Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plantilla de Mitsubishi a Museros anuncia mobilitzacions contra els excessos de treball

Les treballadores de l’empresa de fabricació de metalls Mitsubishi a Museros, a la comarca de l’Horta Nord de València, denuncien l’excés de treball que implicaria instaurar un torn rotatiu de sis dies laborals i dos de descans. La plantilla ha convocat mobilitzacions cada divendres per aturar aquesta mesura, que es vol implantar a partir del pròxim mes de gener

Protesta treballadores de Mitsubishi al Pais Valencià | Ximo Colomina

Luis treballa a l’empresa Mitsubishi Materials España, ubicada a Museros, a la comarca de l’Horta Nord, des de fa 14 anys. Es dedica a fabricar peces de metall pesant per a la corporació japonesa, gestionada pel grup d’automòbils format per les marques Renault, Nissan i Mitsubishi. Amb el pas del temps, la seua vida laboral i, en conseqüència, també la personal, han anat empitjorant a poc a poc degut a l’augment progressiu de les jornades de treball. Ara, la companyia els vol imposar una modificació dels torns i reduir els dies de descans a partir de gener de 2019. La plantilla ja ha convocat mobilitzacions cada divendres per aturar la mesura.

L’empresa pretén instaurar un rotatiu de sis dies de treball i dos de descans, realitzant les jornades laborals amb canvis de torn de dos dies, és a dir, dos matins, dues vesprades i dues nits. Per tant, en aquest últim torn, “el primer dia de descans quasi no existeix, ja que queda bastant reduït”, explica el delegat a Mitsubishi del Sindicat de Treballadors del Metall (STM) d’Intersindical Valenciana, qui no vol revelar la seua identitat per por a represàlies. A més a més, amb aquesta distribució d’horaris, són molt pocs els diumenges que queden lliures. “Només ens queda un diumenge per estar amb la nostra família cada vuit setmanes. No volem això, sinó poder conciliar la nostra vida laboral i familiar”, afegeix.

La mateixa modificació de l’organització dels torns de treball ja es va plantejar l’any 2016. Tanmateix, la direcció de l’empresa i la plantilla van arribar a un acord, que encara avui continua vigent. La plantilla més antiga, formada per 73 empleats, treballa sis mesos amb l’horari que ara es vol implantar, és a dir, amb el torn rotatiu de sis dies laborals i dos de descans, mentre que la resta de mesos no treballen els caps de setmana. Pel que fa als nous treballadors ja s’estan incorporant amb l’horari que l’empresa preveu establir en gener.

Aquest treballador recorda que fa quatre anys només es treballava de dilluns a divendres o de dimecres a diumenge, però després ja es van modificar els torns durant sis mesos

L’empresa justifica aquest canvi per causes organitzatives, tècniques i de producció, amb l’objectiu de poder cobrir la demanda. No obstant això, el delegat sindical assegura que no existeix una organització adequada de les diferents tasques: “Hi ha màquines parades, descompensen els torns i, durant les vacances, algun mes no quedem pràcticament ningú”. Els períodes de vacances estivals també es veuran modificats. El membre d’Intersindical anuncia que es preveu ficar un torn al setembre, “fet que faria molt més difícil conciliar la vida familiar perquè molta gent ja té els seus fills a l’escola”.


Empitjorament progressiu

Per a la plantilla, les reivindicacions són “molt importants”, perquè Mitsubishi ha anat “empitjorant els torns a poc a poc”, afirma Luis. Aquest treballador recorda que fa quatre anys només es treballava de dilluns a divendres o de dimecres a diumenge, però després ja es van modificar els torns durant sis mesos. Malgrat l’empitjorament de les condicions, aquest no ha suposat cap millora salarial.  “Ens volen perjudicar més en les mateixes condicions”, denuncien.

Tot i això, Mitsubishi Materials España, segons recollia en 2016 Valencia Plaza, entre el segon trimestre de 2014 i el primer de 2015,  va registrar un benefici de prop de 2,5 milions d’euros, el que va suposar un significatiu increment del 41% respecte als 1,7 milions que van registrar l’exercici anterior. En aquest mateix moment, aposten, però, per l’adquisició de maquinària per augmentar la capacitat de producció i augmentar la productivitat.

Per ara, els treballadors s’estan reunint amb la direcció de l’empresa per intentar arribar a un acord i almenys poder continuar amb el torn que realitzen en l’actualitat. “L’empresa ha crescut i vol més producció, però a canvi de perjudicar els treballadors”. “En un parell d’anys la gent estarà molt cremada, ja que el descans setmanal es queda en res”, postil·la Luis.  Davant d’aquesta situació, la plantilla, que ja es va concentrar el divendres passat, seguirà mobilitzant-se el pròxim 10 de desembre i, després, tots els divendres fins que arriben a un acord.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!