Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La parada de llibres de la 'Directa'

Una tria de recomanacions literàries a partir de les ressenyes publicades a la revista quinzenal de paper durant els darrers mesos

| Arxiu

L’equip de prescriptores literàries de la Directa ens aporta una selecció de dotze recomanacions literàries per aquest dia de Sant Jordi. Una tria de dotze volums forjats des de l’edició independent, ressenyats durant els darrers mesos en les pàgines de la nostra revista quinzenal i on la ficció de temàtiques universals i l’assaig que aborda els eixos que ajuden a entendre el nostre present més immediat no s’exclouen.

 

La decisió precisa d’Octavia Butler
Hija de sangre y otros relatos · Octavia Butler · Traducció: Arrate Hidalgo · Editorial Consonni 2020 · 208 pàgines

En aquesta antologia de relats de la dama de la ciència-ficció estatunidenca Octavia Butler es copsa la seva capacitat d’escollir la paraula precisa en el moment adient. En poques pàgines es fa exponencial el talent d’Octavia Butler per construir escenaris amb capes i capes de matisos. Acompanyats dels comentaris de l’autora, els set contes i els dos assajos recollits en aquest volum permeten fer un viatge temporal cap als moments en què van ser creats i construïts. (Una ressenya d’Anna Celma publicada a la Directa 508).

 

Començar pel començament
Atrapa la llebre · Lana Bastašić · Traducció: Pau Sanchis Ferrer · Edicions del Periscopi · 274 pàgines

Tot comença amb una trucada.  La veu de la Lejla a l’altra banda del telèfon de la Sara dona peu a l’inici d’un viatge en cotxe per l’atmosfera fosca i onírica que travessa Bòsnia fins a Àustria. La novel·la ens convida a explorar un univers interior que posa en dubte els límits de la identitat, la dificultat per discernir en quina mesura estem fetes de les persones que ens rodegen i de les relacions que hi establim. Fins a quin punt les protagonistes, que a estones es perceben irreconeixibles entre elles, no són el reflex d’un territori que s’ha transformat. (Una ressenya d’Aisha Seck publicada a la Directa 510).

 

Els poemes efímers d’Enric Casasses
El nus la flor · Enric Casasses · Edicions Poncianes, 2018 · 256 pàgines

El darrer poemari de Casasses és una col·lecció eclèctica que es materialitza en diversos formats: apunts, diàlegs, dibuixos, cançons, aforismes, prosa i poemes que l’autor va redactar en diverses llibretes al llarg de tres anys. És un llibre experimental i juganer. Anem passejant per les pàgines entre idees senzilles i pensaments filosòfics, entre jocs de paraules i metàfores, tot carregat de l’emoció d’enamorar-se –tema principal que apareix i es desenvolupa al llarg del recull. (Una ressenya d’Emma Gomis publicada a la Directa 509).

 

Quan tot s’esquerda i el temps s’atura
Dolça introducció al caos · Marta Orriols · Edicions del Periscopi, 2020 · 249 pàgines

Marta Orriols explora, un cop més, l’univers de la parella, i aquest cop ho fa a partir del tema de l’embaràs i la maternitat, enfocant-lo des d’una perspectiva poc habitual i absolutament necessària. Una història sobre tot el que envolta la decisió de ser pares, i que tan sovint s’amaga. Els dubtes, les pors, les inseguretats, les renúncies personals i laborals que pot comportar i que no tothom està disposat a fer. La llibertat, en definitiva, de decidir. (Una ressenya d’Èlia Riudavets, publicada a la Directa 513).

 

Una lliçó de dignitat
Sabem com morirem. La rebel·lió del gueto de Varsòvia · Paco Ignacio Taibo II · Tigre de Paper Edicions, 2020 · 176 pàgines

Sabem com morirem narra amb meticulositat històrica i tacte de novel·lista els fets que van succeir al gueto de Varsòvia entre el 1940 i el 1943. Un poble entre murs, obligat a asfixiar-se i conviure amb la mort. Jueves i jueus que, tot i ser trepitjats constantment pel nazisme, van decidir resistir. Paco Ignacio Taibo II ens transmet les veus d’aquells dies i d’aquelles persones. (Una ressenya d’Edu Abad publicada a la Directa 517).

 

Els orígens supremacistes del feixisme
La pira al port · Boris Pahor · Traducció i pròleg: Simona Škrabec · Periscopi, 2020 · 285 pàgines

Un relat que ens retrata la dissort d’esdevenir una minoria nacional. Els triestins de llengua eslovena han estat tradicionalment discriminats i han passat per les múltiples humiliacions del nacionalisme d’estat. De fet, La pira al port és un conte que relata la crema de la casa del poble eslovè de la ciutat a càrrec dels feixistes i que comptà amb la complicitat de bona part de la comunitat italiana. (Una ressenya de Xavier Díez publicada a la Directa 516).

