Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Literal i l’ecosistema del llibre

| Victor Serri

El llibre no és tan sols un mercat, tampoc per a nosaltres que produïm i venem llibres. El llibre és una eina de formació, un recurs individual i col·lectiu, una forma de circulació del saber, i fins i tot, de diversió, el llibre és un bé comú. Per això volem que els nostres llibres siguin béns comuns i volem imaginar el seu futur a partir d’aquesta pertinença comuna.

L’objectiu dels llibres presents a Literal és denunciar i intentar corregir el que produeix desequilibri i empobriment, el nostre objectiu és crear un ecosistema complex, divers, crític i radical. Literal vol contribuir a la creació de:

–Un ecosistema global i participatiu, on la presència d’editors i llibreters contribueixi a la difusió i la presència d’un pensament divers.

–Un ecosistema viu i en moviment, sensible a les nostres realitats socials. · Un ecosistema on les diferències tinguin un valor. Literal vol crear espais on es pugui manifestar aquesta biodiversitat. Una biodiversitat que s’expressa en un lloc anomenat llibreria; és per això que també afavorim la presència de les llibreries que són capaces d’imaginar eines a favor de la creació d’aquest ecosistema.

L’objectiu dels llibres presents a Literal és denunciar i intentar corregir el que produeix desequilibri i empobriment

–Un ecosistema obert. Cal afavorir l’expansió de l’ecosistema del llibre creant tallers, cercles de lectura, associacions culturals i tot allò que ajudi a consolidar i ampliar el nombre de lectors.

–Un ecosistema connectat a l’exterior, imaginant programes d’intercanvi amb tota la cadena del llibre, això significa implementar els coneixements per fer-ho viure. L’ ecosistema també s’expressa en altres formes. Conservar la varietat significa fer existir la biodiversitat de l’ecosistema. Més enllà de les llibreries, hem de crear espais que puguin sostenir i renovar aquestes diferents formes expressives.

L’ecosistema del llibre també és un sistema econòmic, amb una facturació, uns treballadors, uns editors que guanyen i uns altres que s’endeuten. Però l’impacte social i cultural de la producció de llibres no és el mateix que el d’altres sectors, sovint afavorits amb mesures fiscals. No podríem sol·licitar unes formes de desgravació pels qui compren llibres? Una fiscalitat amb facilitats per qui els fa? Unes desgravacions per qui els subvenciona? Per això, Literal no és només una fira de llibres, vol ser un animador independent, nascut per iniciativa d’un grup d’editors amb l’objectiu d’estar presents i ajudar a la creació creació d’aquest ecosistema.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;