Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Primera condemna contra un fons d'inversió per clàusules abusives en els contractes de lloguer

Arran de la demanda d'una veïna de Granollers, el Jutjat de Primera Instància número 31 de Barcelona dicta la primera sentència a l’Estat espanyol que revoca nou clàusules incorporades per Azora

Sílvia Torres, la segona per l'esquerra, amb altres inquilines d'un bloc de Granollers afectat per Lazora | Victor Serri

Es tracta d’una sentència històrica perquè fins ara mai un tribunal espanyol havia condemnat un fons d’inversió per la inclusió de clàusules abusives als contractes de lloguer. La sentència contra el fons Lazora, gestionat per Azora, revoca nou de les deu clàusules denunciades en considerar-les abusives i fraudulentes i “pot canviar el futur de milers de famílies afectades per clàusules”, subratlla Carme Arcarazo del Sindicat de Llogateres.

Azora, entre els seus diferents fons, concentra almenys 13.000 habitatges a l’Estat espanyol i, entre el 2019 i el 2020, es van constituir arreu de Catalunya nou assemblees de veïnes a finques d’Azora de Barcelona, Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat i Granollers. De fet, és precisament una inquilina del bloc de Granollers, Sílvia Torres, qui va interposar la demanda amb el suport del Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda. Azora pretenia imposar-li una actualització de la renda del 30%, un increment que li suposava passar de pagar 690 euros a gairebé 1.100 euros, incloent-hi els increments interanuals vinculats a l’IPC.

Entre les clàusules anul·lades destaca la polèmica “bonificació de la renda” que permetia a Azora aplicar una la pujada del 30% a partir del tercer any de contracte

Precisament, entre les clàusules anul·lades pel Jutjat de Primera Instància número 31 de Barcelona destaca la polèmica “bonificació de la renda” que permetia a Azora aplicar la pujada del 30% a partir del tercer any de contracte. Per tant, tot i que durant els tres primers anys de contracte la propietat aplica un descompte a la quota fixada, un cop superat aquest període l’increment suposa una pujada de lloguer interanual que supera l’IPC, quan el Decret llei 7/2019 prohibeix increments anuals de la renda per sobre l’índex de preus. La jutgessa valora que es tracta d’una “tàctica contractual” per “compel·lir ‘implícitament’ a abandonar l’habitatge”.

La sentència també dona la raó a Torres pel que fa a la penalització per demora en l’entrega de claus que estableix una sanció de  300% del preu del lloguer per dia de retard, així com la possibilitat que l’arrendador pugui realitzar visites periòdiques a l’immoble i retingui la totalitat de la fiança per l’existència de desperfectes mínim. Alhora, tomba l’assegurança d’impagament i considera falsa la declaració de negociació entre l’empresa arrendadora i l’arrendatària de cada una de les clàusules.

L’advocada de Col·lectiu Ronda, Montse Serrano, considera que la sentència és “una fita de gran transcendència, ja que aporta llum sobre els abusos i desequilibris en perjudici de llogaters i llogateres”. Des del Sindicat de Llogateres, Arcarazo, adverteix que es tracta d’un “punt d’inflexió” i que ara començaran a posar demandes col·lectives. Azora té vint dies hàbils per recórrer la decisió judicial a l’Audiència de Barcelona.

Lazora només tributa l’1%

Al capdavant del fons Lazora hi ha Francisco Javier Rodríguez Heredia i Javier Picón De Leániz, però qui el controla a través d’Azora són Concha Osácar i Fernando Gumuzio, exdirectius del Grupo Santander i, des del 2018, també un dels principals gestors d’inversió en actius immobiliaris del món, CBRE Global Investors, perquè s’ha convertit en el principal accionista.

Juntament amb Encasa Cibeles, Lazora és un dels dos fons dedicat al sector residencial de lloguer i gaudeix d’avantatges fiscals, com tributar només l’1% de l’impost de societats, gràcies a la fórmula jurídica de Societat d’Inversió Immobiliària (SII), similar a les Socimis -que tributen al tipus 0%. A totes dues fórmules se’ls exigeix la permanència de les inversions immobiliàries almenys tres anys i, per tant, transcorregut aquest període poden vendre els actius.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!