Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La PAH de Castelló fa pública l’okupació d’un edifici propietat d’un fons d’inversió i CaixaBank

Les activistes anuncien que s’hi han instal·lat dos nuclis familiars en situació de vulnerabilitat fins que troben una alternativa habitacional. Posteriorment, la intenció és convertir l'edifici en un espai per al barri

L'edifici està situat al número 61 del carrer Mealla | Andreu Esteban

Aquest dimecres, cap a les tres de la vesprada, s’ha fet pública l’okupació d’un immoble situat al número 61 del carrer Mealla, al centre de Castelló de la Plana. L’edifici, gestionat per la societat Coral Homes SL –propietat en un 80% del fons d’inversió Lone Star i en un 20% de CaixaBank–, s’ha destinat a dues famílies de la capital de la Plana amb dificultats d’accés a l’habitatge. L’acció ha estat reivindicada per la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) de Castelló, que ha anunciat que, en els pròxims mesos, s’alliberaran altres propietats buides en mans de fons d’inversió i entitats bancàries.

L’edifici s’ha alliberat, en un principi, per a dos nuclis familiars. D’una banda, una mare i el seu fill menor d’edat, que malgrat assistir als serveis socials de l’Ajuntament, es troben sense cap alternativa habitacional; i d’altra banda, dos joves en situació de vulnerabilitat. Fins fa pocs dies, un d’ells, un jove de 21 anys, es trobava instal·lat en el pis, però, sense cap ordre judicial i sense previ avís, va ser desallotjat per part de Coral Homes SL el passat 24 de febrer. Per al moviment en defensa de l’habitatge, els responsables de la situació d’aquestes persones són els “fons d’inversió” i “el mateix sistema capitalista”. Per això, volen “fer-li front” mitjançant “el suport mutu i l’autoorganització”.

 

En juny de 2018, CaixaBank va anunciar la venda del 80% dels seus actius immobiliaris al fons d’inversió estatunidenc Lone Star. L’operació, que comptava amb una cartera d’actius immobiliaris de CaixaBank i el 100% del capital social de la immobiliària Servihabitat –entitat a qui la Sareb va adjudicar l’administració i gestió d’una part dels seus actius–, es va executar a través de la creació de Coral Homes SL, gestora propietat del fons d’inversió i de CaixaBank. A Castelló de la Plana, el fons d’inversió Lone Star és, a més a més, propietari de diverses companyies del sector ceràmic, com Esmalglass, Ítaca i Fritta.


Un espai per al barri

Segons han explicat les membres de la PAH allà presents, l’objectiu és que ambdós nuclis familiars es puguen “reubicar” en altres habitatges i regularitzar la seua situació habitacional. Després, l’immoble del carrer Mealla esdevindrà un nou local de la PAH, així com un lloc de trobada on s’organitzen activitats per al barri, com la creació d’un banc d’aliments, una escoleta per a la xicalla o un espai per fer esport.

Des de la plataforma reivindiquen una “nova línia d’acció” allunyada de “l’assistencialisme”, per crear un projecte “participatiu i militant”

Amb aquesta okupació, diverses activistes han anunciat un canvi de rumb quant a l’estratègia política i social, apostant tant per l’acompanyament col·lectiu a famílies sense accés a l’habitatge com per la “construcció de línies d’autoorganització política al marge de les institucions”. Des de la plataforma reivindiquen una “nova línia d’acció” allunyada de “l’assistencialisme”, per crear un projecte “participatiu i militant”. L’acció també ha permés denunciar l’onada de criminalització de l’okupació que van protagonitzar diversos mitjans de comunicació al llarg del passat estiu. “La campanya antiokupació està impulsada pels interessos de la burgesia”, han reblat.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!