Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Primera persona a anar a presó per parar un desnonament en negar-se a pagar la indemnització a un policia

Jorge Jiménez, del col·lectiu madrileny Districte 14, va ser condemnat a set mesos i al pagament de 1.200 euros d'indemnització a un agent de la Policia Nacional espanyola

Desnonament de Massiel i els seus dos fills menors d'edat a Vallecas | Redacció El Salto

Jorge Jiménez, membre del col·lectiu Distrito 14 de Moratalaz (Madrid), podria ser la primera persona a entrar a la presó per intentar parar un desnonament, en negar-se a pagar 1.200 euros d’indemnització a un agent de la Policia Nacional espanyola, després de ser condemnat per lesions i atemptat contra l’autoritat. “Jo no pago perquè no vaig fer el que el policia diu i perquè no pagaré a un policia que es dedica a desnonar famílies”, afirma Jorge Jiménez a El Salto.

Jorge va ser una de les persones que van acudir el gener de 2016 a intentar evitar el desnonament de Massiel i els seus dos fills menors d’edat —un d’ells un nadó— al carrer Congosto, a la Villa de Vallecas. Allí, 50 persones van formar una cadena humana, enfront d’un dispositiu policial “desproporcionat”, segons van qualificar llavors des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Vallecas, que el va xifrar en fins a vuit patrulles i una vintena d’agents.

“Després de treure’ns de forma violenta del portal, el policia que m’acusa afirma que estava ajudant a un home major a aixecar-se del terra, al que prèviament havien tirat, i que jo em vaig acostar, el vaig mirar als ulls i li vaig trepitjar la mà; és mentida”, assegura Jorge

“Després de treure’ns de forma violenta del portal [com es pot veure a la fotografia de capçalera d’aquest article], el policia que m’acusa afirma que estava ajudant a un home major a aixecar-se del terra, al que prèviament havien tirat, i que jo em vaig acostar, el vaig mirar als ulls i li vaig trepitjar la mà; és mentida”. Jorge recorda que aquell dia no va ser detingut. Van passar dos dies fins que va rebre una trucada de la Policia perquè acudís a declarar. “Jo em vaig presentar voluntàriament perquè em van dir que, si no, anirien a la casa meva o a la meva feina”, continua.

La Policia el va acusar d’atemptat contra l’autoritat i lesions, càrrecs pels quals va ser jutjat el febrer passat. Durant el judici, Jorge explica que la perita forense no va poder assegurar que els fets que es jutjaven estiguessin relacionats amb les agressions que presentava el policia. També que cap dels policies que es van presentar com a testimonis va afirmar que veiés els fets presentats per l’acusació.

Al març va sortir la sentència: set mesos de presó, una multa d’un mes a raó de tres euros diaris i 1.237 euros en concepte d’indemnització. La sentència va ser recorreguda davant l’Audiència Provincial, que va rebutjar el recurs. Actualment la defensa del jove ha interposat un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, però no tenen moltes esperances en què prosperi.

El pròxim 25 de setembre és el dia fixat perquè Jorge vagi a la sala d’executòries del jutjat per confirmar l’execució de la sentència. Però ell té clar que no pagarà la indemnització: “És quelcom que sempre he tingut clar”, reafirma.

 

*Article publicat originalment a El Salto Diario

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!