Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Obren un procediment sancionador contra el Departament d'Interior per la filtració de dades personals

Arran d’una denúncia interposada per una de les persones afectades, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades imputa a la Direcció General de la Policia la presumpta vulneració del principi de confidencialitat

Després de més de dos mesos d’investigació, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) ha decidit iniciar un procediment sancionador contra la Direcció General de la Policia del Departament d’Interior per la presumpta vulneració del principi de confidencialitat. El motiu és la filtració de les identitats i fotografies d’un grup de persones investigades per robatoris al Tarragonès. Per Arnau Esteban, l’advocat que va interposar la denúncia en nom d’un dels afectats, una filtració d’aquesta mena vulnera, sobretot i entre d’altres, “el dret a la intimitat i a la presumpció d’innocència”.

Va ser l’agost de 2022 quan va començar a circular per xarxes socials i inclús mitjans de comunicació una captura de pantalla on apareixen els noms complets de quatre persones i dues fotografies de cadascú, així com els fets pels quals se’ls investigava. L’autoria de la informació és la Unitat d’Investigació de Tarragona de Mossos i prové de l’aplicatiu d’ús exclusiu per part d’agents de policia. De fet, alguns mitjans se’n van fer ressò, signant la imatge com a “CME”, Cos de Mossos d’Esquadra.

Per Arnau Esteban, l’advocat que va interposar la denúncia en nom d’un dels afectats, una filtració d’aquesta mena vulnera, sobretot i entre d’altres, “el dret a la intimitat i a la presumpció d’innocència”

L’advocat en la denúncia considera que la filtració suposa una vulneració absoluta dels principis relatius al tractament de dades personals, així com la comissió, com a mínim, d’una infracció molt greu. Per això, sol·licita que en cas que l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades consideri que els fets podrien ser constitutius de delicte, es posin en coneixement el Ministeri Fiscal.

No és la primera vegada que es filtren aquesta mena de dades: “en entorns policials és una pràctica habitual”, lamenta Esteban, qui no té coneixement de cap altra denúncia interposada. Ara, caldrà esperar a veure quines repercussions té per al Departament d’Interior i si arran del procediment es prenen mesures per prevenir situacions similars.

En el marc del procediment sancionar, Interior tindrà un termini per efectuar al·legacions i alhora podria decidir emprendre accions contra l’agent o agents responsables, si els identifiqués. Per ara, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha comunicat a l’advocat que “la persona denunciant no té la consideració de persona interessada en el procediment sancionador incoat” i no li notificaran res: “faré un escrit perquè em tinguin com a part interessada, ja que la filtració va afectar de ple el meu client”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!