiars

9. 29/05 (Santa Coloma de Gramenet, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona morta en un incendi a la casa on vivia. Els Mossos d’Esquadra han detingut al seu fill, de 37 anys. Possible feminicidi familiar, xifra no oficial.

 


Per fer aquest seguiment periodístic ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el cinquè any que la Directa fa seguiment dels feminicidis als territoris catalans. La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola per causes diverses; feminicidis no íntims, que inclouen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, és a dir, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat de gènere i/o orientació sexual; feminicidis en context de treball sexual; i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats