Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Feminicidis als Països Catalans l'any 2023

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

Recorrent Jaume I / Sara Cabarrocas (fora de camps) / Arxiu

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Des de l’any 2016, aquest mitjà recull els feminicidis com a exercici de memòria i denúncia.


Feminicidis íntims no oficials

1.  06/01, data de descoberta del cadàver (Pontons, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 43 anys. Dona assassinada l’estiu de l’any 2021 per la seva parella, un home de 42 anys. El feminicida va matar-la i després va comprar una finca en aquest poble petit, allunyada de les grans carreteres. Un any més tard, el veïnat ha detectat activitats estranyes al terreny de la finca, amb excavacions que els han fet sospitar que fos un enterrament il·legal d’algun animal o bé de residus. Quan s’hi han personat agents de la Guàrdia Civil espanyola del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA), amb una màquina excavadora, s’han trobat les restes de la dona, embolicades en plàstics. El feminicida ha confessat el crim i es troba en presó provisional, sense fiança. La policia catalana ha decretat secret de sumari. Més de cinquanta persones s’han concentrat a Pontons per rebutjar l’assassinat i s’han decretat dos dies de dol oficial. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

2.  18/01 (Balaguer, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 38 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu marit, un home de 44 anys. El feminicida ha intentat fer veure que era un suïcidi: ha trucat a Mossos d’Esquadra per avisar de la mort, assegurant que s’havia despertat al llit trobant-la així i que la dona hauria expressat anteriorment la seva intenció de llevar-se la vida. L’home ha estat arrestat per aquest cos policial. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

3. 08/02 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. Dona assassinada al seu domicili, per un home de 52 anys amb qui mantenia una relació sexeafectiva. Investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims oficials

4.  26/03 (Oriola, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 63 anys. Dona assassinada amb arma blanca per la seva parella, un home de 69 anys. El feminicida constava en la base de dades de seguiment per violència de gènere des de l’any 2019. L’home ha estat traslladat a un centre hospitalari d’Elx. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5.  06/05 (Manresa, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 31 anys. Dona assassinada per l’home amb qui mantenia una relació sexeafectiva. La jove estava embarassada en el moment de l’assassinat. En un inici, per la manca de signes de violència es va descartar la possibilitat d’un crim. Dies més tard, però, els Mossos d’Esquadra detenien al feminicida, després que l’autòpsia conclogués que havia estat un homicidi. L’Ajuntament de Manresa ha convocat tres dies de dol oficial i un acte de condol i repulsa, on hi han participat un centenar de persones. L’Ajuntament de Prades del Lluçanès, d’on era originària la dona, ha fet un comunicat de rebuig pel crim. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis familiars

6.  23/03 (València, País Valencià) Elena, cognoms desconeguts, 68 anys. Dona assassinada pel seu fill, un home de 37 anys. El feminicida l’ha apallissat i l’ha asfixiat. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

7.  16/04 (Navalón, País Valencià) Cristina C. G., 64 anys. Dona assassinada pel seu fill, un home de 24 anys. Els fets han passat en un càmping, on la víctima havia adquirit una caseta per anar-hi els caps de setmana. Feminicidi familiar, xifra no oficial.


Assassinats de dones sense dades suficients

8.  14/02 (La Vall d’Uixó, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 27 anys. Dona assassinada amb arma de foc, disparada des d’un vehicle. La víctima estava embarassada, i malgrat que ha arribat amb vida a l’Hospital Clínic de València, ha mort per la gravetat de la ferida al cap. L’equip mèdic li ha practicat una cesària i ha aconseguit salvar la vida del bebè. La Guàrdia Civil espanyola ha assumit la investigació del cas. Assassinat sense dades suficients, possible feminicidi.

9.  23/03 (Móra la Nova, Catalunya) Marina, cognoms desconeguts, 25 anys. Dona assassinada en circumstàncies sense esclarir. El seu cos, amb marques de violència, ha estat trobat al voral d’un camp, en una carretera tarragonina. Dies abans, la família de la jove havia denunciat la seva desaparició: havia acudit a la residència de gent gran on treballava i ja no n’havien sabut res més. Investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra, que han detingut un home de 24 anys, conegut de la víctima. Assassinat sense dades suficients, possible feminicidi.

 


Per fer aquest seguiment periodístic ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el setè any que la Directa fa seguiment dels feminicidis als territoris catalans. La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola per causes diverses; feminicidis no íntims, que inclouen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, és a dir, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat de gènere i/o orientació sexual; feminicidis en context de treball sexual; i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU