Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Protesten a una oficina d'Endesa per exigir el restabliment del subministrament elèctric a famílies en situació de vulnerabilitat

Fa dues setmanes que tres furgonetes de la unitat d’antiavalots ARRO van custodiar el tall de llum del Bloc Plutó, al barri de la Teixonera de Barcelona. A l'edifici, propietat de Coronas Real Estate –abans, de la Sareb– hi viuen disset persones en situació de vulnerabilitat, tres de les quals són menors d’edat, una té discapacitat i una altra pateix una malaltia. Les activistes han aconseguit bloquejar la porta d'entrada, però no han pogut accedir a l'interior de l'oficina

Acció de protesta a la seu d'Endesa | Arxiu

Fa una setmana, el Grup d’habitatge dels barris dels Tres Turons va manifestar-se al Punt d’Assessorament Energètic (PAE), un servei de l’Ajuntament de Barcelona que intervé perquè les companyies no neguin l’accés a subministraments bàsics, i avui, quan ja fa dues setmanes del tall de llum al Bloc Plutó, les activistes han ocupat les oficines d’Endesa a l’avinguda Vilafranca. Les disset persones que viuen al número 37 del carrer Plutó, al barri de la Teixonera, fa catorze dies que no tenen llum. Des del grup d’habitatge asseguren que no tenen cap certesa de quan es restablirà, però que des del PAE “s’està gestionant la possibilitat d’un bo social, que requereix la col·laboració d’Endesa”.

Actualment, i després de passar per la Sareb, l’edifici és propietat de Coronas Real Estate i ja fa alguns anys que diverses famílies l’han okupat i tenen els subministraments punxats perquè no poden fer front ni al preu d’un lloguer de mercat ni al de l’electricitat

Actualment, i després de passar per la Sareb, l’edifici és propietat de Coronas Real Estate i ja fa alguns anys que diverses famílies l’han okupat i tenen els subministraments punxats perquè no poden fer front ni al preu d’un lloguer de mercat ni al de l’electricitat. Des del Grup d’habitatge dels barris dels Tres Turons, recalquen que tothom està en el circuit de serveis socials del barri, amb informe de vulnerabilitat sobre la taula i que, a més, algunes famílies reben acompanyament per part dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE), un servei de l’Ajuntament de Barcelona que intervé perquè les companyies no neguin l’accés a subministraments bàsics. Des del consistori han confirmat a la Directa que l’equip dels PAE i d’atenció social estan en contacte amb les veïnes de Plutó.

Així i tot, l’agost de 2021, l’empesa de distribució elèctrica d’Endesa, e-Distribución, va sol·licitar el “suport i col·laboració de la Força Pública” per desconnectar el subministrament i “evitar danys sobre les persones o béns”. En el document exposen que “la conflictivitat dels habitants dels immobles” els impedeix “executar els treballs” i Contràriament, Ahmed i Ilham, que viuen al bloc des de fa tres anys amb dues criatures, asseguren que mai abans els havien intentat tallar la llum. Dues setmanes abans del tall del 9 de març, van detectar, però, que una furgoneta d’operaris havia voltat per la zona de l’edifici. Des del dimecres, doncs, no poden cuinar ni dutxar-se amb aigua calenta: “Tot funciona amb electricitat al pis”, lamenten. Els Mossos d’Esquadra confirmen que, efectivament, l’elèctrica va requerir la cobertura policial en considerar que hi havia un risc per la integritat física dels tècnics.


Un entramat societari de Madrid

La propietat actual és Coronas Real Estate S.L., una empresa que forma part de l’entramat societari d’Ahora Asset Management, ubicat al carrer Pedro Teixera, 8 de Madrid. Propietat de Marina Romero Bueno i Francisco Javier Hernández Martín, ha anat adquirint diversos paquets d’immobles arreu de l’Estat espanyol, alguns de la Sareb. Precisament el bloc Plutó era de la Sareb, almenys fins al 2019, segons consta en ordres de desnonaments.

Una de les altres empreses que formen part de la xarxa d’Ahora Asset Management és Talisman Capital SL, que el 2018 va adquirir un paquet de 433 habitatges a l’anomenat banc dolent. L’escriptura de l’operació es va signar per només 17,6 milions d’euros sense iva, és a dir, uns 40.500 euros de mitjana per habitatge, una ganga, atès el preu de mercat. Tant Coronas Real Estate com Talisman Capital, entre altres empreses de la xarxa, es neguen a oferir lloguers socials i el que fan és oferir diners per buidar els pisos.

Tots dos administradors tenen trajectòria en el sector. Mentre que Marina Romero Bueno ha ocupat càrrecs directius en empreses del sector com Monteverde Grupo Inmobiliario i ACS, Hernández Martín va treballar per al Grupo Lar i a Aguirre Newman, la consultora immobiliària que va fundar el germà de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!