Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Feminicidis als Països Catalans l'any 2019

De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la ‘Directa’ actualitza aquesta peça amb els noms i les localitzacions dels atacs mortals contra dones

 

Anna Celma@Acelmamelero

El feminicidi és una categoria política nascuda sota el paraigua de l’acadèmia feminista. S’utilitza per designar l’assassinat de dones pel sol fet de ser-ho i, avui dia, diversos col·lectius i persones que es reconeixen en els feminismes el volen situar al centre de l’arena pública. Com a una de les expressions més extremes de les violències de gènere, els feminicidis són una de les facetes més mortíferes del patriarcat i de l’opressió per raons de gènere; es tracta d’un fenomen transversal que no entén de classes, orígens ètnics, religions, nivell educatiu, etcètera. De cara a bastir un model de documentació periodística de casos i de base de dades dels feminicidis, la Directa actualitzarà aquesta notícia amb els noms i les localitzacions dels assassinats de dones comesos arreu dels Països Catalans. Per fer-ho, ens basem en el model proposat pel portal feminicidio.net, del qual reproduïm la tipologia d’assassinats. Aquest és el quart any que fem seguiment dels feminicidis a territoris catalans.

 

Feminicidis íntims oficials

1. 31/01 (Reus, Catalunya) Kelly, cognoms desconeguts, 17 anys. Jove assassinada per la seva parella amb arma blanca. El cadàver, amb grans signes de violència, es va trobar al pis de l’assassí. La jove era estudiant de batxillerat. El femicida, de 19 anys, es va suïcidar després de cometre l’assassinat; va ser trobat amb vida després de saltar des del balcó de la planta cinquena, però va morir hores després a l’hospital. A les ciutats de Reus i de Tarragona s’ha fet un minut de silenci en memòria de la jove assassinada. Feminicidi íntim, xifra oficial.


Feminicidis íntims no oficials

2. 14/01 (Llucmajor, les Illes) Nom i cognoms desconeguts, 59 anys. El cadàver de la dona va ser descobert damunt del llit del xalet on vivia amb la seva parella, de 55 anys. La hipòtesi que es baralla és que el marit va matar la dona, per després penjar-se al passadís. Tots dos eren d’origen alemany. En investigació a càrrec de la Guàrdia Civil. Feminicidi íntim, xifra no oficial.

3. 09/02 (Planes, País Valencià) Nom i cognoms desconeguts, 29 anys. La dona va ser degollada; en una primera hipòtesi, la Guàrdia Civil va pensar que es podia tractar d’un suïcidi. L’autòpsia, però, ha demostrat que les ferides no podien ser autoinflingides. A dia 12 de febrer, s’ha detingut al marit de la víctima, de 34 anys. El cas es troba sota secret de sumari. L’ajuntament de les Planes (Alacant), la subdelegació del govern espanyol a Alacant i la Generalitat valenciana han convocat concentracions i minuts de silenci en senyal de dol. La dona assassinada tenia un nadó de tres mesos, que queda orfe de mare. Feminicidi íntim, xifra no oficial.


Feminicidis/assassinats de dones sense dades suficients, en investigació

4. 17/02 (Barcelona, Catalunya) Nom i cognoms desconeguts, edat no confirmada. La dona ha estat trobada sense vida a la platja del Somorrostro de Barcelona, en el barri de la Barceloneta. El cos de la víctima presentava signes de violència i sembla que va ser asfixiada. En investigació a càrrec dels Mossos d’Esquadra. Possible feminicidi, sense dades suficients.


 

La voluntat de Feminicidio.net és crear una base de dades d’assassinats de dones comesos per homes, amb una doble funció política. En primer lloc, posar en evidència que els feminicidis són un fenomen quotidià i sistemàtic a les societats patriarcals contemporànies. En segon lloc, mostrar en el seguiment dels casos que l’erradicació dels feminicidis no és prioritària a l’agenda pública dels estats. Per això, aquesta plataforma no empra les dades oficials del Ministeri de l’Interior del govern espanyol, que en el seu recompte deixa de banda una enorme xifra de feminicidis i d’assassinats per violència de gènere. Des de la Directa mantenim aquest model, que ja vam aplicar en anys anteriors.

Les categories que establim són: xifres oficials, que inclouen els assassinats per violència de gènere reconeguts per l’Estat espanyol i que tenen com a premissa la relació sexoafectiva, vigent o passada, entre l’agressor i la víctima; xifres no oficials, que són tots aquells que, malgrat haver existit una relació íntima entre agressor i víctima, no han estat comptabilitzats a l’estadística espanyola, per causes diverses com ara la temporalitat de la mort; feminicidis no íntims, que contemplen tots aquells assassinats que s’han produït sense que hi hagi una relació sexoafectiva, prèvia o vigent a l’agressió mortal; familiars, quan hi ha relació de parentiu, com ara filial o fraternal, entre l’assassinada i l’assassí; familiars per connexió, o sigui, aquells casos en els quals el feminicidi ha estat causat pel fet de ser parent de la dona a qui es vol assassinar; infantils, que inclouen els infanticidis per violència de gènere; transfòbics, que inclouen un component d’odi per identitat sexual; assassinats de dones per robatori i, finalment, feminicidis comesos fora dels Països Catalans de dones que hi residien habitualment.

CONTINGUT RELACIONAT

El 2018 es tanca amb 31 dones assassinades per homes als Països Catalans

 

.