Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els estibadors i la patronal arriben a un acord que posa fi a les vagues als ports

Els sindicats representants dels treballadors presents en la mesa negociadora i la patronal, Anesco, han arribat a un acord que posa fi al conflicte de l’estiba. En les últimes setmanes, s’havien realitzat cinc jornades de vaga, incloses les 48 hores continuades d’aturades que van tenir lloc entre el 14 i el 16 de juny.

Després de les últimes propostes dels treballadors, les negociacions estaven bloquejades per Anesco, que ha viscut moments de tensió en el seu si entre les diferents empreses que en formen part

La mobilització als ports arribava com a conseqüència del fracàs de les negociacions amb la patronal, que es van reprendre després de l’aprovació del reial decret de modificació del sector, el passat 18 de maig. Després de les últimes propostes dels treballadors, les negociacions estaven bloquejades per Anesco, que ha viscut moments de tensió en el seu si entre les diferents empreses que en formen part. Segons la informació publicada a la premsa, 38 empreses s’haurien donat de baixa de l’associació patronal, mentre que altres tantes van negociar amb els treballadors independentment de la posició comuna defensada a les negociacions. Una situació que va portar a la dimissió del president de la patronal, Joaquim Coello ahir mateix.

A l’acord signat avui a Madrid, la patronal “assumeix la garantia de la continuïtat de l’ocupació del 100% dels treballadors de l’estiba”, amb el que s’assegura la subrogació de la plantilla, més de 6.000 persones a l’Estat espanyol. Aquest era un dels punts innegociables per als representants dels treballadors, ja que el reial decret contemplava la reducció d’un 25% de la plantilla de les actuals societats d’estiba només durant el primer any de vigència del decret. Els sindicats, a canvi, han ratificat els compromisos que van adquirir davant la patronal el passat 29 de març, que implicaven retallades salarials d’entre el 6 i el 10%.

La patronal “assumeix la garantia de la continuïtat de l’ocupació del 100% dels treballadors de l’estiba”, amb el que s’assegura la subrogació de la plantilla, més de 6.000 persones a l’Estat espanyol

A més, amb el pacte signat, s’obre la negociació del 5è acord marc de l’estiba. L’objectiu d’aquest nou conveni és “millorar la competitivitat i la productivitat dels ports espanyols”, segons el comunicat que han fet públic els actors de la negociació d’avui. A la reunió també s’ha acordat planificar les negociacions del nou acord marc, que començaran la setmana vinent i “es preveu que finalitzin a finals de setembre”. Des de la secció del port de Barcelona de la Coordinadora Estatal de Treballador del Mar, “valorem molt positivament l’acord, ja que ens assegurem la continuïtat dels llocs de treball i obrim la possibilitat de negociar el nou acord marc”.

L’acord entre patronal i treballadors posa fi al període de conflictivitat als ports i als preavisos de vaga previstos per a principis de juliol. Els estibadors han ofert “la garantia de pau social a totes aquelles empreses associades a Anesco que han demostrat estar compromeses amb el sector i el seu creixement a través d’una negociació real i efectiva que aconsegueixi estabilitat als molls”. Ara, caldrà esperar la resposta del Govern de Rajoy davant aquest acord.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;