Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Feminicidis als Països Catalans l'any 2019

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la 'Directa' actualitza aquesta peça amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etcètera. De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Per fer-ho, ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el quart any que fem seguiment dels feminicidis a territoris catalans.


Feminicidis íntims oficials

1. 31/01 (Reus, Catalunya) Kelly, cognoms desconeguts, 17 anys. Jove assassinada per la seva parella amb arma blanca. El cadàver, amb grans signes de violència, es va trobar al pis de l’assassí. La jove era estudiant de batxillerat. El femicida, de 19 anys, es va suicidar després de cometre l’assassinat; va ser trobat amb vida després de saltar des del balcó a la planta cinquena, però va morir hores després a l’hospital. A les ciutats de Reus i de Tarragona s’ha fet un minut de silenci en memòria de la jove assassinada. Feminicidi íntim, xifra oficial.

2. 01/04 (Rojals, País Valencià) Noms i cognoms desconeguts, 39 anys. El cos de la dona assassinada es va trobar en la seva residència a l’urbanització de xalets Ciudad Quesada, una de les més grans del País Valencià. El cos presentava signes de violència i s’esperen els resultats de l’autòpsia per esclarir les causes de la mort. La seva parella sentimental, un home de 49 anys, ha estat detingut com a presumpte autor del feminicidi. L’Ajuntament de Rojals va decretar tres dies de dol oficial, a més d’una concentració de condol i repulsa a la violència masclista el 2 i 3 d’abril. Feminicidi íntim, xifra oficial.

3. 08/04 data descoberta del cos (Vinaròs, País Valencià) Nelea S., 26 anys. La jove havia desaparegut el 17 de febrer d’enguany: durant tot aquest temps es va buscar a la noia. La Guàrdia Civil ha detingut el seu company sentimental, qui ha confessat el feminicidi, i dos amics més del noi de 22 anys. Els dos homes van ser còmplices en el crim, ja que el van ajudar a traslladar i a soterrar el cos de Nelea en un descampat, a Ulldecona. Feminicidi íntim, xifra oficial.

4. 20/04 (Olot, Catalunya) Irene L. L., 44 anys. La dona va morir a causa dels múltiples trets que l’assassí va disparar-li amb la seva arma, amb qui tenia una relació sentimental des de feia poc temps. El feminicida és César V. G., membre del cos de Policia Nacional destinat a Camprodon i de 38 anys; va intentar suicidar-se després de cometre l’assassinat masclista. La jutgessa de guàrdia d’Olot va decretar el seu ingrés a presó preventiva comunicada i sense fiança. La dona assassinada deixa orfes dos fills d’un anterior matrimoni, entre aquests una adolescent; la menor va trobar el cos de la mare morta a la casa. L’Ajuntament d’Olot va decretar tres dies de dol. Feminicidi íntim, xifra oficial.

5. 10/06 (Alboraia, País Valencià) Beatriz A. H., 29 anys. Assassinada amb arma blanca per la seva parella sentimental de 49 anys. Després de cometre el crim, l’home s’ha suïcidat llançant-se des del quart pis d’un edifici de la urbanització Port Saplaya. Feminicidi íntim, xifra oficial.

6. 19/06 data descoberta del cadàver (Terrassa, Catalunya) Mónica Borràs Villaró, 49 anys. Desapareguda des del 7 d’agost del 2018, el cos de Borràs s’ha trobat a casa seva, enterrat al jardí del domicili que compartia amb la seva exparella, Jaume Badiella, de 54 anys. L’home, va confessar el crim quan es va aixecar el cos i ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra. Badiella havia denunciat la desaparició de Borràs el dia després d’una forta discussió: la versió que va explicar a l’agost és que la Mónica havia marxat de casa, sense claus, documentació, targetes, telèfon ni utilitzant el seu vehicle i ja no havia tornat. Tampoc s’havia endut la seva medicació diària, que necessitava. El cas està a mans del jutjat de violència masclista número 1 de Terrassa, que va ordenar l’escorcoll de l’habitatge i ha decretat el secret de sumari. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

7. 14/01 (Llucmajor, Illes) Nom i cognoms desconeguts, 59 anys. El cadàver de la dona va ser descobert damunt del llit del xalet on vivia amb la seva parella, de 55 anys. L’hipòtesi que es baralla és que el marit va matar la dona, per després penjar-se al passadís. Tots dos són d’origen alemany. En investigació a càrrec de la Guàrdia Civil, feminicidi íntim, xifra no oficial.

8. 09/02 (Planes, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 29 anys. La dona va ser degollada; en una primera hipòtesi, la Guàrdia Civil va pensar que es podia tractar d’un suïcidi. L’autòpsia, però, ha demostrat que les ferides no podien ser autoinflingides. A dia 12 de febrer, s’ha detingut al marit de la víctima, de 34 anys. El cas es troba sota secret de sumari. L’ajuntament de les Planes (Alacant), la subdelegació del govern espanyol a Alacant i la Generalitat valenciana han convocat concentracions i minuts de silenci en senyal de dol. La dona assassinada tenia un bebé de tres mesos, que queda orfe de mare. Feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis no íntims

9. 07/04 (Torrevella, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 39 anys. Dona trobada morta a l’escala d’un edifici edifici situat en un polígon industrial amb discoteques a les afores d’aquesta població d’Alacant, on no residia habitualment. El seu cos es va trobar mig despullat, sense roba interior, pel que podria ser un feminicidi per violència sexual.  En investigació a càrrec de la Guàrdia Civil, sota secret de sumari; per ara, ho consideren una mort accidental. Possible feminicidi no íntim, xifra no oficial.

10. 21/05 (Barcelona, Catalunya) M. L., 17 anys. Jove menor d’edat assassinada amb arma blanca en una cafeteria del barri barceloní de l’Eixample. La menor s’havia barallat amb la seva parella sentimental, Kike, de 20 anys, i va entrar a l’establiment; un cop dins, presumptament. el propietari de 32 anys l’hauria matat amb arma blanca. Des de fora, la parella de la noia hauria intentat entrar, demanant ajuda en un forn de pa pròxim; allà va avisar els Mossos d’Esquadra. Mentrestant, Farid A. el propietari de l’establiment havia fugit de l’escena en estat de xoc, però va ser detingut en poca estona per una altra patrulla de la policia catalana. Cas a càrrec de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra. Possible feminicidi no íntim, xifra no oficial.


Feminicidis familiars

11. 15/05, data de la descoberta del cadàver (Palma, Illes) Gloria Francisca Zavala Correa, 53 anys. Portava desapareguda des del 12 de maig; el seu cos va ser descobert tres dies després a la planta baixa on vivia. El fill de la dona, P. A. A. Z. de 16 anys i la seva parella van ser detinguts a Brussel·les, després d’estar en fuga una setmana. Feminicidi familiar, xifra no oficial.


Feminicidis per transfòbia

12. 01/03 (Castelló de la Plana, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, edat sense confirmar (35 a 40 anys). La dona va ser trobada morta, amb signes de violència, en un hort de tarongers. La zona de camp on va ser trobada és un espai en què sovint hi ha dones exercint el treball sexual. No està confirmat que la dona assassinada fos treballadora sexual. El cos de Policia Nacional Espanyola ha fet dos detencions: un home de 41 anys i una dona de 46 anys, que es troben en presó provisional. Transfeminicidi, xifra no oficial.


Feminicidis/assassinats de dones sense dades suficients, en investigació

13. 17/02 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat no confirmada. La dona ha estat trobada sense vida a la platja del Somorrostro de Barcelona, en el barri de la Barceloneta. El cos de la víctima presentava signes de violència i sembla que va ser asfixiada. En investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Possible feminicidi, sense dades suficients.

14. 08/05 (Cornellà de Llobregat, Catalunya) Janet Jumillas, 39 anys. La dona va desaparèixer el 13 de març del 2019, després de fer unes gestions a l’Agència Tributària de Cornellà de Llobregat. Veïna de Viladecans, també a la comarca del Baix Llobregat, Jumillas havia quedat amb un familiar per esmorzar però no va arribar a la cita. El 14 de març la família denunciava la seva desaparició i la unitat central de persones desaparegudes dels Mossos d’Esquadra assumia la investigació. El cos policial català ha detingut, a data 8 de maig del 2019, dos homes i ha escorcollat els seus domicilis -un a Cornellà i l’altre al Prat de Llobregat. Els dos detinguts eren coneguts de la dona; segons la investigació policial, hi ha indicis que confirmarien la seva mort malgrat no haver-se trobat el cos. El jutjat d’instrucció número 4 de Cornellà porta el cas i ha decretat el secret de sumari. Possible feminicidi no íntim, sense dades suficients, xifra no oficial.

15. 15/05 (Palma, Illes) Nom i cognoms desconeguts, edat desconeguda. La dona va ser trobada morta, amb signes de violència, en un immoble de la ciutat de Palma. El Grup d’Homicidis del Cos Nacional de Policia (CNP) està al càrrec de la investigació. Possible feminicidi, sense dades suficients, xifra no oficial.

16. 11/06 (Xàtiva, País Valencià) Isabel Elena R., 36 anys. La dona, embarassada de sis mesos, va ser trobada morta al seu domicili amb signes de violència per arma blanca. La seva parella, un home de 30 anys, va avisar la policia després de trobar el cos sense vida. Possible feminicidi, sense dades suficients, xifres no oficials.

17. 16/06 (Mataró, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, 14 anys. La menor d’edat va ser trobada morta amb signes de violència a casa seva, on vivia amb un germà de 16 anys -desaparegut des del diumenge- i la seva mare. El cas està sota secret de sumari, per ordre del Jutjat d’Instrucció 3 de Mataró. L’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord estan a càrrec de la cerca i cerquen el menor perquè temen per la seva integritat. Possible feminicidi, sense dades suficients, xifra no oficial.


La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola, per causes diverses com ara la temporalitat de la mort; feminicidis no íntims, que contemplen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, o sigui, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat sexual; assassinats de dones per robatori i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

Articles relacionats