Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Feminicidis als Països Catalans l'any 2019

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitza aquesta peça amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etcètera. De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Per fer-ho, ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el quart any que fem seguiment dels feminicidis a territoris catalans.

 

Feminicidis íntims oficials

1. 31/01 (Reus, Catalunya) Kelly, cognoms desconeguts, 17 anys. Jove assassinada per la seva parella amb arma blanca. El cadàver, amb grans signes de violència, es va trobar al pis de l’assassí. La jove era estudiant de batxillerat. El femicida, de 19 anys, es va suicidar després de cometre l’assassinat; va ser trobat amb vida després de saltar des del balcó a la planta cinquena, però va morir hores després a l’hospital. A les ciutats de Reus i de Tarragona s’ha fet un minut de silenci en memòria de la jove assassinada. Feminicidi íntim, xifra oficial.

2. 09/02 (Planes, País Valencià) Sheila Chazarra Moyano, 29 anys. La dona tenia ferides d’arma blanca al coll, i el marit va avisar a emergències, al·legant que ella s’havia suïcidat. L’autòpsia, però, ha demostrat que les ferides no podien ser autoinflingides. A dia 12 de febrer, s’ha detingut l’home, de 34 anys. El cas es troba sota secret de sumari. L’ajuntament de les Planes (Alacant), la subdelegació del govern espanyol a Alacant i la Generalitat valenciana han convocat concentracions i minuts de silenci en senyal de dol. La dona assassinada tenia un bebé de tres mesos, que queda orfe de mare. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3. 01/04 (Rojals, País Valencià) Noms i cognoms desconeguts, 39 anys. El cos de la dona assassinada es va trobar en la seva residència a l’urbanització de xalets Ciudad Quesada, una de les més grans del País Valencià. El cos presentava signes de violència i s’esperen els resultats de l’autòpsia per aclarir les causes de la mort. La seva parella sentimental, un home de 49 anys, ha estat detingut com a presumpte autor del feminicidi. L’Ajuntament de Rojals va decretar tres dies de dol oficial, a més d’una concentració de condol i repulsa a la violència masclista el 2 i 3 d’abril. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4. 08/04 data descoberta del cos (Vinaròs, País Valencià) Nelea S., 26 anys. La jove havia desaparegut el 17 de febrer d’enguany: durant tot aquest temps es va buscar a la noia. La Guàrdia Civil ha detingut el seu company sentimental, qui ha confessat el feminicidi, i dos amics més del noi de 22 anys. Els dos homes van ser còmplices en el crim, ja que el van ajudar a traslladar i a soterrar el cos de Nelea en un descampat, a Ulldecona. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5. 20/04 (Olot, Catalunya) Irene López L., 44 anys. La dona va morir a causa dels múltiples trets que l’assassí va disparar-li amb la seva arma, amb qui tenia una relació sentimental des de feia poc temps. El feminicida és César Vega G., membre del cos de Policia Nacional destinat a Camprodon i de 38 anys; va intentar suicidar-se després de cometre l’assassinat masclista. La jutgessa de guàrdia d’Olot va decretar el seu ingrés a presó preventiva comunicada i sense fiança. La dona assassinada deixa orfes dos fills d’un anterior matrimoni, entre aquests una adolescent; la menor va trobar el cos de la mare morta a la casa. L’Ajuntament d’Olot va decretar tres dies de dol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

6. 10/06 (Alboraia, País Valencià) Beatriz Arroyo H., 29 anys. Assassinada amb arma blanca per la seva parella sentimental, de 49 anys. L’home s’ha suïcidat llançant-se des d’un quart pis després de cometre el crim en un edifici de l’urbanització Port Saplaya. Feminicidi íntim, xifra oficial.

