Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plantilla de Ford d’Almussafes guanya una nova batalla laboral

El Tribunal Suprem confirma la sentència de l’Audiència Nacional espanyola que reconeix el dret de la plantilla a què no es descompte l’IPC estimat en la nòmina, tal com pretenia l’empresa amb el vistiplau de la UGT

Assemblea de la plantilla de Ford d'Almussafer | Ximo Colomina

L’any 2015, d’una banda, Ford va abonar el 0,5% en concepte de revisió salarial el gener, tal com estableix el conveni col·lectiu, i el mes de juny, el 0,9% que corresponia a l’IPC estimat. Va resultar però, que l’IPC real per a 2015 va ser, finalment, del 0% i Ford va pactar amb la majoria del comitè d’empresa de la UGT la devolució del 0,7%, una proposta de l’empresa que, segons denuncien des de la CGT, millorava fins i tot la de la UGT, que va proposar retornar el 0,9%.

Davant aquesta situació, des del Sindicat de Treballadors del Metall (STM) – Intersindical Valenciana, CCOO i CGT van iniciar un procediment per fer una demanda conjunta contra l’acord signat per l’empresa i la majoria del comitè de la UGT. L’Audiència Nacional espanyola, en primera instància, i ara el Tribunal Suprem han donat la raó als sindicats que van recórrer la retallada salarial i ha declarat la nul·litat de l’acord.

Des de la CGT, afirmen que si l’empresa al final no ha descomptat cap quantitat de les nòmines de la plantilla, és perquè la sentència de l’Audiència Nacional va arribar abans que pogueren fer-ho i, si no ho fan ara, és perquè també han perdut el recurs al Tribunal Suprem. De la mateixa manera, es reafirma judicialment que l’acord no podia aplicar condicions laborals retroactives, com reclamar el reintegrament de l’IPC als treballadors i treballadores.

Per la seua banda, des del STM – Intersindical Valenciana manifesten que la sentència suposa una desautorització de Ford, però també del Comitè d’Empresa, controlat per la UGT, que pretenia retallar els salaris del conjunt de la plantilla.

Més enllà, les lluites dels sindicats continuen. Concretament, pel que fa a les perspectives generals de futur, s’apropa la fi de la vigència del conveni col·lectiu, el 31 de desembre del 2018. L’empresa, però, vol negociar el que anomena un “acord de competitivitat” previ per, posteriorment, segons alerten des del STM, traslladar eixe pacte al nou conveni.

Actualment, es troben en negociacions amb l’empresa, que assegura que plantejarà punts d’interessos propis però, al mateix temps, tractarà de satisfer parcialment alguna de les demandes dels sindicats. Des de la STM- Intersindical Valenciana han emplaçat la Ford a presentar una proposta que siga satisfactòria per a la plantilla, però es mostren escèptics davant el fet que “són massa anys ja els que portem perdent diners i drets mentre l’empresa acumula beneficis” i la UGT no desperta massa confiança entre la resta de sindicats.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!