Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Més de 170 feminicidis als Països Catalans en els últims cinc anys

A 25 de novembre, es recompten 32 feminicidis durant l’any 2019 als Països Catalans. Catorze dones van ser assassinades per homes amb qui tenien o havien tingut una relació

| Guye Sancho

El 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, cal cridar i recordar 32 noms de dones assassinades en crims patriarcals. 32 feminicidis als Països Catalans en els onze mesos de l’any 2019. 32 crims mortals d’odi contra les dones pel fet de ser dones. Un recompte que s’enfila fins als 170 si sumem els feminicidis dels darrers cinc anys, 25 dels quals han tingut lloc a Catalunya i el País Valencià.

Des de l’any 2015, hi ha hagut 171 casos de feminicidis als Països Catalans. L’any 2018, el masclisme feminicida es va cobrar 34 víctimes; el 2017, van ser-ne 28; el 2016, 34, i l’any 2015 va ser el més cru amb 43 víctimes mortals. I els 32 feminicidis enguany, dels quals dos es va produir l’any anterior però computen el 2019, ja que fins ara no han trobat el cos de la dona assassinada o no han aclarit les circumstàncies de la seva mort.

(Cliqueu la imatge per ampliar-la) |Pau Fabregat

 

D’entre els 32 feminicidis, dos homes tenien ordres d’allunyament vigents en el moment de cometre l’assassinat. Un dels feminicides era policia nacional espanyol i va cometre l’assassinat amb l’arma reglamentària. Quatre es van intentar suïcidar després de l’assassinat, tot i que només dos ho van aconseguir. En diversos casos, hi ha hagut la participació de més d’un home en l’assassinat directament o indirectament. La majoria dels assassins havien nascut en territori espanyol.

La xifra més alta és de feminicidis íntims oficials, que a finals de novembre del 2019 suma 14 dones assassinades per homes amb qui tenien o havien tingut una relació

La xifra més alta és de feminicidis íntims oficials, que a finals de novembre del 2019 suma 14 dones assassinades per homes amb qui tenien o havien tingut una relació. D’aquests, diversos assassinats es van produir quan estava en marxa un procés de separació -com a mínim, en quatre casos. Enguany, s’han registrat quatre casos confirmats de feminicidis no íntims -és a dir, sense una relació sexoafectiva vigent o prèvia entre la víctima i l’assassí-, però aquesta xifra podria incrementar perquè hi ha quatre casos dels quals no hi ha dades suficients per classificar-los. És molt elevada la xifra de dones assassinades que venien d’un procés migratori. Nou eren d’altres països europeus i tres venien de països sud-americans, sumant un total de 18 dones.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!