Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'antifeixisme s'organitza i crida a prendre els carrers el 9 d'Octubre en una manifestació "històrica" a València

Col·lectius antifeixistes de tot el territori valencià s’han unit per dur a terme una resposta “forta” i “estructurada” contra les agressions feixistes del passat 9 d’octubre. Per ara, huit ‘columnes’ recorreran en tren o autobús moltes de les comarques valencianes fins a confluir a la plaça Sant Agustí de València, des d’on començarà la manifestació

| Lluïso Llorens

València, 9 d’Octubre de 2017. La violència feixista, sota una marcada connivència policial que va escarotar representants polítics i organitzacions de tota mena, va protagonitzar la Diada del País Valencià. Militants i simpatitzants d’España 2000, Ultras Yomus, Defenem València, Avant i el Grup d’Acció Valencianista (GAV), entre d’altres, sembraren el terror amb insults i amenaces cap a les manifestants que eixiren al carrer per realitzar la tradicional manifestació de la vesprada.  El passat 9 d’Octubre va marcar un abans i un després per a moltes persones que el recorden com una reminiscència a la Batalla de València, en concret, al 9 d’Octubre de 1980, quan hi hagué uns aldarulls molt forts durant la diada per part de militants afins al GAV i al Partit Popular. Tot i els incidents de l’any passat i la nova onada d’atacs anticatalanistes i feixistes que s’han patit al País Valencià, la resposta antifeixista no s’ha fet d’esperar i ha ocupat les xarxes socials. Per primera vegada, tot el moviment antifeixista autònom i de base del País Valencià s’ha unit més enllà dels seus pobles i comarques per organitzar durant el pròxim 9 d’Octubre una manifestació inèdita en resposta a les agressions comeses l’any passat pels grupuscles blavers i neonazis.

Col·lectius antifeixistes de tot el País Valencià, junt amb les organitzacions de l’Esquerra Independentista, d’alguns casals i ateneus populars i col·lectius feministes de molts indrets del territori, s’han organitzat “per donar una resposta massiva aquest 9 d’octubre i dir ‘no’ al discurs xenòfob, racista, classista, espanyolista, masclista i LGBTfòbic que ix de les seues boques”, segons destaca Antifeixistes País Valencià, la plataforma que aglutina tot el moviment antifeixista en el seu comunicat. La manifestació, sota el lema “País Valencià, tomba del feixisme. 9 d’Octubre, no passaran!”, està convocada a partir de les sis de la vesprada a la plaça Sant Agustí de València. Aquest any la Comissió 9 d’Octubre i Antifeixistes País Valencià han unit els permisos pels recorreguts i horaris disposats per la Delegació del Govern espanyola i, per tant, ambdues eixiran a la mateixa hora des de Sant Agustí fins a la plaça Amèrica de la capital valenciana.


Un riu de columnes per desbordar València

“No és la primera vegada que l’antifeixisme s’organitza amb motiu del 9 d’Octubre, però sí que ho és el fet que tots els col·lectius antifeixistes valencians responguen a l’extrema dreta de manera tan forta i estructurada”, destaca una de les portaveus de premsa d’Antifeixistes País Valencià. Mostra d’aquesta resposta són les columnes que s’han organitzat de nord a sud del territori i que confluiran a València aquell dia. Aquestes s’han establert en funció de la disponibilitat de nuclis organitzats arreu del territori i de les línies de Rodalies, metro i autobús que, des de diferents punts del País Valencià, arribaran a l’estació Nord de València.

En concret, hi haurà huit columnes. Des de Castelló eixirà la columna Guillem Agulló, la qual recorrerà les comarques del Nord passant pel Camp de Morvedre fins a arribar a València. La columna Virtudes Cuevas eixirà des de Xàtiva i recorrerà les comarques de la Costera i la Ribera Alta, mentre que la columna Maria Cambrils travessarà les comarques centrals costaneres, eixint des de l’estació de tren de Gandia, arreplegant abans les manifestants de la Marina Alta i Baixa i passant després per la Ribera Baixa. La Manuela Ballester recorrerà les comarques centrals per interior. Partirà des d’Alcoi passant per la capital del Comtat i creuant la Vall d’Albaida fins a la Costera. Des de les comarques del sud, s’estableix la columna Miquel Grau, per a la qual cal reservar autobús. Aquesta eixirà des d’Elx (Vinalopó), passant per Alacant i on també s’ha convocat a la comarca del Baix Segura.

L’objectiu d’organitzar diferents columnes no és només informar del transport disponible per acudir a la manifestació, sinó també donar visibilitat a la magnitud del moviment antifeixista

Les últimes tres columnes s’han organitzat des de diferents punts de l’Horta i dels barris de València. D’una banda, des de la parada de metro situada al carrer Leonor Jovaní de Benimaclet, eixirà la columna Alejandra Soler fins a la parada Xàtiva. Per altre costat, s’organitza la columna Sara Berenguer Laosa que recorre les línies 1 i 3 del metro, des de Seminari-CEU i Rafelbunyol, respectivament, i que travessen la comarca de l’Horta Nord. Per últim, la columna Assumpció Borreda Ferrer, que anirà des de la parada de Riba-roja, al Camp de Túria, i a la qual se sumaran les militants de l’Horta Sud.

Concentració antifeixista celebrada el passat 11 d’octubre a València |Lluïso Llorens

 

Segons expliquen, l’objectiu d’organitzar diferents columnes no és només informar del transport disponible per acudir a la manifestació, sinó també donar visibilitat a la magnitud del moviment antifeixista, és a dir, “fer visible que acudirà gent de tot el País Valencià per mostrar que en som moltes, que no tenim por i que no tolerarem més odi”, indica la portaveu. Els noms de les columnes responen a personatges de la història valenciana que han estat o són referents en el feminisme, el socialisme, l’anarquisme i en la lluita contra el feixisme i pels drets i la justícia social. Arran de diverses peticions que han arribat a les xarxes de les antifeixistes per crear més columnes, l’organització ha decidit facilitar cartelleria i assessorament “perquè les valencianes puguen fer pròpia la convocatòria i organitzar més columnes”.


Intoxicació mediàtica per part de l’extrema dreta

Davant de la convocatòria antifeixista i unitària, durant les darreres setmanes, grupuscles vinculats al blaverisme i l’extrema dreta han començat a difondre notícies falses sobre la convocatòria antifeixista. Fake news que tenen la matriu en alguns mitjans afins, com El Confidencial Digital o Valencia News, i que han reproduït diaris com Las Provincias. Tots ells han informat que la convocatòria antifeixista no està legalitzada. A més a més, a través de xarxes com Instagram, els principals agitadors d’aquests grupuscles també han publicat falsedats com que la manifestació serà una “invasió” de persones que vindran des de Catalunya i el País Basc per “ocupar València”.

En un primer moment, es va difondre que la manifestació antifeixista convocada a partir de les sis a la plaça Sant Agustí no havia estat comunicada i, fins i tot, que havia estat desautoritzada o prohibida per part de la Delegació del Govern espanyol. Una mentida que, després de publicar-se en alguns diaris, va haver de desmentir Antifeixistes País Valencià a través d’un comunicat en què indicaven que les organitzadores de la convocatòria tenen tots els permisos  “per poder realitzar la que serà una manifestació històrica i de rebuig a la intolerància i la violència feixista”.

Segons l’organització, també s’ha difós que les assistents que acudiran a la manifestació antifeixista són “gent vinguda de fora per robar i apropiar-se” d’allò que no és seu. Les organitzadores han reivindicat que les manifestants són gent “de cada racó de la nostra terra, de les arrels d’un poble que ha dit prou, que s’ha cansat d’escoltar sempre les mateixes mentides. […] Som les que tenim molt clar que només el poble salva el poble i som les que portem un món nou als nostres cors”.


Els jocs de la Delegació del Govern espanyol

És la primera vegada que els moviments antifeixistes d’arreu el País Valencià s’organitzen de manera massiva i estructurada. Però aquesta no és l’única novetat d’aquest any. La Delegació del Govern espanyol, presidida per Juan Carlos Fulgencio (PSOE), va publicar el passat 27 de setembre les set mobilitzacions aprovades per al 9 d’Octubre, d’entre les quals, quatre corresponen a organitzacions blaveres i de l’extrema dreta valenciana (l’Associació de Gais i Lesbianes del Regne de València, molt relacionada amb el Grup d’Acció Valencianista (GAV); Unió-Unió Valenciana, Avant-Los Verdes Moderados i España 2000).

L’Associació de Gais i Lesbianes del Regne de València, segons indiquen des d’Antifeixistes País Valencià, es tracta d’una “marca blanca” del blaverisme valencià, a través de la qual el GAV ha convocat una manifestació, “pel que es delata qui està al darrere”. Per a la plataforma, la qüestió és que a través d’eixa i la resta de convocatòries qualsevol organització de l’entorn blaver i feixista pot legalitzar la seua presència als carrers aquest 9 d’Octubre, “no com l’any passat, quan ocuparen la via pública de manera il·legal”, matisa la portaveu.  Segons el comunicat de la Delegació del Govern espanyol, aquests eixiran a les cinc de la vesprada des de la plaça Sant Agustí fins a arribar al Parterre, plaça on acaben les manifestacions que històricament ha convocat la Comissió 9 d’Octubre.

Per a la plataforma, la qüestió és que a través de l’Associació de Gais i Lesbianes i de la resta de convocatòries qualsevol organització de l’entorn blaver i feixista pot legalitzar la seua presència als carrers aquest 9 d’Octubre

D’altra banda, la formació política blavera Unió-Unió Valenciana, que porta sense activitat des de la seua dissolució l’any 2011 i que, per tant, també sembla ser una “marca blanca”, segons denuncien les antifeixistes, ha convocat una manifestació que partirà a les set i mitja des de l’Hospital Guillem de Castro i finalitzarà a les Torres de Serrans. La manifestació d’Avant i Los Verdes Moderados començarà a les huit de la vesprada a Sant Agustí i acabarà a les deu a la plaça de Los Pinazo.

Alguns dels candidats que podran aparèixer eixe dia per alguna de les manifestacions convocades són els militants i simpatitzants de VOX i España 2000. Aquests últims van demanar concentrar-se al Parterre, lloc on acabarà la manifestació de l’Associació de Gais i Lesbianes del Regne de València, però només  se’ls ha donat permís per concentrar-se a la plaça la Verge. Una vegada assabentats d’aquest canvi, el mateix Jose Luis Roberto Navarro, cap del partit ultra, va fer públic en Facebook un comunicat on es mostrava ofès per la decisió del subdelegat del Govern d’enviar-los “tan lluny” i descartava concentrar-se a la plaça. Al mateix temps que avisava que acudiria a alguna de les convocatòries properes a la seua ideologia.

Aquesta allau de convocatòries d’organitzacions minoritàries o desconegudes, segons la portaveu d’Antifeixistes País Valencià, únicament “són una resposta a la mobilització antifeixista per intimidar-nos, i perquè ens preguntem qui són, quan ja ho sabem”. “Creuen que així ens faran desconvocar, però no ho aconseguiran”, postil·la.

La Comissió ha demanat a Delegació que repense els permisos i recorreguts per “garantir el bon funcionament de la mateixa”, ja que ha permès ser rodejats amb convocatòries ideològicament enfrontades

Des de la Comissió 9 d’Octubre han criticat la decisió de permetre set convocatòries de grups ideològicament enfrontats en un interval de temps i espai tan reduït. La Comissió ha demanat a la Delegació del Govern espanyol que repense els permisos i recorreguts per “garantir el bon funcionament de la mateixa”, ja que ha permès ser rodejats amb convocatòries ideològicament enfrontades i amb el record d’allò que va succeir l’any passat. En la mateixa línia, aquest any, el sindicat UGT i el PSPV s’han desmarcat de la Comissió, al·legant que les seues formacions no “són independentistes” i, per tant, no donaran suport a una mobilització que, segons l’UGT, “s’involucrarà en conflictes d’altres territoris”, fent referència al procés d’autodeterminació de Catalunya. Unes afirmacions durament criticades per moltes veus que asseguren que eixe discurs justifica les agressions ideològiques que causa l’extrema dreta.

Les falses afirmacions, sumades a les convocatòries de formacions blaveres o des de fa anys desaparegudes, demostren l’intent “de crispar l’ambient per part de l’extrema dreta”, tal com denuncia Antifeixistes País Valencià al comunicat sobre les notícies falses difoses. Tanmateix, les antifeixistes asseguren que no deixaran res a la improvisació “per tal de garantir, tant a les columnes com a la marxa, la integritat física de les participants”. “El nostre 9 d’Octubre serà una mobilització de masses que unirà l’acció antifeixista enfront dels qui, embolicats en la ‘rojigualda’ i sota un fals valencianisme, intenten imposar la seua ideologia reaccionària”. Per aquesta raó fan una crida al conjunt de la societat valenciana perquè assisteixin a la manifestació que supose un abans i un després en la història col·lectiva valenciana.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!