7. 18/06 data de l’assassinat, 22/09 data de la detenció (Viladecans, Catalunya) Susana Cortés, 49 anys. La dona va morir assassinada per omissió del dret a socors quan va patir una hipoglucèmia. El seu marit, de 49 anys, estava present quan la dona va tenir una baixada de sucre; donat que tots dos eren diabètics, ambdós eren conscients del perill de mort que comportava un episodi així. Mariano va deixar agonitzar la dona durant hores, arribant fins i tot a gravar amb el mòbil el seu patiment. Després de comprovar que era morta, va anar fins a la comissaria local dels Mossos d’Esquadra per comunicar la seva mort. Després de dos mesos d’investigació, els Mossos d’Esquadra l’han detingut a dia 21 de setembre del 2019, acusat d’un delicte d’homicidi i un altre de maltractaments. Segons l’autòpsia, la dona tenia cops i contusions compatibles amb agressions físiques. Queda orfe de mare un fill de 13 anys, d’una anterior relació de Susana. Feminicidi íntim, xifra oficial.

8. 19/06 data descoberta del cadàver (Terrassa, Catalunya) Mónica Borràs Villaró, 49 anys. Desapareguda des del 7 d’agost del 2018, el cos de Borràs s’ha trobat a casa seva, enterrat al jardí del domicili que compartia amb la seva exparella, Jaume Badiella, de 54 anys. L’home, va confessar el crim quan es va aixecar el cos i ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra. Badiella havia denunciat la desaparició de Borràs el dia després d’una forta discussió: la versió que va explicar a l’agost és que la Mónica havia marxat de casa, sense claus, documentació, targetes, telèfon ni utilitzant el seu vehicle i ja no havia tornat. Tampoc s’havia endut la seva medicació diària, que necessitava. El cas està a mans del jutjat de violència masclista número 1 de Terrassa, que va ordenar l’escorcoll de l’habitatge i ha decretat el secret de sumari. Feminicidi íntim, xifra oficial.

9. 03/07 actualització de cas (Granollers, Catalunya) Vianca Alejandra Roca, 25 anys. Després de deu mesos d’investigació, els Mossos d’Esquadra han detingut a Joel P., marit de la víctima com a presumpte autor del feminicidi. El jutjat encarregat ha decretat presó provisional i manté el secret de sumari del cas. El 09/09/2018 es va trobar el cadàver amb signes de mort violenta a la llera del riu Congost. La jove havia desaparegut a l’estiu, el 16 de juliol, després d’una discussió amb Joel P. Segons el marit, ella havia marxat i ja no l’havia tornada a veure. Feminicidi íntim, xifra oficial.

10. 13/07 (Elx, País Valencià) María Asunción Pérez Ibarra, 47 anys. Dona assassinada amb arma blanca per la seva exparella, de 51 anys, en el garatge de casa seva quan anava a treballar. Feia deu dies que s’havien iniciat els tràmits de separació i  tres dies des que ja no vivien junts. Queden orfes de mare dos fills, de 17 i 21 anys. Feminicidi íntim, xifra oficial.

11. 22/07 (Calp, País Valencià) Rita Jeannine Suy, 57 anys. Dona assassinada amb arma blanca per la seva parella, Daniel Aloise Lawers, de 61 anys. L’home s’ha intentat suïcidar després de cometre el feminicidi. Tots dos són d’origen belga. Investigació a càrrec de la Guàrdia Civil espanyola. Feminicidi íntim, xifra oficial.

12. 24/07 (Terrassa, Catalunya) Eva, cognoms desconeguts, 47 anys. Dona assassinada pel seu marit, M.P.S., de cinquanta anys aproximadament. L’home s’ha entregat al cos de Policia Nacional espanyola, confessant el crim i indicant que el cadàver estava al domicili que compartien. Queden orfes de mare una filla de 12 anys i un fill de 15 anys. Investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Feminicidi íntim, xifra oficial.

13. 05/08 (L’Hospitalet de Llobregat, Catalunya) Rita Nicole Olaechea Flores, 21 anys. Assassinada d’una pallissa per la seva exparella, Jimmy Alexander D. F. de 22 anys. La dona va ser ingressada a l’Hospital de Bellvitge, però ha mort a causa de les ferides internes causades pels cops. L’home tenia una ordre d’allunyament vigent per altres situacions de violència masclista contra la dona assassinada. Ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra, a càrrec de la investigació sota secret de sumari. Queda orfe de mare un bebé d’any i mig d’edat; queda pendent saber qui en tindrà la custòdia, perquè els avis més pròxims són els pares de Jimmy Alexander, mentre els de Rita Nicole viuen al Perú. (Actualització: la custòdia del nadó queda a mans de la família de Rita Nicole, al Perú, on també s’enterrarà el seu cos). Feminicidi íntim, xifra oficial.

14. 22/09 (Ses Selines, Illes) Veronika (Ika) Hoffmann, 59 anys. Dona assassinada amb arma blanca a casa seva per la seva parella. Celestino Rodríguez Sabina, de 59 anys, ha estat detingut per la Guàrdia Civil de Manacor. El veïnat havia trucat a emergències després de veure un home al carrer amb un arma blanca plena de sang a les mans. Un equip sanitari ha intentat reanimar la dona, però les ferides eren massa greus. Feminicidi íntim, xifra oficial.

15. 20/10 (Vic, Catalunya) Evelyn N., 25 anys. Dona assassinada per la seva exparella, de 29 anys. La víctima presentava signes de violència. L’home ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra. Queda orfe de mare un nen de 4 anys. Feminicidi íntim, xifra oficial.

16. 21/10 (Dènia, País Valencià) Helena Veslos, 44 anys. Dona assassinada per la seva exparella. L’assassí va colar-se de matinada, a través del balcó, dins la casa de la víctima. Allà es trobaven la dona i la seva filla, d’onze anys. Roman Chernov, de 54 anys, ha matat amb arma blanca la dona, davant de la menor. Actualment estaven en procés de separació i, des de l’1 d’octubre, el feminicida tenia una ordre d’allunyament en vigor. Chernov ha estat detingut.  Feminicidi íntim, xifra oficial.

17. 31/10 (Castellbisbal, Catalunya) Samira, cognoms desconeguts, 41 anys. Dona assassinada pel seu marit, un home de 52 anys, que es va entregar a la policia local. Queden orfes de mare quatre fills. Feminicidi íntim, xifra oficial.

18. 02/12 (El Prat de Llobregat, Catalunya) Yulia S., 41 anys. El veïnat ha alertat al cos de policial local i aquests han avisat a Mossos d’Esquadra; quan la policia ha accedit a l’habitatge, han trobat el cos de la dona amb ferides mortals d’arma blanca. Poc després, l’home amb qui mantenia una relació sexoafectiva s’ha entregat a la comissaria. L’home, de 44 anys, ha estat detingut com a autor del feminicidi. Prèviament, Yulia S. havia acudit en dues ocasions a Urgències de l’Hospital de Bellvitge el juny del 2019, després d’una agressió física per part de la seva parella; tenia zuna costella trencada i va haver de demanar una ambulància. Tot i això, l’hospital no va seguir el protocol català, que obliga als serveis mèdics a informar a les autoritats judicials si constaten violència de gènere, aportant l’informe mèdic i l’informe de lesions. Queden orfes tres fills, menors d’edat. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

19. 22/09 (Llucmajor, Illes) Stefanie de Riz-Scharschmidt, 59 anys. El cadàver de la dona va ser descobert damunt del llit del xalet on vivia amb la seva parella, de 55 anys. La hipòtesi que es baralla és que el marit va matar la dona, per després penjar-se al passadís. Tots dos són d’origen alemany. En investigació a càrrec de la Guàrdia Civil, feminicidi íntim, xifra no oficial.

20. 05/07 (Perpinyà, Catalunya Nord) Nom i cognoms no coneguts, 32 anys. Dona assassinada violentament pel seu company sentimental. La dona deixa orfes de mare quatre infants -d’1, 3, 7 i 9 anys-, que eren presents durant l’atac. L’home ha estat arrestat per la policia francesa. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

21. 12/08 (Port-Vendres, Catalunya Nord) Nom i cognoms no coneguts, 71 anys. Dona assassinada amb arma blanca pel seu exmarit. Estaven en procés de tramitar el seu divorci i feia tres setmanes que s’havien separat. L’home, octogenari, ha estat detingut per la policia francesa. Feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis no íntims

22. 07/04 (Torrevieja, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 39 anys. Dona trobada morta a l’escala d’un edifici situat en un polígon industrial amb discoteques als afores d’aquesta població d’Alacant, on no residia habitualment. El seu cos es va trobar mig despullat, sense roba interior, pel que podria ser un feminicidi per violència sexual.  En investigació a càrrec de la Guàrdia Civil, sota secret de sumari; per ara, ho consideren una mort accidental. Possible feminicidi no íntim, xifra no oficial.

23. 08/05 (Cornellà de Llobregat, Catalunya) Janet Jumillas, 39 anys. La dona va desaparèixer el 13 de març del 2019, després de fer unes gestions a l’Agència Tributària de Cornellà de Llobregat. Veïna de Viladecans, també a la comarca del Baix Llobregat, Jumillas havia quedat amb un familiar per esmorzar però no va arribar a la cita. El 14 de març la família denunciava la seva desaparició i la unitat central de persones desaparegudes dels Mossos d’Esquadra assumia la investigació. El cos policial català ha detingut, a data 8 de maig del 2019, dos homes i ha escorcollat els seus domicilis -un a Cornellà i l’altre al Prat de Llobregat. Els dos detinguts eren coneguts de la dona; segons la investigació policial, hi ha indicis que confirmarien la seva mort malgrat no haver-se trobat el cos. El jutjat d’instrucció número 4 de Cornellà porta el cas i ha decretat el secret de sumari. El seu assassinat deixa orfes de mare als seus dos fills, menors d’edat. Possible feminicidi no íntim, sense dades suficients, xifra no oficial.

24. 21/05 (Barcelona, Catalunya) M. L., 17 anys. Jove menor d’edat assassinada amb arma blanca en una cafeteria de l’Eixample barceloní. La menor s’havia barallat amb la seva parella sentimental, Kike, de 20 anys, i va entrar a l’establiment; un cop dins, presumptament el propietari de 32 anys l’hauria matat amb arma blanca. Des de fora, la parella de la noia hauria intentat entrar, demanant ajuda a un forn de pa pròxim; allà va avisar als Mossos d’Esquadra. Mentrestant, Farid A. el propietari de l’establiment havia fugit de l’escena en estat de xoc, però va ser detingut en poca estona per una altra patrulla de la policia catalana. Cas a càrrec de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra. Possible feminicidi no íntim, xifra no oficial.

25. 12/08 (Barcelona, Catalunya) Ana, cognoms desconeguts, 46 anys. Dona assassinada en circumstàncies no resoltes. La dona, originària de Suècia i en situació de sensellarisme, feia dotze anys que estava a Barcelona sense sostre. El cadàver presentava múltiples signes de violència física; es va trobar sense roba de cintura cap avall abandonat al passeig Cantunis, zona portuària de Barcelona a tocar de la Ronda Litoral. Feminicidi no íntim per violència sexual, xifra no oficial.

26. 07/11 (València, País Valencià) Marta Calvo Burón, 25 anys. L’assassí confés seria Jorge Ignacio T. J., de 37 anys, qui es va entregar a la Guàrdia Civil de Carcaixent el 4 de desembre del 2019. A les 5.55 hores del 7 de novembre, Marta Calvo havia enviat a la seva mare l’ubicació en què es trobava a través del Whatsapp. Era un carrer al casc urbà de Manuel, a la Ribera Alta, a la casa llogada pel presumpte feminicida. La mare de Marta Calvo va denunciar la desaparició de la seva filla, però el principal sospitós, Jorge Ignacio, tampoc era localitzable. Quan va entregar-se al cos policial espanyol, es va autoinculpar de l’assassinat i d’haver esquarterat i llençat a un contenidor el cadàver de Marta. A 31 de desembre del 2019, encara no s’ha pogut trobar el cos. Actualment, Jorge Ignacio també està sent investigat per les morts violentes de diverses dones, entre elles Arliene Ramos, de 32 anys morta el passat 3 d’abril després de patir una intoxicació amb cocaïna i metamfetamina en una casa de cites, així com amb la mort el 15 de juny del 2019 per causes similars de Lady Marcela Vargas, de 26 anys. Feminicidi no íntim, xifra no oficial.


Feminicidis infantils

27. 16/06 (Mataró, Catalunya) K. K., 14 anys. La menor d’edat va ser trobada morta amb signes de violència a casa seva, on vivia amb un germà de 16 anys -desaparegut des del diumenge- i la seva mare. El cas està sota secret de sumari, per ordre del Jutjat d’Instrucció 3 de Mataró. L’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord estan a càrrec de la cerca i cerquen el menor perquè temen per la seva integritat. Possible feminicidi, sense dades suficients, xifra no oficial.


Feminicidis familiars

28. 15/05, data descoberta del cadàver (Palma, Illes) Gloria Francisca Zavala Correa, 53 anys. Portava desapareguda des del 12 de maig; el seu cos va ser descobert el 15 a la planta baixa on vivia la víctima. El fill de la dona, P. A. A. Z. de 16 anys i la seva parella van ser detinguts a Brussel·les, després d’estar en fuga una setmana. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

29. 22/09 data descoberta del cadàver (Arenys de Mar, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 67 anys. El cos de la dona es va trobar a casa seva, després que la familia denunciés la desaparició de l’anciana el passat 11 de setembre. Durant onze dies, el seu fill i assassí va confinar-se al pis amb el cadàver; va vendre pertinences de la mare i fins i tot va ensenyar el pis per llogar-lo. L’home va intentar fugir pel pati interior quan van presentar-se els Mossos d’Esquadra, però va ser detingut com a presumpte autor dels fets. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

30. 22/09 (Tortosa, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 75 anys. Dona assassinada pel seu fill, de 34 anys. Durant una discussió, l’home ha apunyalat la mare. Després, ha trucat al 112 confessant el crim –el cos de Mossos d’Esquadra l’ha detingut. Feminicidi familiar, xifra no oficial.

31. 20/10 (València, País València) María del Valle, 44 anys. Dona assassinada pel seu germanastre amb arma blanca, després d’una forta discussió. Anteriorment, l’home havia estat detingut per agressions a la seva germanastra. Feminicidi familiar, xifra no oficial.


Feminicidis per transfòbia

32. 01/03 (Castelló de la Plana, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, edat sense confirmar (35 a 40 anys). La dona va ser trobada morta, amb signes de violència, en un hort de tarongers. La zona de camp on va ser trobada és un espai en què sovint hi ha dones exercint el treball sexual. No està confirmat que la dona assassinada fos treballadora sexual. El cos de Policia Nacional Espanyola ha fet dues detencions: un home de 41 anys i una dona de 46 anys, que es troben en presó provisional. Transfeminicidi, xifra no oficial.


Feminicidis/assassinats de dones sense dades suficients, en investigació 

33. 17/02 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat no confirmada. La dona ha estat trobada sense vida a la platja del Somorrostro de Barcelona, en el barri de la Barceloneta. El cos de la víctima presentava signes de violència i sembla que va ser asfixiada. En investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Possible feminicidi, sense dades suficients.

34. 15/05 (Palma, Illes) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. La dona va ser trobada morta, amb signes de violència, en un immoble de la ciutat de Palma. El Grup d’Homicidis del Cos de la Policía Nacional està al càrrec de la investigació. Possible feminicidi, sense dades suficients, xifra no oficial.

35. 11/06 (Xàtiva, País Valencià) Isabell Elena Raducanu, 36 anys. La dona, embarassada de sis mesos, va ser trobada morta al seu domicili amb signes de violència per arma blanca. La seva parella, un home de 30 anys, va avisar la policia després de trobar el cos sense vida. Possible feminicidi, sense dades suficients, xifres no oficials.

36. 07/07 (Estagell, Catalunya Nord) P. G., 18 anys. Jove morta amb arma blanca en circumstàncies no resoltes. El seu cos es va trobar al cementiri d’aquesta localitat del nord català. Els pares van denunciar la seva desaparició perquè no havia tornat a casa després de sortir a una festa local. Possible feminicidi no íntim, sense dades suficients, xifra no oficial.

 


 

La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola, per causes diverses com ara la temporalitat de la mort; feminicidis no íntims, que contemplen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, o sigui, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat sexual; assassinats de dones per robatori i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!