 

Acompanyar menors per combatre l’estigma
Tan sols viure · Sara Montesinos i Martí Albesa · Pagès Editors, 2020 · 118 pàgines

A través del testimoni de tres menors no acompanyades, i mitjançant l’assemblatge de diverses tècniques narratives, aquest llibre esdevé un bon antídot contra els discursos d’odi que l’extrema dreta crea al voltant d’aquest col·lectiu. Sobretot perquè és capaç de copsar l’emocionalitat d’aquestes joves i transmetre les seves vivències des de l’empatia, però també perquè mostra com algunes d’elles han esquerdat l’estigma i esdevingut veïnes fruit d’haver trobat entre nosaltres l’acompanyament i companyia que els mancava. (Una ressenya de David Bou publicada a la Directa 517).

 

Un manifest vers la interseccionalitat
¿Acaso no soy yo una mujer? · Bell Hooks · Traducció de Gemma Deza Guil · Editorial Consonni · 276 pàgines

En un assaig polític de principi a fi, Hooks treu els colors a les feministes blanques aburgesades nord-americanes que critiquen l’home blanc per imperialista, masclista i racista, la lluita de les quals es limita a obtenir participació plena en el sistema que censuren. I treu també els draps bruts als homes negres que, avantposant la lluita antiracista, toleren, perpetuen i exerceixen el sexisme i l’opressió sobre les dones negres. (Una ressenya de Marta Grau publicada a la Directa 519).

 

Observar-se a l’espill per a seguir avançant
Teixir feminismes. Memòria, comunitat i territori · Diverses autories · Caliu espai editorial · 161 pàgines

Aquesta obra col·lectiva publicada per Caliu Espai Editorial és un recull d’articles d’autoria individual i col·lectiva que plasmen per escrit diferents lluites que, amb el País Valencià com a marc d’actuació, intenten posar la vida en el centre i mostren com les desigualtats de gènere travessen totes elles. Tant des d’un vessant teòric com d’una sorgida de pràctiques militants per la defensa pel territori, la solidaritat internacionalista o l’antifeixisme, se’ns plantegen possibles eixides i solucions davant l’horitzó de creixement desbocat, desigualtats i precarietat generalitzada que ens ve al damunt. (Una ressenya d’Elies Boscà publicada a la Directa 518).

 

L’imperi de les passions
Una confessió amorosa · Chiyo Uno · Edicions de 1984 · Traducció d’Albert Nolla · 253 pàgines

L’escriptora feminista Chiyo Uno, com va fer Nagisa Oshima a la pel·lícula L’imperi dels sentits, també parla de les passions viciades i dels jocs de poder, però des d’una altra perspectiva. I sí, el protagonista, Joji Yuasa, també torna de París convertit en un artista occidentalitzat que s’enamora de nou de les delícies del seu Japó natal, però es troba una societat amb la qual ja no connecta. Es descobreix en la recerca d’un amor fictici i egoista, que deixa un rastre llagat de morts. (Una ressenya d’Aïda Camprubí publicada a la Directa 519).

 

No deia “Jesucrist”, deia “John Lennon”
Una bondat complicada · Miriam Toews · Traducció de Carme Geronès · Editorial Les Hores, 2020 · 280 pàgines

Miriam Toews ens deixa caure, de cop, en aquell moment, durant l’adolescència en què obres els ulls i comences a plantejar-te qui ets realment, per mitjà d’aquesta novel·la dolça i amarga, delicada i punyent, sobre l’entrada a la vida adulta, la desintegració familiar, la ruptura de valors i de la fe i del dolor, sobretot, que pot comportar l’anhel de llibertat. Amb un estil natural, directe, irònic, sincer i punyent, l’autora ens fa arribar aquesta història per mitjà de la veu de la seva protagonista, amb el llenguatge i la manera d’expressar-se propis d’algú de setze anys que s’està descobrint. (Una ressenya d’Èlia Riudavets publicada a la Directa 520).

 

Dones al camp, sostenidores de vida
Terra de Dones. Pageses de Catalunya · Laura Saula · Editorial Fonoll, 2020 · 94 pàgines

Una obra que ens apropa a les vicissituds d’aquestes gestores del camp, que malgrat la mirada masculina i les dificultats que impregna el sector primari, mostren l’entrega per una feina on sovint la passió esdevé l’antídot contra qualsevol adversitat. Retratades pels textos de Laura Saula i les imatges de Jordi Borràs, les protagonistes de Terra de Dones. Pageses de Catalunya revelen l’existència d’una activitat en què les dones no només existeixen sinó que tenen un paper cabdal. (Una ressenya d’Àlex Romaguera publicada a la Directa 521).

 

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!