Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La PAH ocupa Bankia per exigir solucions per a nou famílies

L'entitat, que va protagonitzar el major rescat bancari amb diner públic de tot l'Estat espanyol, continua desnonant famílies i rebutja concedir lloguers socials. Així ho ha denunciat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca aquest matí amb l'ocupació de l'oficina del carrer Casp de Barcelona, on ha presentat nou casos, també de Cornellà de Llobregat

Acció sorpresa de la PAH a Bankia | Freddy Davies

Quan encara no fa ni una setmana de la condemna de l’expresident de Bankia, Rodrigo Rato, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha ocupat l’oficina del carrer Casp 59 de Barcelona per exigir solucions per a nou famílies -cinc de Barcelona i quatre de Cornellà- en risc de desnonament o a les que l’entitat no vol concedir lloguer social. L’entrada majestuosa de l’entitat, que representa el major rescat bancari amb diner públic, s’ha omplert de cartells amb les cares de les afectades i dels condemnats pel cas de les targetes black, tot embolcallat amb confeti. Les activistes han assegurat que no marxaran de l’oficina perquè ja fa molt temps que reclamen solucions i denuncien que els han “ningunejat”. “Es van reunint amb les famílies però no els donen solucions. Les mareja”, explica la portaveu de PAH Barceloan Lucía Delgado. De fet, fa un any, ja van ocupar una vintena d’oficines de Bankia arreu de Catalunya.

Les nou famílies formen part d’unes xifres negres que ha publicat recentment el Consell General del Poder Judicial (CGPJ): 4.170 desnonaments a Catalunya el segon trimestre del 2018, és a dir, 46 al dia. Cristina Cabrera, amb dues criatures i víctima de violència masclista, està en risc de quedar-se sense el lloguer social a Barcelona perquè Bankia només li garateix per un any més: “reclamo un contracte de tres anys per tenir certa estabilitat a la vida”. Andrea Mejía Martínez, amb 29 anys, està ocupant un pis de l’entitat a Cornellà amb dues filles i fa temps que reclama un lloguer que pugui pagar. És un cas similar al de Lizeth, que amb els seus tres fills, ha intentat regularitzar la seva situació, però el banc ha venut l’habitatge a un fons voltor. Luz Salazar també està en risc: amb la crisi, va haver de deixar de pagar la hipoteca, li van subhastar el pis i ara ha d’assumir el deute. Són alguns del casos que la PAH pretén resoldre amb l’acció de protesta.

Acció sorpresa de la PAH a Bankia / Freddy Davies |Freddy Davies

 

Lucía Delgado ha recordat que si estigués vigent la totalitat de la llei 24/2015, “entitats com Bankia estarien obligades a fer lloguers socials”. Malgrat les promeses del President de l’Estat espantol, Pedro Sánchez, la llei continua parcialment suspesa, és a dir amb els articles que fan referència a la cessió obligatòria de pisos buits per part dels bans i els mecanisme de segona oportunitat i de garantir lloguer social sense efecte. El text va ser aprovat per unanimitat pel Parlament de Catalunya, però posteriorment el PP va portar-lo al Tribunal Constitucional que el va escapçar.

L’Audiència Nacional espanyola ja ha anunciat que el mateix Rato i 33 persones més seuran a la banqueta dels acusats el pròxim mes de novembre, per falsejament de comptes amb la sortida a borsa de Bankia el 20 de juliol del 2011

Mentre hi ha persones que denuncien que no aconsegueixen solucions davant una situació d’emergència habitacional, l’entitat va ser rescatada amb 22.429 milions d’euros de diner públic el 2012. La condemna de l’expresident de l’entitat Rodrigo Rato, i 63 exdirectius i exmembres del consell d’administració per beneficiar-se de les anomenades targetes black és només l’inici d’un llarg recorregut judicial. L’Audiència Nacional espanyola ja ha anunciat que el mateix Rato i 33 persones mes seuran a la banqueta dels acusats el pròxim mes de novembre, per falsejament de comptes amb la sortida a borsa de Bankia el 20 de juliol del 2011.

Actualment, el president de l’entitat és José Ignacio Goirigolzarri, que va començar la seva carrera al Banco Bilbao el 1977 i va ser conseller delegat del BBVA fins el 2009. El passat mes de juny, a la comissió d’investigació del Congrés espanyol, va qualificar d’”encertat” el rescat de Bankia malgrat que no s’hagin recuperat els diners.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!