Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Feminicidis als Països Catalans l'any 2020

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

Manifestació unitària de la Vaga Feminista / Sira Esclasans

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Des de l’any 2016, aquest mitjà recull els feminicidis com a exercici de memòria i denúncia.

 

Feminicidis íntims oficials

1. 06/01 (Esplugues de Llobregat, Catalunya) Mònica Linde, 28 anys. La dona ha estat assassinada per la seva parella, Rubén Darío, de 27 anys, qui també ha matat la filla d’ambdós, Ciara, de 3 anys. L’home s’ha intentat suïcidar després de cometre el doble assassinat. Malgrat que encara convivien, Linde estava en tràmits de separació. L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha decretat tres dies de dol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

2. 18/01 (Terrassa, Catalunya) J. S. M., edat desconeguda. Dona assassinada per la seva exparella, C. P. V., un agent dels Mossos d’Esquadra destinat a la Unitat de Seguretat Ciutadana de Terrassa. L’home ha fet servir la seva arma reglamentària per disparar contra la dona, quan accedia en cotxe a un pàrquing. El mosso s’ha suïcidat posteriorment, fent servir la mateixa arma. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3. 28/01 (Sant Joan Despí, Catalunya) Rosa Navarro, 40 anys. El cos de la dona s’ha trobat de matinada al seu domicili, amb signes de violència. El seu company sentimental, Andrés Ángel S.M., de 45 anys, ha estat detingut a l’aeroport del Prat de Llobregat, on anava a agafar un vol transnacional, just hores després de l’assassinat. Queda orfe de mare una menor de 14 anys. El Jutjat d’Instrucció número 7 de Sant Feliu de Llobregat s’ha fet càrrec del cas i ha decretat el secret de sumari. El consistori municipal ha convocat una concentració de rebuig el mateix dia de l’assassinat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4. 17/02 (Moraira, País Valencià) Alina, cognoms desconeguts, 36 anys. Dona assassinada per Arthur K., un home de 59 anys, qui ha confessat el crim. El feminicida va abandonar el cos de la víctima, que presentava lesions letals d’arma blanca, en un contenidor. Operaris municipals han trobat el cadàver, donant la veu d’alerta. La víctima havia denunciat l’home per violència de gènere l’estiu passat. Queda orfe de mare un menor de 14 anys. A diversos punts del País Valencià s’han organitzat concentracions de rebuig i de dol per aquest assassinat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5. 06/03 (Castelló de la Ribera, País Valencià) Mònica, cognoms desconeguts, 38 anys. Dona assassinada amb arma de foc per la seva parella. El feminicida ha declarat que havia estat una mort accidental, quan s’hauria disparat l’arma de foc mentre la netejaven. El Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 d’Alzira ha decretat presó provisional sense fiança per l’home. Queden orfes de mare dos fills, un menor d’edat. Diverses administracions públiques, entre elles la Generalitat Valenciana, han fet minuts de silenci en rebuig de l’assassinat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

6. 19/03 (Almassora, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 35 anys. Dona assassinada per la seva parella. L’assassí ha comès el crim davant dels dos fills en comú, menors d’edat. L’home s’ha entregat a la Guàrdia Civil i ha confessat el feminicidi. Feminicidi íntim, xifra oficial.

7. 22/04, data de trobada del cadàver (Corbera de Llobregat, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 45 anys. El cos de la dona s’ha trobat a un rierol del municipi, en avançat estat de descomposició. Havia desaparegut enmig del confinament i l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la Covid-19, quelcom que fa difícil saber la data exacta del feminicidi. S’ha detingut la seva parella, un home de 45 anys, que té antecedents per violència de gènere i agressió sexual; inclosa una sentència per la qual va entrar a presó l’any 2017 i una ordre de protecció cap a la dona assassinada, que va estar en vigor durant cinc mesos l’any 2019. Feminicidi íntim, xifra oficial.

8. 27/05 (L’Escala, Catalunya) Annick Chenut, 65 anys. Dona assassinada amb arma blanca per la seva parella, un home de 72 anys de nacionalitat espanyola. El crim s’ha comès al domicili on ambdós convivien. L’home s’ha suïcidat després de cometre el crim; havia escrit diverses notes, on assumia l’autoria del feminicidi. Feminicidi íntim, xifra oficial.

9. 30/05 (Esplugues de Llobregat, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 51 anys. Dona assassinada per la seva parella, un home de 38 anys que tenia antecedents per violència de gènere. La dona era de Viladecans, però s’havia mudat a viure a Esplugues. Ambdós ajuntaments han decretat actes de dol i repulsa pel seu assassinat. L’home ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra. Feminicidi íntim, xifra oficial.

10. 14/07 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 21 anys. Dona assassinada amb arma blanca per un home de 35 anys, amb qui tenia una relació sexoafectiva. El seu fill, de tres anys, estava present mentre es cometia l’assassinat al domicili ubicat al barri barceloní del Raval. Els Mossos d’Esquadra han detingut el feminicida. Feminicidi íntim, xifra oficial.

11. 21/07 (Palma, Illes) Lillemor Christina Sundberg, 52 anys. Dona assassinada d’una pallissa per José Ignacio Blesa, amb qui estava casada. L’agressió es va produir el 13 de juliol i a resultes dels cops, la dona va haver de ser ingressada a un hospital. El 21 de juliol ha mort a causa de les complicacions d’un traumatisme al cap i de les ferides que li va fer durant la pallissa. El feminicida, de 55 anys, tenia antecedents per violència de gènere i al menys en una ocasió havia tingut una ordre d’allunyament. La víctima l’havia denunciat múltiples vegades. Va ser detingut per la Policia Nacional espanyola el mateix 13 de juliol. El Ple del Parlament balear ha guardat un minut de silenci en memòria de la dona assassinada com a gest de condol. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

12. 23/01 (El Voló, Catalunya Nord) Nom i cognoms desconeguts, 47 anys. Dona assassinada amb arma de foc per la seva parella, un home de la mateixa edat. La dona ha estat ingressada d’emergència, però els serveis sanitaris no han pogut fer res per salvar-li la vida. Queden orfes de mare quatre infants. El feminicida ha estat arrestat per la policia francesa. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

13. 29/08 data descoberta del cos (Alacant, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 33 anys. La dona va ser vista per última vegada el 24 d’agost del 2020 i als pocs dies, el seu cercle d’amigues en va denunciar la desaparició. El cadàver, amb signes de violència, ha estat trobat en el maleter d’un cotxe. La investigació policial s’està centrant en el seu company sentimental, un home de 29 anys. Possible feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis infantils

14. 06/01 (Esplugues de Llobregat, Catalunya) Ciara D. L., 3 anys. Menor assassinada pel seu pare, Rubén Darío, de 27 anys. L’home també ha matat la mare de la petita, Mònica Linde, de 28 anys. El feminicida i infanticida s’ha intentat suïcidar després de cometre el doble assassinat. Malgrat que encara convivien, Linde estava en tràmits de separació. L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha decretat tres dies de dol. Feminicidi infantil, xifra no oficial.


Feminicidis familiars

15. 29/05 (Santa Coloma de Gramenet, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona morta en un incendi provocat a la casa on vivia. Els Mossos d’Esquadra han detingut al seu fill, de 37 anys. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

16. 22/08 (Terrassa, Catalunya). Nom i cognoms desconeguts, 51 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu germà, de 46 anys. Els Mossos d’Esquadra han detingut el fratricida, que té antecedents per violència familiar. Havia estat denunciat per la víctima, ja que n’havia rebut amenaces i maltractament. Per aquest fet, tenia una ordre d’allunyament. L’Ajuntament de Terrassa ha decretat tres dies de dol oficial. Feminicidi familiar, xifra no oficial.


Assassinats de familiars directes, homes, per violència de gènere

17. 16/08 (Castelló de la plana, País Valencià) Miguel, 12 anys. Infant assassinat amb arma blanca pel seu pare, Miguel Ángel, mentre dormia. El nen ha mort immediatament. L’home, de 40 anys, ha intentat matar també la filla, Ainhoa, de deu anys; en aquest cas, els crits de la nena han alertat la mare, Maria Ángeles. L’home ha fugit fins al terrat de l’edifici de sis plantes, d’on s’ha llançat al buit. La mare i la nena supervivent han estat ateses pels serveis d’emergències sanitàries. Infanticidi per possible violència de gènere, xifra no oficial.

 


Per fer aquest seguiment periodístic ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el cinquè any que la Directa fa seguiment dels feminicidis als territoris catalans. La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola per causes diverses; feminicidis no íntims, que inclouen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, és a dir, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat de gènere i/o orientació sexual; feminicidis en context de treball sexual; i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats