Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Anarquisme social o caos

Murray Bookchin (Nova York, 1921-Vermont, 2006) és un dels historiadors de parla anglesa que va comprendre i analitzar millor la Revolució de 1936. El seu llegat ha influenciat tots els qui han tractat d’investigar sobre l’anarquisme del nostre país. Tanmateix, Bookchin no era pròpiament un historiador, sinó un intel·lectual autodidacta i un activista conegut per les seves aportacions teòriques sobre l’ecologia social, la reivindicació del feminisme i el municipalisme llibertari. Una tradició que ha impregnat algunes experiències a l’àrea de Nova Anglaterra. Conscientment o no, alguns dels seus principis també són presents en les experiències municipalistes que trobem als Països Catalans i les que empelten el moviment kurd a la regió de Rojava.

La que fou companya seva durant diverses dècades, l’assagista Janet Biehl (1953), acaba de publicar-ne una biografia intel·lectual exhaustiva. Ressegueix la genealogia d’un Bookchin provinent d’una família monoparental extremadament pobra, que passa del marxisme dogmàtic i estalinista a un anarquisme que fusiona ecologisme, discurs social, feminisme i tradicions llibertàries. En aquest camí, es forja un intel·lectual polièdric i reflexiu, que mutarà en la direcció en què es transformarà la societat nord-americana de postguerra; és a dir, des de la societat de consum fins al món hippy, el moviment antiglobalització o la creixent passivitat de la societat neoliberal.

Bookchin és dels pocs que sabrà anticipar-se a la degradació ecològica com a fórmula d’explotació capitalista. Integra el pensament de Karl Polanyi en un capitalisme que funciona a la manera d’un virus mutant i estableix el concepte de “bona societat” enfront de les explotacions estructurals del sistema. El títol del llibre és una referència encertada al “socialisme o barbàrie” anunciat per Rosa Luxemburg, que serveix a Biehl per sintetitzar bona part dels seus continguts i, alhora, evocar el pessimisme dels darrers anys de Bookchin respecte a la deriva ideològica de les esquerres contemporànies.

LLIBRE
Ecología o catástrofe. La vida de Murray Bookchin
Autoria: Janet Biehl
Editorial: Virus (2017)
Pàgines: 663

Article publicat al número 434 de la ‘Directa’

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;