Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Més d'un centenar de protestes aquest dissabte culminen una setmana de tensió social pel cas Pablo Hasél

La primera setmana de reacció als carrers per l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél se salda amb més de cent convocatòries de protestes arreu dels Països Catalans, amb més de setanta detencions. Aquest dissabte se n'han convocat una seixantena més, a les quals cal sumar-ne una trentena llarga en altres localitats de l'Estat espanyol i en altres llocs del món

Un manifestant aquest dissabte 20 de febrer a Barcelona | Sarai Rua

Quan és a punt de complir-se una setmana des de la detenció del raper Pablo Rivadulla (conegut com Pablo Hasél) al rectorat de la Universitat de Lleida, i el seu ingrés a la presó de la capital del Segrià, la tensió social rebaixada pel cas no decreix sinó tot el contrari. Aquest dissabte, 20 de febrer, s’ha convocat una gran onada de protestes en una seixantena de localitats d’arreu dels Països Catalans per reclamar la posada en llibertat d’expressió del músic, la defensa de la llibertat d’expressió i opinió en les expressions artístiques (el cas que ha motivat l’ingrés entre reixes de Hasél és una condemna de nou mesos d’empresonament per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona espanyola per lletres d’algunes de les seves cançons i publicacions a Twitter) i també per denunciar les actuacions policials, amb allaus de detencions i nombroses persones ferides, ocasionades per les mobilitzacions d’aquesta passada setmana, que en diversos casos han derivat en enfrontaments entre manifestants i els cossos d’ordre.

La gran majoria de mobilitzacions s’han posat en marxa a les 7 de la tarda. Entre les més concorregudes, la de Barcelona, amb sortida a la plaça de la Universitat (on s’hi han aplegat columnes procedents de diversos barris) i a Lleida, a la plaça de Ricard Vinyes com a punt de concentració. A la capital catalana, la marxa ha començat amb les actuacions de diversos rapers i després ha enfilat el pas cap a la plaça de Catalunya, però abans d’arribar a Urquinaona una primera batuda de la Brigada Mòbil dels Mossos l’ha dispersada en diversos grups. A partir d’aquest moment, el principal gruix de manifestants ha enfilat passeig de Gràcia amunt, on algunes han trencat vidres i s’han endut pertinences en alguns centres comercials i s’han encès alguns contenidors en punts com, per exemple, davant mateix de la seu de la Borsa de Barcelona. Més endavant s’ha dirigit pel carrer Gran de Gràcia fins a Lesseps. A l’altura de la parada del metro de Fontana s’ha viscut un moment de gran tensió, quan els antiavalots han carregat amb contundència amb la manifestació encapsulada i amb molta gent concentrada. El Centre Iridia de Drets Humans ha denunciat que en aquest punt s’hi han produït nombroses ferides per cops de porra i també per asfíxia.

En total la nit es tanca amb un balanç de 35 detencions policials a Barcelona, una a Lleida i dues més a Tarragona

A Lleida també hi ha hagut resposta policial davant de la seu de la subdelegació del Govern espanyol, en aquest cas per part dels agents del Cos Nacional de Policia que custodiaven la dependència, on segons han alertat diverses manifestants, han disparat pilotes de goma contra les concentrades, una munició prohibida pel Parlament de Catalunya. En total la nit es tanca amb un balanç de 35 detencions policials a Barcelona, una a Lleida i dues més a Tarragona: 38 en total. Tretze persones han denunciat haver patit ferides segons el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), repartides entre les mobilitzacions de Barcelona (un total de vuit), Lleida, Tarragona i Cubelles.

A aquestes convocatòries cal sumar-ne una trentena llarga arreu de l’Estat espanyol, amb especial incidència a les terres basques, on n’hi ha convocades setze. I el ressò del cas de Pablo Hasél s’ha estès a altres llocs del planeta, com ho mostra que també hi ha convocades concentracions de denúncia en ciutats com Bremen (Alemanya), Milà (Itàlia) o la capital argentina, Buenos Aires (en aquest cas, un concert amb diversos artistes de rap i hip-hop).

Més de 70 detencions els primers quatre dies de protesta

Les primeres quatre jornades de reacció a l’engarjolament de Pablo Hasél, des del vespre de dilluns passat, s’han traduït, arreu dels Països Catalans, en un centenar llarg de convocatòries de protesta, a les quals cal sumar una jornada de vaga estudiantil, convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans el divendres dia 19. Les protestes i les consegüents intervencions d’antiavalots policials han ocasionat 73 detencions, de les quals cal destacar-ne 28 a Barcelona (que en un cas ha derivat amb l’ingrés a presó), 22 a Lleida, nou la nit del dijous dia 18 a València, set a Girona, cinc a Vic i dues a Tarragona. Els fets també han ocasionat desenes de persones ferides, entre les quals un diputat electe de la CUP, Dani Cornellà, que la passada nit va denunciar un cop de porra al cap per part d’un antiavalots quan, segons el seu testimoni, intentava mitjançar entre manifestants i policia.

Avui també s’han convocat actes de repulsa a l’empresonament a Bremen (Alemanya), Milà (Itàlia) i a Buenos Aires (Argentina)

El cas més greu se’ns dubte ha estat el d’una dona que va perdre un ull la nit del passat dimarts a Barcelona, a causa de l’impacte d’un projectil d’espuma de foam, l’arma de dispersió habitual en la policia catalana des que el Parlament va votar prohibir l’ús de pilotes de goma. El cas, que no va transcendir fins l’endemà dimecres quan el va difondre el centre Iridia per a la Defensa dels Drets Humans. El cas, juntament amb altres imatges d’actuacions contundents per part de la Brigada Mòbil viralitzades a través de les xarxes socials, han generat un intens debat polític sobre la redefinició de l’actuació dels Mossos, que s’ha convertit en un dels eixos de negociació en les converses entre forces independentistes per formar govern després de les eleccions dels passat diumenge 14 de febrer. El mateix conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha posat damunt la taula públicament replantejar a fons el model de la policia catalana, en unes declaracions que han crispat les relacions amb els principals sindicats representants del cos.

A València, les continuades càrregues de la Unitat d’Intervenció Policial del Cos Nacional de Policia espanyola la nit del passat dijous, per evitar que les manifestants s’acostessin a la plaça Major, també han aixecat polseguera política, amb diverses formacions d’esquerra criticant-les obertament i fins i tot demanant la dimissió de la delegada del Govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero. A Palma, per la seva banda, la delegació del Govern ha desautoritzat diverses convocatòries durant la setmana (com també la d’aquest dissabte, a la plaça de Pere Garau, a partir d’1/4 de 8), el que no ha impedit la concentració de grups de persones, a les quals, de forma majoritària, se’ls demanava la identificació per part d’agents policials.

Noves mobilitzacions diumenge

Aquest diumenge, 21 de febrer, al llarg de tot el dia, s’han realitzat murals a la via pública en diverses localitats dels Països Catalans, en solidaritat amb el raper condemnat i en defensa de la llibertat d’expressió per a les manifestacions artístiques. El parc de les Tres Xemeneies, al barri barceloní del Poble-sec, ha estat el punt neuràlgic d’aquest acció, dinamitzada des del col·lectiu Reskate. El grafiter Roc Blackblock, a qui en l’acció anterior els serveis de neteja de Barcelona li van ocultar un mural crític amb el rei emèrit espanyol Joan Carles, ha tornat avui a disparar contra la monarquia en la seva nova obra.

L’artista mural Roc Blackbloc pintant un nou grafiti crític amb la monarquia espanyola aquest diumenge, 21 de febrer |Eloi Latorre

 

Per la tarda hi ha previstes noves concentracions de protesta, al barri de Sants de Barcelona i a Girona, a partir de les 7.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU