Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les paraules "prohibides" de Deliveroo

L'empresa de repartiment de menjar a domicili, a través de comunicacions internes, indica quins són els mots "il·legals". La documentació forma part d'un dossier que la Plataforma Riders x Drets ha entregat al Parlament de Catalunya

Torns, salari, horaris setmanals, hores per setmana, uniforme, treball i contractació són les paraules prohibides per l’empresa repartidora Deliveroo. Segons un correu intern, enviat per la companyia als trainers (formadors), són mots que “en cas de control extern”, els “poden donar problemes legals”. Es tracta d’una de les proves que la Plataforma laboral Riders x Drets ha incorporat dins un extens dossier que ha portat avui al Parlament de Catalunya, per denunciar la seva situació de precarietat laboral, que ja les ha dut a convocar dues vagues el mes de juliol.

Precisament, és en el tipus de relació laboral que l’empresa manté amb les treballadores on hi ha la disputa per guanyar uns determinats drets laborals. Mentre Deliveroo parla de personal autònom que factura per servei de repartiment prestat, des de la Plataforma laboral Riders x Drets denuncien que busquen subterfugis per amagar la vertadera relació i no garantir unes condicions dignes.

Segons un correu intern, enviat per la companyia als trainers (formadors), són mots que “en cas de control extern”, els “poden donar problemes legals”

A la guia del trainer que la Plataforma ha adjuntat al dossier, es llisten els “conceptes a explicar”, els “conceptes a avaluar” i les “paraules errònies i il·legals”. A cada un dels mots prohibits ser li assigna una alternativa: als torns, “missió” o “repartiment”; al salari, “pagament per servei”; als horaris setmanals, “disponibilitat setmanal”; entre altres. Per al treballador Oriol Alfambra, això demostra “que estan infringint la llei”.

Informació de la guia del ‘trainer’ elaborada per l’empresa Deliveroo

Tot un recull de comunicacions internes, via correu electrònic, programari i telegram posen en evidència que és l’empresa la que estableix i assigna les franges horàries, controla les comandes, marca el lloc i la zona on es pot desenvolupar l’activitat, elabora les factures, paga per hores, prohibeix determinades paraules i aprova o no les absències.

En la denúncia que la Plataforma, conjuntament amb la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i el suport jurídic del Col·lectiu Ronda, va presentar el passat cinc de juliol, insisteixen en la dependència de la plantilla respecte Deliveroo i la “situació il·legal” en què es torben: “tot i pagar les quotes com autònoms i posar recursos materials propis”, expliquen que “treballen en tot moment sota les directrius de l’empresa”. A través d’un programari, l’Staffomatic, cada dilluns apliquen els torns de la setmana següent, tal com adjunten al dossier on una comunicació especifica: “El planificador setmanal Barcelona ha sido actualizado”. Alfambra ja va explicar a la Directa que, tot i així, els divendres, dissabtes i diumenges de 20h a 23h són fixes per a tothom: “si no els pots complir, et penalitzen amb menys hores la setmana següent”. Per cada servei, cobren quatre euros.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!