Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Feminicidis als Països Catalans l'any 2024

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

| Pau Fabregat i Maria Conill

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etc.

La Generalitat de Catalunya ha habilitat un telèfon per denunciar violència de gènere, gratuït, confidencial i amb atenció 24 hores i en 124 idiomes: 900 900 120. El Ministeri d’Igualtat espanyol, a través de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, presta el servei telefònic d’informació, assessorament jurídic i d’atenció psicosocial immediata a totes les formes de violències contra les dones, en el número telefònic 016, per Whatsapp en el 600 000 016, i per correu electrònic a 016-online@igualdad.gob.es.

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Des de l’any 2016, aquest mitjà recull els feminicidis com a exercici de memòria i denúncia.

 

Feminicidis íntims oficials

1.  28/01 (Torroella de Montgrí, Catalunya) Fátima D., 44 anys. Dona assassinada amb arma blanca per Hossain, de 39 anys, amb qui mantenia una relació sexeafectiva. El 27 de gener, la família de Fátima havia denunciat la seva desaparició; la policia va trobar-ne el cos abandonat en un cotxe. L’home ha estat detingut. L’ajuntament ha convocat un minut de silenci en rebuig pel crim masclista. Feminicidi íntim, xifra oficial.

2.  06/02 (Alfàs del Pi, País Valencià) Rocío de la Palma O., 44 anys. Dona assassinada amb arma blanca per Juan Vicente A.B., de 52 anys, amb qui mantenia una relació sexeafectiva. La dona havia interposat una denúncia per violència de gènere a la Guàrdia Civil espanyola aquell mateix cap de setmana. El feminicida tenia antecedents per violència masclista d’una relació prèvia. Queden orfes de mare dos fills. L’Ajuntament d’Alfàs del Pi ha decretat tres dies de dol oficial. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3.  02/02 (Sant Pau de Fenollet, Catalunya Nord) Nom i cognoms desconeguts, 35 anys. Dona assassinada per un home de 37 anys, amb qui mantenia una relació sexeafectiva. El feminicida la va llançar per la finestra de l’habitatge, enmig de la matinada. La dona ha estat ingressada a causa de les seves greus ferides, però no ha sobreviscut. L’home ha estat detingut al carrer la mateixa matinada. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4.  22/02 (Olot, Catalunya) Laila, cognoms desconeguts, 37 anys. Dona assassinada amb arma blanca per la seva parella, un home de 56 anys. El feminicida s’hauria suïcidat posteriorment, morint a l’hospital on estava ingressat per les lesions que s’havia autoinfligit. Tenien tres fills, i un d’ells és qui va trobar el cos de la mare morta, i el de l’home, en estat greu. L’ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial i s’ha convocat una concentració de rebuig. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5.  01/04 (Amposta, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 34 anys. Dona assassinada per un home de 47 anys, amb qui havia mantingut una relació sexeafectiva i tenia una ordre d’allunyament de la seua exparella. El feminicida l’hauria assassinat i, després, hauria esquarterat el cos, que ha estat trobat per la Policia Local d’Amposta en el domicili de la víctima. L’home va explicar els fets a un conegut, que va alertar la policia. Posteriorment, la Policia Local d’Amposta l’ha detingut i el feminicida ha confessat el crim. Feminicidi íntim, xifra oficial.

6.  9/04 (El Prat de Llobregat, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 43 anys. Dona assassinada pel pare dels seus fills, un home de 42 anys. Els Mossos d’Esquadra han trobat els cossos de la mare i els seus dos fills, de 8 anys, en el domicili, unes hores després de conèixer que el feminicida s’havia suïcidat llançant-se a les vies de tren de l’estació del Prat de Llobregat. Feminicidi íntim, xifra oficial.

7.  19/04 (Vic, Catalunya), data de la desaparició. Rachida Om Nassim, 51 anys. Un mes després de la seva desaparició, els Mossos d’Esquadra han trobat en el límit entre Centelles i Sant Martí de Centelles el cos sense vida de la víctima. El seu home, de 59 anys, va ser qui va interposar la denúncia. Inicialment, tal com feia constar el denunciant, suposadament, la dona hauria marxat enrabiada i de forma voluntària després d’una discussió. Però, finalment, s’ha confirmat que es tractava d’un crim masclista. Els Mossos han detingut el feminicida quan intentava abandonar l’Estat espanyol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

8.  19/05 (Esparreguera, Catalunya) Noms i cognoms desconeguts, 29 anys. Una dona ha estat assassinada per la seva exparella a Esparreguera. Tot i que inicialment els Mossos d’Esquadra especulaven sobre la possibilitat que es tractara d’un accident de trànsit, finalment, han confirmat l’assassinat i han detingut el feminicida el 22 de maig. Queda òrfena una nena de quatre anys. Feminicidi íntim, xifra oficial.

9.  03/06 (Barcelona, Catalunya) Natia Gulbani, 32 anys. Una dona ha estat assassinada per la seua parella al barri de Guinardó de Barcelona. La primera hipòtesi apunta que el feminicida l’hauria llançat pel balcó del pis on vivien després de mantindre una discusió. L’home, que ja l’havia agredit físicament en diverses ocasions, ha entrat en presó provisional acusat d’assassinat la seua parella. Feminicidi íntim, xifra oficial.

10.  07/06 (Benaguasil, País Valencià) Florica T., 54 anys. Una dona ha estat assassinada per la seua parella al municipi valencià de Benaguasil. El feminicida hauria emprat una escopeta de caça per a assassinar la dona, el seu fill, de 26 anys, i després suicidar-se. Segons ha informat la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, no hi havia cap registre de la parella en el sistema Viogen. L’Ajuntament de Benaguasil ha convocat tres minuts de silenci i tres dies de dol oficial. Feminicidi íntim, xifra oficial.

11.  10/06 (Cistella, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 62 anys. Dona assassinada per la seva parella, de 38 anys, en una masia de Vilarig. El feminicida la va apallissar i, finalment, la dona ha mort dos mesos després a l’Hospital Josep Trueta de Girona. Tot i que no es descarta que haja pogut morir a causa d’un virus hospitalari, ha estat declarat com a crim masclista per la Delegació del Govern espanyol contra la Violència de Gènere. El feminicida es troba en presó acusat d’un presumpte delicte d’homicidi en grau de temptativa, encara que podria ser investigat per un delicte d’homicidi. Feminicidi íntim, xifra oficial.

12.  13/07 (Bunyol, País Valencià) Juliana Denise Vinuesa, 32 anys. Dona assassinada per la seva parella, Raúl Ariel D., de 42 anys, amb arma blanca. El feminicida comptava amb dues denuncies per violència masclista interposades per altres dues dones, en 2022 i 2023. Feia huit mesos que Juliana Denise havia acudit a la comissaria de la policia espanyola d’Alzira per denunciar que l’home la maltractava. La víctima, que constava en el registre del sistema Viogen, havia rebutjat activar una ordre de protecció, però la policia mantenia certa vigilància i estava en contacte amb ella, tot i que s’havia disminuït en els últims mesos. L’assassí, després de ser perseguit pels agents, ha estat detingut i roman ingressat en l’àrea de pacients judicials de l’Hospital General de València, acusat del crim i d’un delicte greu contra la seguretat vial, després de causar un accident i ferir un policia durant la persecució.

13.  13/07 (Salou, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 76 anys. Una dona ha estat assassinada pel seu marit, un home de 86 anys. Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís; en arribar al domicili de la víctima, van trobar el seu cos amb indicis de violència i van detindre el feminicida.

14.  14/07 (Sabadell, Catalunya) Manuela, cognoms desconeguts, 30 anys. Dona assassinada per la seva exparella amb arma blanca. L’assassí va cometre el crim en presència de les dues filles menors de la víctima, que es trobaven en eixe moment al domicili familiar en el barri del Torrent del Capellà de Sabadell. L’home ja ha estat detingut. L’Ajuntament ha convocat un minut de silenci el dilluns, 15 de juliol.

15.  14/07 (Alacant, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 36 anys. Dona assassinada amb arma de foc per la seva parella, un home de 33 anys que després s’ha llevat la vida. Segons ha informat la Policia Nacional espanyola, van rebre un avís del veïnat i familiars i en acudir a la vivenda van trobar els cossos sense vida d’ambdós.


Feminicidis íntims no oficials

16.  27/04 (Xixona, País Valencià) Gisela, cognoms desconeguts, 48 anys. Dona assassinada pel seu marit, un home de 61 anys que s’hauria suïcidat després de cometre el crim. La víctima, de nacionalitat alemana, havia desaparegut del seu país d’origen en gener. A finals d’abril, la Guàrdia Civil va informar que un gos havia trobat el braç d’una persona, el qual corresponia a la víctima. La Guàrdia Civil continua investigant el crim, tenint com a principal hipòtesi que es tracte d’un cas de violència masclista. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

17.  23/06 (Girona, Catalunya) Yolanda, cognoms desconeguts, 44 anys. Una dona ha estat assassinada per la seva parella, de 48 anys, la nit de Sant Joan després d’una baralla entre diverses persones al barri de la Font de la Pólvora. L’assassí ha atropellat la víctima mentre fugia, després d’haver disparat un home durant la batussa. L’Ajuntament de Girona ha celebrat un minut de silenci pel crim. Feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis familiars no oficials

18.  29/02 (València, País Valencià) Mari, cognoms desconeguts, 61 anys. Dona assassinada pel seu germà, de 53 anys. El feminicida ha escanyat la seua germana amb un collar que la víctima portava al coll per a portar les claus. La Policia Nacional espanyola ja ha detingut l’home, que havia tingut una ordre d’allunyament respecte a la seua germana, però la mesura ja no estava en vigor. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

19.  15/03 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 85 anys. Dona assassinada pel seu fill, de 50 anys. Segons les primeres investigacions dels Mossos d’Esquadra, el feminicida hauria matat la seva mare i el seu pare i després s’hauria suïcidat en Molins del Rei, on tenien una segona residència. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

20.  29/04 (Manacor, les Illes) Magdalena Matemalas, 82 anys. Dona assassinada pel seu fill, Miquel Binimelis Matemalas, de 50 anys. El feminicida va esquarterar la seva mare i després va cremar una part de les restes. A l’arribada dels bombers i els cossos policials, van trobar també el càdaver del seu germà, Martí Binimelis Matemalas. L’assassí ha estat detingut i traslladat a l’àrea de psiquiatria de l’hospital de Manacor. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

21.  07/06 (Tarragona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 64 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu fill major d’edat en el barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. El veïnat va cridar la policia després de sentir diversos crits a l’interior del pis on vivia la família. Quan van arribar els agents, ningú els obria la porta i van haver d’accedir-hi a través del pati de llums. Dins de la casa van trobar el cos sense vida de la víctima i el feminicida, que ha estat detingut i ha entrat en presó provisional sense fiança. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

22.  16/06 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 68 anys. Dona assassinada pel seu fill, de 42 anys, en el barri del Raval de Barcelona. Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís i van acudir al domicili de la víctima, que presentava diverses ferides d’arma blanca. El feminicida ha estat detingut i traslladat a un centre psiquiàtric per, suposadament, sofrir un trastorn mental greu. Feminicidi familiar, xifra no oficial.


Feminicidis no íntims no oficials

23.  13/03 (Catllar, Catalunya) Núria López, 44 anys. Dona assassinada amb arma blanca per un home de 48 anys, Iulian Odriste, al centre penitenciari Mas d’Enric. La dona treballava com a cuinera de la presó i formava part del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), empresa pública adscrita al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. El feminicida, un intern de la presó que ja havia estat condemnat a onze anys de presó per assassinar a una altra dona en 2016, s’ha suïcidat posteriorment. Feminicidi no íntim, xifra no oficial.

24.  28/04 (Rafelcofer, País Valencià) Rosa del Carmen Pous Escrivá, 66 anys. Mestra jubilada assassinada pel seu veí i un amic del seu veí a ganivetades. El cos el va trobar la seua filla quan va anar a visitar-la. Les versions d’ambdós feminicides són contradictòries i s’acusen mutuament, per la qual cosa el grup d’homicidis de la Guàrdia Civil de València tracta ara de determinar el grau de participació de cadascú en el crim. Feminicidi no íntim, xifra no oficial.


Feminicidis infantils per violència vicària

25.  08/01 (Barcelona, Catalunya) Noa B. 7 anys. Nena assassinada pel seu pare, Francisco B., juntament amb el seu germà gran, Xavi. El pare no els havia portat a l’escola el primer dia lectiu de l’any, després de tenir-los a càrrec en el cap de setmana que li corresponia per custòdia compartida. L’home s’ha suïcidat emprant el mateix mètode amb què ha matat els seus fills. Feminicidi infantil per violència vicària, xifra oficial.

26.  9/04 (El Prat de Llobregat, Catalunya) Noms i cognoms desconeguts, 8 anys. Nena assassinada pel seu pare, un home de 42 anys. Tenia un germà bessó que també ha estat assassinat. Els Mossos d’Esquadra han trobat els cossos de la mare i els dos fills en el domicili, unes hores després de conèixer que el feminicida s’havia suïcidat llançant-se a les vies de tren de l’estació del Prat de Llobregat. Feminicidi infantil per violència vicària, xifra oficial.


Violència vicària: assassinats per violència de gènere

27.  08/01 (Barcelona, Catalunya) Xavi B., 10 anys. Nen assassinat pel seu pare, Francisco B., juntament amb la seva germana petita, Noa. El pare no els havia portat a l’escola el primer dia lectiu de l’any, després de tenir-los a càrrec en el cap de setmana que li corresponia per custòdia compartida. L’home s’ha suïcidat fent servir el mateix mètode amb què ha matat els seus fills. Feminicidi infantil per violència vicària, xifra oficial.

28.  03/04 (Bellcaire, Catalunya) Ayax, cognoms desconeguts, 5 anys. Nen assassinat amb arma blanca pel seu pare, de 29 anys. L’home ha ferit també la mare i després ha fugit del seu domicili. La dona va avisar a emergències per demanar ajuda per ella i el seu fill. L’equip del Servei d’Emergències Mèdiques van trobar la mare al carrer, en estat de xoc, i entraren en l’habitatge per intentar salvar el fill, sense èxit. Els Mossos d’Esquadra ja han detingut l’home. Feminicidi infantil per violència vicària, xifra oficial.

29.  9/04 (El Prat de Llobregat, Catalunya) Noms i cognoms desconeguts, 8 anys. Nen assassinat pel seu pare, un home de 42 anys. Tenia una germana bessona que també ha estat assassinada. Els Mossos d’Esquadra han trobat els cossos de la mare i els dos fills en el domicili, unes hores després de conèixer que el feminicida s’havia suïcidat llançant-se a les vies de tren de l’estació del Prat de Llobregat. Feminicidi infantil per violència vicària, xifra oficial.

30.  07/06 (Benaguasil, País Valencià) Gabriel, cognoms desconeguts, 26 anys. Jove assassinat per la parella de la seua mare, un home de 64 anys. El feminicida hauria emprat una escopeta de caça per a assassinar la dona, el seu fill Gabriel i després suicidar-se. Segons ha informat la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, no hi havia cap registre de la parella en el sistema Viogen. L’Ajuntament de Benaguasil ha convocat tres minuts de silenci i tres dies de dol oficial. Xifra oficial.

 


Per fer aquest seguiment periodístic ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el huitè any que la Directa fa seguiment dels feminicidis als territoris catalans. La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola per causes diverses; feminicidis no íntims, que inclouen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, és a dir, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat de gènere i/o orientació sexual; feminicidis en context de treball sexual; i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!