Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mama Àfrica

Somos una especie en viaje. No tenemos pertenencias, sino equipaje / Vamos con el polen en el viento. Estamos vivos porque estamos en movimiento/ Lo mismo con las canciones, los pájaros, los alfabetos. Si quieres que algo se muera: déjalo quieto
Jorge Drexler, “Movimiento”

 

Diu l’amic Xavi Casanovas, un trompetista jesuític molt atent als signes dels temps, que el Nadal és un significant buit en disputa. Seran per això les bronques amb les cavalcades. Absurdes quan la majoria de nens i nenes no tenen ni idea de per què fugien els pares del Nen Jesús i creuen que els Mags són un mix entre Unicef i el Corte Inglés. No cal ser creient per saber que és més cristià, i sensat, buscar Baltasars musulmans que repintar de negre els cacics locals o incloure una carrossa “de la diversitat social, racial i afectiva” a Vallecas, que escoltar els mitjans controlats pels bisbes Alt-rigt.

I per descomptat que el Nen Jesús va ser un nen migrant, pobre i perseguit, com els que continuen rescatant els d’Open Arms. El dia de Reis primer naufragi de l’any. A les costes líbies. Bot amb 150 persones. 25 mortes, 80 rescatades. I la nostra Frontera Sud que torna a estar de moda: “canvi de fluxos migratoris”. 21.468 persones van aconseguir arribar a les costes espanyoles l’any passat, segons l’Organització Mundial de les Migracions. 3.116 morts al Mediterrani i 200 a l’Estret. I no són més perquè des de fa deu anys l’Helena Maleno, defensora dels drets dels migrants, avisa Salvament Marítim cada vegada que la truquen des d’una pastera. Aquest dimecres, 10 de gener, la jutgen per tràfic de persones. Neojustícia. Manifestacions pacífiques com a prova per acusar de violència. Trucades de socors com a prova per acusar de connivència amb màfies. La realitat comença a assemblar-se perillosament a una sèrie distòpica de Netflix.

No cal ser creient per saber que és més cristià, i sensat, buscar Baltasars musulmans que repintar de negre els cacics locals o incloure una carrossa “de la diversitat social, racial i afectiva” a Vallecas, que escoltar els mitjans controlats pels bisbes Alt-rigt

A la Maleno, els i les migrants li diuen Mama Àfrica. El seu telèfon és l’autèntic telèfon de l’esperança. Estàs al mig del no-res. Amb trenta, quaranta persones. Negra nit. Olor a benzina. L’aigua, congelada. El cos encongit i adolorit de tan immòbil. El cor i el cap a mil. Conscient de cada segon, de cada minut. I truques a la Maleno i li dones les teves coordenades i hi confies. Santa Maleno, ruega por nosotros. Només per com fa servir les xarxes socials paga la pena haver-les inventat. Si la trobes a twitter, també et rescata de tant soroll estèril. No la pots abandonar perquè és com abandonar-los. “#Patera con 31 personas, entre ellas 6 mujeres a la deriva frente a las costas marroquíes. En medio del temporal piden auxilio #FronteraSur. Llamadas desesperadas desde el Estrecho de dos #pateras a remos con 4 y 8 personas. Salvar sus vidas no es delito #FronteraSur. El #DiaDeReyes nos regaló 63 vidas rescatadas del temporal en Alborán y el Estrecho. No hay magia más grande que la de la vida #FronteraSur”.

“Maleït el qui violi els drets de l’estranger”. No és de la Maleno sinó de l’Antic Testament (Dt 27,19). I els que els violen, la volen ficar a presó. En una presó marroquina. Perquè ha denunciat les devolucions en calent que ara ha declarat il·legals el Tribunal Europeu de Drets Humans, les mentides de Fernández Díaz al Tarajal o, a finals d’agost, la mort de sis dones en un altre operatiu de devolució al mig del mar. L’Asociación Pro Guardia Civil ha demanat el seu cap. Zoido, tan catòlic, ja va avisar a l’estiu: “s’ha de conscienciar les ONG que estan per ajudar no per afavorir la immigració irregular”. La policia espanyola va investigar-la i com que la Fiscalia de l’Audiència Nacional no va veure-hi cap delicte, ho van traspassar als jutjats marroquins. Ara no només subcontractem la gestió de fronteres sinó l’assetjament als activistes. Tot via legal sempre. La més neta.

Com que la Fiscalia de l’Audiència Nacional no va veure cap delicte d’Helena Maleno, ho van traspassar als jutjats marroquins. Ara no només subcontractem la gestió de fronteres sinó l’assetjament als activistes. Tot via legal sempre. La més neta

L’Alt representant de la UE estava molt afectat a la recent cimera euroafricana. Que quin horror això dels esclaus a Líbia. No s’havia llegit l’informe de la coordinadora europea d’ONG que diu que els diners de la cooperació internacional s’estan fent servir per frenar la immigració i finançar tota mena d’abusos. Europa, com el Nadal, és un altre significant buit. O l’omplim amb el nostre significat, o el recuperem, o la perdem. L’Europa amb què somiem són la Maleno i la gent d’Irídia, Metromuster o la Directa quan s’obstinen a identificar els migrants morts i a trobar i informar les seves famílies. En reconèixer els seus drets i el seu dolor, tan grans i tan de primera com els nostres. En no normalitzar que “se’ns morin” els migrants. Al mar, als CIEs o als centres de menors. A sis anys de la mort d’Idrissa Diallo a Zona Franca, ara Mohamed Bouderbala a Archidona, i Soufian, un nen de 17 anys mutilat (17 anys i mutilat!) a Melilla. No és normal, no és humà, no és civilitzat.

“Feliz 2018, año donde el derecho a la vida latirá sin miedo” va tuitejar l’Helena l’1 de gener. I el vídeo de Drexler amb els ulls i els peus de l’atleta Lorena Ramírez (mireu-lo). Aquest cap de setmana, primer naufragi. Però també primera entrada col·lectiva. 200 persones van superar la tanca de Melilla. Boza! Moltes ganes de cridar Boza! Quan deixin en pau la Maleno. Estamos vivos porque estamos en movimiento.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!