Davant la massacre perllongada que pateix el poble palestí i davant el bloqueig total imposat per Israel amb la complicitat de governs occidentals i la passivitat d’organismes internacionals, milers de persones de tot el món s’estan organitzant per participar a la Marxa Global a Gaza. Es tracta d’una acció internacional no violenta que arrencarà el pròxim 13 de juny des de territori egipci per tal de visibilitzar el genocidi en curs, exigir l’obertura del pas de Rafah i l’entrada immediata d’ajuda humanitària. “Aquesta marxa és una crida urgent a la consciència i a l’acció directa no violenta. No podem permetre que es normalitzi el genocidi”, assenyalen des de l’organització.
“Aquesta marxa és una crida urgent a la consciència i a l’acció directa no violenta. No podem permetre que es normalitzi el genocidi”, assenyalen des de l’organització
La idea de la marxa és caminar des de la ciutat egípcia d’Al-Arish, a la península del Sinaí, fins al pas fronterer de Rafah, situat a trenta quilòmetres. Tanmateix, aquesta és una àrea militaritzada a la qual no es pot accedir sense autorització del govern egipci fet pel qual les delegacions dels diferents països estan a l’espera d’autorització. Fins a la redacció d’aquesta notícia, tan sols han obtingut permís els activistes algerians, fet que dona esperança a la resta de delegacions. La durada de la marxa serà de tres dies, un cop arribats al punt fronterer de Rafah, es vol mantenir la protesta durant dos dies més.
La marxa comptarà amb columnes d’activistes, professionals de la salut, periodistes, artistes, acadèmics i defensores de drets humans d’arreu dels cinc continents. Per això, des de l’organització emfatitzen que la Marxa Global a Gaza no depèn de governs ni partits polítics. “És una iniciativa que aposta pel poder transformador dels pobles organitzats i per l’acció civil directa com a forma de pressió política”, apunten.
La protesta, en principi, havia de rebre suport per mar, on dotze membres de la Flotilla per la Llibertat que farien el mateix recorregut que la marxa però vorejant la costa egípcia fins a Palestina a bord del Madleen, un petit veler carregat amb subministraments mèdics i aliment infantil. El vaixell, que va salpar diumenge des de Sicília, va fer saltar les alarmes quan va alertar per xarxes socials que l’estava sobrevolant un dron. Més tard l’emissió en directe es va tallar. Una estona després, les tripulants —entre les quals es trobava l’activista sueca Greta Thunberg— van comunicar que guarda costanera grega s’havia posat en contacte amb elles i que es tractava d’un dron de vigilància Heron de la Guàrdia Costanera Hel·lènica.
La Flotilla de la Llibertat havia de participar en la marxa, però l’exèrcit d’Israel va assaltar el vaixell, retenint i deportant els seus integrants
Finalment, la matinada d’aquest dilluns, 9 de juny, la Flotilla de la Llibertat va anunciar que la tripulació i el passatge estaven sent “segrestats per les forces israelianes” en aigües internacionals. A través de diversos missatges publicats a X també van reclamar que els ministeris d’assumptes exteriors dels països d’on provenien intercedissin per “mantenir-los fora de perill”. Finalment van ser traslladats contra la seva voluntat al port israelià d’Ashdod, des d’on tres activistes van ser deportats en avió fins als seus països, la resta encara es troben en situació de retenció administrativa.
Tot això es produeix en un context en el qual, des de l’octubre del 2023, més de 54.000 palestines han estat assassinades —la majoria, dones i nens—, mentre més d’1,5 milions de persones desplaçades sobreviuen en condicions inhumanes, sense accés a aigua, aliments, atenció mèdica o refugi segur. Israel manté retinguts més de 3.000 camions amb ajuda humanitària a la frontera, agreujant deliberadament la crisi humanitària.