Llibertats

Quatre noves detencions per l'agressió feixista a Manresa

Quim Armengol
10/07/2012

Imputat el nº 6 de PxC a les llistes de les municipals a Palafolls

Quatre persones més han estat detingudes el dilluns 9 de juliol implicades en l’atac feixista del 23 de març a Manresa. Un dels detinguts, Daniel M. M., és veí de Sant Vicenç de Castellet (Bages), dos són de Tarragona i el quart de Blanes. Segons la versió policial, amb aquest últim operatiu s’han arrestat a totes les persones que es van desplaçar fins a Manresa el 23 de març. Tot i així, no es descarta alguna detenció més. Durant l’operatiu, com ja va passar el passat 13 de juny, es van requisar armes prohibides i abundant material d’ideologia nazi amb vinculacions amb partit polítics.

Candidat de PxC vinculat amb la brutal agressió

El partit polític racista Plataforma per Catalunya (PxC) podria veure's esquitxat per l'agressió, ja que un dels detinguts és Antonio F. P., qui figurava al sisè lloc a les llistes a les eleccions municipals de Palafolls (Maresme) com a candidat del xenòfob partit polític que lidera Josep Anglada.

Alguns dels nou empresonats per l'intent d'assassinat del 23 març a Manresa són membres actius de CUSOS i alguns estan vinculats laboralment en l'àmbit de la seguretat privada. Segons fonts properes del cas, almenys un dels empresonats pertany al grup hooligan de CUSOS, una secció de les Brigadas Blanquiazules seguidors del RCD Espanyol i grup de suport dels Ultra Sur del Real Madrid. Un dels detinguts, O.R.R., exhibia a la seva pàgina Facebook (recentment tancada) diverses imatges on se'l vinculava amb els CUSOS, Alianza Nacional i altres elements de simbologia nazi, com ara un uniforme de les SS del règim d'Adolf Hitler. Aquests grups hooligans d'ultradreta han estat denunciats diverses vegades per agressions neonazis i racistes. Per altra banda, almenys un dels detinguts treballa en l'àmbit de la seguretat privada. No és el primer cas on es troben neonazis i ultradretans treballant en aquest sector. Un dels més coneguts és Santiago Fontela, president de l’Asociación de Escoltas en Activo del País Vasco y Navarra, el qual manté vincles amb organitzacions com d’España 2000, a banda de presidir la Falange Vasca i estar a les llistes barcelonines del Frente Democrático Español l’any 2004.

Dos dels organitzadors de l'atac van ser aturats a un control viari

Pel que fa a la investigació de l’atac nazi del 23 de març, l'agressió es va perpetrar de forma organitzada i preparada amb anticipació. Ell autors de l’atac haurien actua de forma dividia en dos grups d’entre 7 i 8 persones i van organitzar-se en punts de trobada per arribar a Manresa. Un dels primers punts es situava a Terrassa, on es va acabar d’última l’operació. La base operativa del grup nazi al Bages hauria estat una segona residència que un dels detinguts tenia a la població del Pont de Vilomara. Segons apunten fonts properes, les dues persones de l'Anoia (Capellades i Igualada), que van quedar en llibertat condicional, van participar en l'organització de l'agressió però no van poder arribar al polígons dels Dolors, perquè van ser identificades en un control policial hores abans de l'agressió. Aquestes són les poques dades que han surat a la llum pública d'ençà l'aixecament del secret de sumari del cas de l'agressió nazi del 23 de març a Manresa, on un grup de neonazis van apallissar a tres joves i van intentar cremar-ne a tres més hores abans de començar un concert de KOP i Non Servium. Algunes persones agredides possiblement es personaran com a acusació particular. L'Ajuntament de Manresa va ratificar en el passat ple municipal la seva voluntat de tirar endavant l'acusació particular en el cas.

Punyals, pistoles i simbologia feixista

En l'operatiu els mossos d'esquadra han decomissat armes blanques i armes de foc com punyals, pistoles de fogueig, bales, punys americans o barres de ferro. La majoria de material exhibit pels mossos però és propaganda feixista. A la taula del material decomissat s'hi poden veure emblemes amb l'àguila de Sant Joan o l'àguila bicèfala, creus cèltiques o creus de Sant Ferran, esvàstiques, símbols de les SS, una bandera del white power, samarretes amb la flama tricolor -usada pel Moviment Social Republicà-, símbols de la Falange, el grup ultra CUSOS o una bandera de la División Azul. Així mateix, s'han decomissat imatges d'Adolf Hitler i Francisco Franco, així com llibres sobre el primer i el negacionisme de l'holocaust nazi.