Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Casa Orsola afrontarà el primer desnonament nou dies abans de les eleccions municipals

El jutjat de primera instància número 8 de Barcelona ha ordenat el desnonament del veí Josep Torrent pel pròxim 19 de maig. El veïnat de l'edifici emblemàtic del barri de l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona lluita des de fa un any i mig perquè la propietat Lioness Inversiones renovi els contractes de lloguer

Roda de premsa davant la Casa Orsola el dia 20 d'abril per denunciar el desnonament | Aleix López

Fa un any i mig, el veïnat de l’edifici Casa Orsola va organitzar-se per fer front a Lioness Inversiones, la nova propietat que no volia renovar els contractes de lloguer. El passat 9 de gener va arribar el primer judici i el pròxim 19 de maig a les 8 h del matí està previst el primer desnonament. El veí afectat és Josep Torrent, professor de secundària, qui fa gairebé 20 anys que viu a l’edifici del número 137 del carrer Calàbria de Barcelona. Des de l’1 de maig de 2022 està fora de contracte, però malgrat això, ha continuat pagant els 700 euros que costa el pis de 50 metres quadrats per gir postal primer i per consignació judicial després. Com la resta de veïnes, l’octubre de 2021 a través d’una carta, es va assabentar que hi havia una nova propietat i el mes següent, Lioness Inversiones ja va comunicar-li a Torrent que no li renovaria el lloguer i que calia que lliurés les claus el 30 d’abril.

En roda de premsa, una altra veïna de Casa Orsola, Elisenda, ha assegurat que “cap veí marxarà i menys en silenci i amb el cap baix”. Des de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample ni tampoc des del Sindicat de Llogateres han volgut revelar de quina manera resistiran al desnonament, però han advertit que ja estan contactant amb desenes d’entitats del barri i col·lectius d’habitatge que hi seran el dia 19.

No han volgut revelar de quina manera resistiran al desnonament, però han advertit que ja estan contactant amb desenes d’entitats del barri i col·lectius d’habitatge que hi seran el dia 19 de maig

Ara mateix, a la cruïlla la mobilitat és complicada, perquè hi ha tanques, contenidors, maquinària i sacs a causa de les obres de la Superilla, però, segons l’Ajuntament, està previst que finalitzin com a molt a principis de maig. El jutjat de primera instància número 8 ha assenyalat la data de desnonament enmig de la campanya electoral, però caldrà veure la resposta al recurs que ha interposat l’advocada Laura González De Paoli: “S’han interposat tots els recursos possibles, ja que el que han sol·licitat és una execució provisional, perquè es va presentar recurs d’apel·lació”. En aquest context, la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha recordat que el recent acord de llei d’habitatge estatal és “una farsa”: “edificis com Casa Orsola queden fora de la regulació de preus, perquè els especuladors es poden agafar a la figura del lloguer de temporada”.

Josep Torrent saluda des del seu balcó de Casa Orsola |Ivan Giesen

 

El cas de Torrent és el preludi del recorregut que van transitant el conjunt de veïnes que van quedant fora de contracte. El passat 15 de febrer va ser el torn del judici contra Tono Hernández, a qui la propietat no havia renovat el lloguer el mes de juliol i el pròxim 8 de maig és Vasilis qui haurà de comparèixer a la Ciutat de la Justícia.

El modus operandi de Lioness Inversiones, recorda Elisenda, no és excepcional: “edificis sencers a Barcelona són buidats per fer-hi pisos turístics i de temporada. Les ciutats s’estan desfent dels seus veïns, quedaran mortes”. Precisament perquè no es tracta d’un cas aïllat, sinó que la problemàtica afecta el conjunt de Barcelona, Albert Freixa, membre de la Xarxa, ha defensat que “la lluita del Josep és la lluita de tot l’edifici, de tot el barri i de tota la ciutat”.


Del telemàrqueting i amb una sicav

La propietat Lioness Inversiones controla Emergia Contact Center, especialitzada en telemàrqueting. De fet, l’administrador de Lioness Inversiones, Albert Ollé, va començar la seva carrera en aquest sector amb la fundació el 1989 de Difusió Telemarketing Grup (DTG), que es va convertir en la primera empresa de màrqueting telefònic pel que fa a facturació estatal. El 2000 es va fusionar amb la multinacional nord-americana Teletech i Ollé en va assumir la presidència europea durant un temps. Entre altres, l’empresari va ser membre del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona i conseller general de La Caixa.

Lioness Inversiones té entre les seves participades, pràcticament al 100%, Ness de Inversiones, una sicav, és a dir, una societat d’inversió de grans patrimonis que només paga l’1% de l’impost de societats. També controla la meitat d’Eurobenefit, una empresa dedicada al sector immobiliari.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!