Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Feminicidis als Països Catalans l'any 2023

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

Recorrent Jaume I / Sara Cabarrocas (fora de camps) | Arxiu

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Des de l’any 2016, aquest mitjà recull els feminicidis com a exercici de memòria i denúncia.

Feminicidis íntims oficials

1.  18/01 (Balaguer, Catalunya) Elisabeth, cognoms desconeguts, 38 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu marit, un home de 44 anys. El feminicida ha intentat fer veure que era un suïcidi: ha trucat a Mossos d’Esquadra per avisar de la mort, assegurant que s’havia despertat i l’havia trobat així, així com que la dona hauria expressat anteriorment la seva intenció de llevar-se la vida. L’home ha estat arrestat per aquest cos policial. Feminicidi íntim, xifra oficial.

2.  26/03 (Oriola, País Valencià) Anne Marie, cognoms desconeguts, 63 anys. Dona assassinada amb arma blanca per la seva parella, un home de 69 anys. El feminicida constava en la base de dades de seguiment per violència de gènere des de l’any 2019. L’home ha estat traslladat a un centre hospitalari d’Elx. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3.  06/05 (Manresa, Catalunya) Arantxa Caro Montañez, 31 anys. Dona assassinada per l’home amb qui mantenia una relació sexeafectiva. La jove estava embarassada en el moment de l’assassinat. En un inici, per la manca de signes de violència es va descartar la possibilitat d’un crim. Dies més tard, però, els Mossos d’Esquadra detenien al feminicida, després que l’autòpsia conclogués que havia estat un homicidi. L’Ajuntament de Manresa ha convocat tres dies de dol oficial i un acte de condol i repulsa, on hi han participat un centenar de persones. L’Ajuntament de Prades del Lluçanès, d’on era originària la dona, ha fet un comunicat de rebuig pel crim. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4.  11/06 (Cornellà de Llobregat, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 39 anys. Dona assassinada amb arma blanca. El feminicida, de 34 anys, ha comès l’assassinat al domicili de matinada. El veïnat, en escoltar què estava passant, ha irromput al pis per ajudar-la i cridar als serveis mèdics. També han impedit que el feminicida es llancés per la finestra. Malgrat que l’equip mèdic d’emergències ha intentat reanimar-la, la dona ha mort a causa de les greus ferides. L’home ha estat detingut per Mossos d’Esquadra. Queda orfe de mare un infant, de dos anys, que era present en el moment del crim. El feminicidi ha coincidit amb l’últim dia de festes majors de la ciutat; en senyal de condol, s’han suspès les activitats previstes, i l’Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial. El mateix diumenge, a les set del vespre, s’ha convocat una massiva concentració a la plaça Catalunya en repulsa, on han participat milers de persones –unes 6.000, segons la policia local. Després, el col·lectiu feminista Agitació Krny ha convocat un espai de micro obert, per solidaritzar-se i denunciar les violències masclistes estructurals. Ambdues convocatòries s’han fet al barri on s’ha comès el crim. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5.  22/06 (L’Hospitalet de Llobregat, Catalunya) Francy Martínez, 35 anys. Dona assassinada per part del seu marit. El feminicida l’ha fet caure des del balcó; la dona ha resultat ferida molt greu, i ha estat ingressada a l’hospital. Dos dies després, ha mort a causa de les lesions. El marit ha estat il·localitzable durant una setmana després de l’assassinat, per finalment presentar-se a les dependències judicials. L’home ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra i ha ingressat a presó provisional sense fiança per homicidi consumat. Queda orfe de mare un fill menor d’edat; la judicatura ha retirat la pàtria potestat al feminicida i li ha prohibit la comunicació. L’infant ha quedat sota custòdia d’un altre familiar. Feminici íntim, xifra oficial.

6.  02/07 (Salou, Catalunya) Kirsty Ward, 36 anys. La dona ha estat trobada inconscient i ferida de gravetat al passadís de l’hotel on s’allotjaven per vacances, juntament amb l’home que l’ha matat. El feminicida, de 30 anys, s’ha autolesionat, tallant-se un tendó; se l’ha traslladat a l’hospital provincial, i posteriorment ha passat a disposició judicial. Queda orfe de mare un infant, menor d’edat. Ambdós tenen nacionalitat europea, però no residien a l’Estat espanyol. S’ha concentrat una cinquantena de persones davant l’Ajuntament en rebuig per l’assassinat i per mostrar el seu condol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

7.  09/07 (Antella, País Valencià) Ilham Najah, 38 anys. Dona assassinada per Vicente F. Q., de 53 anys, amb qui  havia mantingut una relació sexeafectiva i de qui s’estava separant. El feminicida ha comès l’assassinat en presència d’un fill, de dotze anys, i d’una cosina jove. L’home s’ha suïcidat amb arma blanca. El menor havia demanat ajuda a crits, i el veïnat ha esbotzat la porta per intentar socórrer a Najah. Vicente F. Q. havia estat policia local en la dècada dels 90 del segle passat, i havia acumulat diversos expedients disciplinaris. Najah havia estat veïna de Rocafort durant molts anys, però s’havia mudat a Antella després de trencar la relació amb l’expolicia. Els ajuntaments d’Antella i de Rocafort han convocat minuts de silenci en rebuig pel crim, on hi ha participat el president de la Generalitat Valenciana, a més de convocar dies de dol oficials. La delegació del govern espanyol a València també ha convocat un acte de condol. D’altra banda, la federació veïnal del País Valencià i la Universitat de València han escrit comunicats de rebuig per l’assassinat masclista, i en diversos centres de la UV hi ha hagut concentracions solidàries. Feminicidi íntim, xifra oficial.

8.  27/07 (Girona, Catalunya) Carla, cognoms desconeguts, 27 anys. Dona assassinada per la seva exparella, que ha estat detinguda després de confessar el crim. La noia, que hauria estat estrangulada pel feminicida, ha estat trobada al pis on vivia. L’Ajuntament de Girona ha condemnat l’assassinat i ha convocat un minut de silenci a la plaça del Vi. Feminicidi íntim, xifra oficial.

9.  30/07 (Barcelona, Catalunya) Elena, cognoms desconeguts, 29 anys. Dona assassinada per la seva parella, un home de 34 anys. El femincida ha trucat al 112 després de cometre l’assassinat. La víctima tenia encara pols quan ha arribat l’equip d’emergències, però no han pogut estabilitzar-la. Sha fet càrrec de les diligències la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona de Mossos d’Esquadra i l’home ha estat detingut.

10.  30/08 (Alzira, País Valencià) Raquel Lorente Pardo, 58 anys. Dona assassinada amb arma de foc per Bartolomé Berenguer, agent retirat de la Policia de la Generalitat Valenciana. Raquel estava en procés de separació. L’home, de 70 anys, l’ha retingut al garatge del seu habitatge, quan Lorente ha anat a recollir roba amb el seu fill, un jove de 27 anys nascut d’un matrimoni anterior. El fill ha avisat a la policia i s’ha activat el protocol d’actuació davant segrestos; han trigat vuit hores a entrar a l’edifici, moment en què s’ha confirmat que l’exagent havia matat a la dona al cap de poc temps de retenir-la, per després suïcidar-se.  Feminicidi íntim, xifra oficial.

11.  03/09 (Palamós, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 71 anys. Dona assassinada pel seu marit, de 71 anys, en el domicili familiar. Els resultats de l’autòpsia del cadàver han confirmat que es tracta d’una mort violenta i la Divisió d’Investigació Criminal de Girona s’ha fet càrrec del cas. Segons el Jutjat d’Instrucció 2 de la Bisbal d’Empordà, l’arrestat no podrà prestar declaració judicial perquè pateix un trastorn de salut mental greu. Feminicidi íntim, xifra oficial.

12.  14/09 (Castelló de la Plana, País Valencià) Nicola (Nicoleta María) Lupo, 54 anys. Dona assassinada per un home, de 52 anys, amb qui es creu que mantenia una relació sexeafectiva. La dona treballava com a infermera d’un hospital i d’una residència municipal de gent gran. L’home s’ha suïcidat després de cometre el feminicidi. El feminicida constava en la base de dades del sistema VioGen, i tenia una ordre d’allunyament d’una parella anterior. Feminicidi íntim, xifra oficial.

13.  15/09 (Oriola, País Valencià) Suzan Ann, 80 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu marit, de 82 anys. L’home ha estat arrestat per la Guardia Civil espanyola. És el segon cas d’assassinat masclista comès enguany en aquest municipi. Feminicidi íntim, xifra oficial.

14.  17/09 (Tarragona, Catalunya) Laura, cognoms desconeguts, 41 anys. Dona assassinada per la seva parella, Carlos, que ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra. El feminicida, de 43 anys, ha trucatal 112, sense reconéixer el crim. El Departament d’Igualtat i Feminismes ha condemnat l’assassinat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

15.  10/10, data de confirmació del feminicidi (Torrelles de Foix, Catalunya) Irene Gelpí Lluch, 59 anys. Dona assassinada per la seva parella, Juan Lozano Montoya, un home de 77 anys. La dona, escriptora, havia desaparegut el 12 de setembre del 2022, i fins aquesta setmana no s’ha pogut confirmar la seva mort. Ara bé, encara no s’ha trobat el cadàver. El mateix feminicida va presentar la denúncia de desaparició, ara fa un any. Agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Vilafranca del Penedès van iniciar una investigació per localitzar-la, per després traspassar el cas a la Divisió d’Investigació Criminal. A més de constatar el feminicidi, el cos de Mossos d’Esquadra ha acusat l’home de diversos delictes d’agressions sexuals com a mínim a tres nenes menors d’edat, comesos entre el 2005 i el 2013; Lozano Montoya és pintor i durant anys havia donat a casa seva classes particulars de pintura a infants i adolescents. L’home ha estat empresonat provisionalment pel Jutjat de Guàrdia núm. 4 de Vilafranca del Penedès. S’ha convocat un minut de silenci a l’Ajuntament de Torrelles de Foix, en rebuig per l’assassinat, i el consistori ha decretat tres dies de dol oficial. Feminicidi íntim, xifra oficial.

16. 19/10, data de descoberta del cadàver (Torallola, Catalunya) Beatriz, cognoms no coneguts, 28 anys. Jove enterrada en uns horts al Pallars Jussà, assassinada per B. B., home de 46 anys, amb qui mantenia una relació sexeafectiva. La jove havia desaparegut a l’estiu i Mossos estava investigant-ne les causes. El feminicida havia amagat el cos en uns terrenys propietat de la seva família. Feminicidi íntim, xifra oficial.

17.  29/11 (Sagunt, País Valencià) Fátima, cognoms desconeguts, 34 anys. Dona assassinada amb arma blanca per la seva exparella, Abdullah, de 39 anys. El 2016 la dona havia presentat una denúncia per violències masclistes, però la valoració del risc s’havia establert com a “no apreciable”, tot i que el feminicida havia estat condemnat eixe mateix any per les lesions que li havia causat. Queden orfes de mare dues menors. Una d’elles, de tretze anys, va caure pel celobert del domicili —un segon pis— i està ingressada a l’hospital; no se sap si estava intentant demanar ajuda o si el pare la va llençar daltabaix. L’home s’ha entregat després de cometre l’assassinat i ha estat detingut. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

18.  06/01, data de descoberta del cadàver (Pontons, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 43 anys. Dona assassinada l’estiu de l’any 2021 per la seva parella, Jorge Ferrandis, de 42 anys. El feminicida va matar-la i després va comprar una finca en aquest poble petit, allunyada de les grans carreteres. Un any més tard, el veïnat ha detectat activitats estranyes al terreny de la finca, amb excavacions que els han fet sospitar que fos un enterrament il·legal d’algun animal o bé de residus. Quan s’hi han personat agents de la Guàrdia Civil espanyola del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) , amb una màquina excavadora, s’han trobat les restes de la dona, embolicades en plàstics. El feminicida ha confessat el crim i es troba en presó provisional, sense fiança. La policia catalana ha decretat secret de sumari. Més de cinquanta persones s’han concentrat a Pontons per rebutjar l’assassinat i s’han decretat dos dies de dol oficial. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

19.  08/02 (Barcelona, Catalunya) Sandra, edat desconeguda. Dona assassinada al seu domicili, per un home de 52 anys amb qui mantenia una relació sexeafectiva. Investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis no íntims

20. 25/09, data de descoberta del cadàver (Alacant, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 66 anys. Dona assassinada per l’home amb qui compartia pis. El feminicida, de 52 anys, li llogava una habitació. L’home va assassinar-la amb arma blanca el 29 d’agost d’enguany, i va amagar el cos durant un mes a l’habitatge, embolicat en plàstics i un edredó. Al cap de quatre setmanes, ha trucat al Cos Nacional de Policia espanyola, per confessar el crim. Ha estat detingut sota presó provisional, comunicada i sense fiança, i és investigat per un delicte d’homicidi. Feminicidi no íntim, xifra no oficial.

21. 11/09, data de descoberta del cadàver (Sant Boi de Llobregat, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 68 anys. Dona assassinada amb arma blanca a casa seva, per un home amb qui compartia habitatge. El feminicida es va suïcidar posteriorment. Feminicidi no íntim, xifra no oficial.


Feminicidis familiars

22.  23/03 (València, País Valencià) Elena, cognoms desconeguts, 68 anys. Dona assassinada pel seu fill, un home de 37 anys. El feminicida l’ha apallissat i l’ha asfixiat. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

23.  16/04 (Navalón, País Valencià) Cristina C. G., 64 anys. Dona assassinada pel seu fill, un home de 24 anys. Els fets han passat en un càmping, on la víctima havia adquirit una caseta per anar-hi els caps de setmana. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

24.  06/09 (Reus, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 79 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu fill, de 44 anys. El matricida va entregar-se al servei d’urgències de l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, amb les mans ensangonades, explicant que havia apunyalat a sa mare. Malgrat que la dona encara estava conscient quan van arribar els serveis d’emergències, no van poder salvar-li la vida. Feminicidi familiar, xifra oficial.


Assassinats de dones sense dades suficients

25.  14/02 (La Vall d’Uixó, País Valencià) Abdile Yosite, 28 anys. Dona assassinada amb arma de foc, disparada des d’un vehicle. La víctima estava embarassada, i malgrat que ha arribat amb vida a l’Hospital Clínic de València, ha mort per la gravetat de la ferida al cap. L’equip mèdic li ha practicat una cesària i ha aconseguit salvar la vida del bebè. La Guardia Civil espanyola ha assumit la investigació del cas. Assassinat sense dades suficients, possible feminicidi.

26.  23/03 (Móra la Nova, Catalunya) Marina R. B., 25 anys. Dona assassinada en circumstàncies sense esclarir. El seu cos, amb marques de violència, ha estat trobat al voral d’un camp, en una carretera tarragonina. Dies abans, la família de la jove havia denunciat la seva desaparició: havia acudit a la residència de gent gran on treballava i ja no n’havien sabut res més. Investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra, que han detingut un home de 24 anys, conegut de la víctima. Assassinat sense dades suficients, possible feminicidi.

 

Per demanar ajuda en cas de violència masclista: 

A Catalunya, hi ha un telèfon d’atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores cada dia, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial. En cas d’emergència davant d’una agressió, també es pot trucar al 112 o demanar ajuda a través de WhatsApp: 601 00 11 22, que ofereix informació i assessorament davant les situacions de violència masclista. 

En l’actualitat, el Ministeri d’Igualtat espanyol ofereix el servei telefònic d’informació, assessorament jurídic i atenció psicosocial immediata a les dones supervivents de qualsevol tipus de violència masclista. S’hi pot accedir a través del número de marcació breu 016; per WhatsApp, en el número 600 000 016; a través d’un xat en línia en la pàgina web de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, i per correu elèctrònic: 016-online@igualdad.gob.es.

 


Per fer aquest seguiment periodístic ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el setè any que la Directa fa seguiment dels feminicidis als territoris catalans. La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola per causes diverses; feminicidis no íntims, que inclouen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, és a dir, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat de gènere i/o orientació sexual; feminicidis en context de treball sexual; i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!