Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Morts, pràctiques irregulars i manca de personal a un centre privat de salut mental de la Safor

La Confederació Nacional del Treball (CNT) denuncia diverses "irregularitats" en la gestió de Balcó de la Safor, una residència privada per a persones amb problemes de salut mental situada a la localitat d'Ador. Asseguren que s'estan vulnerant els drets de les pacients, que presumptament haurien patit "maltractament psicològic i físic" i les haurien sotmès a contencions mecàniques "sense justificar" o "supervisar". El sindicat presentarà un informe a la Conselleria de Polítiques Inclusives perquè òbriga una nova investigació

| Gemma Martínez

La nit del 19 de novembre, quasi un centenar de persones —cinc treballadores i noranta usuàries— del Centre Terapèutic del Balcó de la Safor, situat a la localitat d’Ador; van haver de ser desallotjades a causa d’un incendi originat a la segona planta; i un home va ser hospitalitzat a l’hospital Francesc de Borja de Gandia per inhalació de fum. Per ara, s’ha comentat la possibilitat que fos provocat “accidentalment” per alguna usuària amb un encenedor. No és la primera vegada que s’hi produeix un incendi, però en aquesta ocasió ha posat en el punt de mira mediàtic les “deficiències” i “irregularitats” en la gestió de la residència, així com diverses situacions de presumptes “maltractaments psicològics i físics” cap a les pacients psiquiàtriques. Ho ve denunciant la Confederació Nacional del Treball (CNT) des de fa anys, i aquesta setmana n’informarà la Conselleria de Polítiques Inclusives amb la presentació d’un informe exhaustiu.

Com moltes de les residències per a persones grans o amb problemes de salut mental, Balcó de la Safor és de gestió privada. Propietat de l’empresa Centre Terapèutic Balcó de la Safor SL, està destinada a persones amb problemes de salut mental i en situació de dependència. Tot i que funciona de manera independent, forma part de la Xarxa Valenciana de Salut Mental, una entitat privada que integra al voltant d’una quinzena de centres, com La Ribera, Bonaire, Roger de Lauria o Xàbia Bella. La xarxa té la seu a la localitat de Torrent (l’Horta Oest), on es troba el Centre Terapèutic Roger de Lauria, que serveix de model per al funcionament de la resta.

Des que es va constituir la secció sindical de la CNT a Balcó de la Safor, en l’any 2020, s’ha demanat una major inversió, tant en infraestructures com en personal amb coneixements psiquiàtrics i terapèutics

Des que es va constituir la secció sindical de la CNT a Balcó de la Safor, en l’any 2020, s’ha demanat una major inversió, tant en infraestructures com en personal amb coneixements psiquiàtrics i terapèutics. Consideren que el nombre de treballadores i la seua formació és insuficient per a atendre el centenar d’usuàries i complir amb les funcions d’acompanyament i tractament que les persones amb problemes de salut mental requereixen. “S’estan incomplint les ràtios de personal i els requisits d’habitabilitat del centre”, denuncia la CNT a través d’un dels seus comunicats. Segons dades del sindicat, la ràtio de treballadores per nombre de pacients se situa en un 0,33, tot i que hi hauria de ser, com a mínim, d’un 0,42; i en alguns centres amb característiques similars s’hi troba en 1,75.

Les treballadores de la residència afiliades a la CNT asseguren que professionals d’altres àrees, com la de manteniment, haurien assistit algunes residents. “Les condicions laborals són diferents depenent del càrrec, però a parer meu, són sempre precàries. La majoria fa tasques que no corresponen a la seua categoria. Hi ha auxiliars fent feines de neteja o cuina”, destaca una de les treballadores entrevistades que prefereix no revelar la seua identitat per por a les represàlies. Al fet d’haver d’assumir tasques que no els hi corresponen, se sumaria que “mai es reforça amb més personal el període de vacances o quan alguna treballadora s’agafa una baixa”. Alguna vegada, segons subratlla el sindicat, només hi han treballat tres empleades sanitàries per a un centenar de residents durant el torn de nit.


Morts i contencions mecàniques

Carles Soriano, delegat sindical de la CNT al Balcó de la Safor que prefereix utilitzar un nom fictici, assenyala la falta d’inversió en recursos humans com al detonant principal de les queixes i de la vulneració dels drets de les usuàries. Destaca el cas d’una persona que va estar sotmesa a una contenció mecànica durant hores “sense saber si algun professional va arribar a justificar la pràctica”. No es tractaria de l’únic cas de subjecció mecànica o farmacològica que han qüestionat les treballadores entrevistades. El 5 de maig, la CNT va denunciar públicament la mort d’un resident “sotmés a contenció mecànica la supervisió del personal tècnic, d’infermeria i psiquiàtric”. Segons relata un dels zeladors que va estar present en el moment dels fets, l’home sembla que va desenvolupar “una conducta disruptiva” que va fer que s’immobilitzara des de les cinc de la matinada del 29 d’abril fins a les quatre i mitja de la matinada de l’1 de maig. “En cap moment, però, va rebre cap assistència psiquiàtrica ni es van notificar les alteracions. Només hi érem una cuidadora i quatre zeladors”, insisteix. “Al llarg de la segona nit —continua—, va presentar un quadre de dispnea, es va avisar al 112 i es va intentar reanimar. Quan va arribar la SAMU, van iniciar, sense èxit, tècniques de reanimació avançada i finalment va morir”.

El 5 de maig, la CNT va denunciar públicament la mort d’un resident “sotmés a contenció mecànica sense la corresponent supervisió del personal tècnic, d’infermeria i psiquiàtric”

Una altra de les morts, que ha denunciat el sindicat i que actualment, segons afirmen des de la Conselleria de Polítiques Inclusives, està sent investigada per la Generalitat; va ocórrer per ennuegament durant un sopar. Des del sindicat, es va exposar que s’haguera pogut evitar, si s’haguera considerat l’estat de salut de l’usuari i s’haguera estat pendent d’ell. Alhora, denuncien que l’horari entre el sopar i el desdejuni és excessiu —hi hauria al voltant de 14 hores entre ambdós àpats— i això provoca que “els residents mengen compulsivament”. “Tot es complica, a més, per la manca de reflexos que tenen algunes persones i la manca de personal”, puntualitzen. Així ho va constatar un informe del Defensor del Poble, elaborat per dues tècniques d’aquesta institució, dues tècniques externes i dos tècnics del síndic de greuges del País Valencià. Segons aquest organisme, el Balcó de la Safor ja incomplia alguns requisits en 2016, com tenir la documentació de les internes en ordre i de manera unificada, disposar d’un registre de queixes, peticions i de les contencions mecàniques que s’apliquen; així com garantir un model de part de lesions i un formulari complet de consentiment per a les immobilitzacions.

Totes les treballadores entrevistades posen en dubte la contenció mecànica, pràctica que en molts casos no s’estaria aplicant en última instància, “sinó de forma sistemàtica i per a controlar la conducta de les persones”. En l’informe presentat a Conselleria també fan constar que, a banda de la manca de supervisió per un professional psiquiàtric, es registren de manera incorrecta o directament ni es registren. Una altra de les “pràctiques irregulars” que recullen en l’escrit és la manipulació del registre dels cursos de formació impartits. “S’han fet signar com a impartits, tot i que alguns no s’han fet”, afirmen.

 

Soriano explica a la Directa que han informat l’empresa sobre les qüestions a millorar, però aquesta sempre hauria fet cas omís. “Hi ha coses que no funcionen. Per exemple, durant l’últim simulacre d’incendis una de les mànigues d’avís no funcionava”, relata el delegat sindical. La CNT recull altres deficiències en les infraestructures, com el bloqueig mecànic de portes, detectors de fum defectuosos, alarmes d’incendis que sonen de manera aleatòria durant el dia, així com itineraris d’evacuació incorrectes i manca de simulacres amb tota la plantilla present. “Només he assistit a un simulacre d’incendi en quatre anys que hi he treballat”, exposa una extreballadora que prefereix mantenir-se en l’anonimat. “A les nits —afegeix— som només cinc treballadores i moltes de les usuàries les mediquem, per tant, s’han de despertar i fer un esforç extra per a poder evacuar”. En el cas de l’últim incendi, denuncien que algunes portes no funcionaven i això podria haver-hi dificultat una ràpida evacuació.

La Directa s’ha posat en contacte amb la direcció de la residència per conéixer la seua versió sobre els fets que denuncia la CNT, però no ha volgut fer cap declaració. Per la seua part, des del departament de premsa de la Conselleria de Polítiques Inclusives asseguren que ja es va ordenar una inspecció del centre. “Una vegada realitzada i segons l’informe d’inspecció, es determinarà si es traslladarà a Fiscalia perquè òbriga una investigació”, conclouen.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!