Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 487?

El reportatge d'obertura se centra en el negoci mundial dels animals captius que s'exhibeixen a zoològics i parcs aquàtics. Amb l'entrevista en profunditat aprenem els nous reptes en l'extinció d'incendis amb una conversa amb Edgar Nebot, bomber del Grup d'Actuacions Forestals

Oci i explotació animal. Els zoològics i els aquaris justifiquen la reclusió animal amb l’excusa de la funció educativa, de conservació i investigació. Les organitzacions en defensa dels drets dels animals consideren que es tracta d’un negoci que vulnera normatives i que no té sentit en ple segle XXI. Un reportatge de Maties Lorente i Jordi Sans, amb infografia de Pau Fabregat.

A la secció Miralls, Marc Solanes i Sònia Calvó Carrió entrevisten Edgar Nebot, un bomber del Grup d’Actuacions Forestals. Apassionat de la gestió d’ecosistemes i la pastura, sempre ha estat molt conscienciat sobre com evitar la gran quantitat d’incendis que arrasen cada any centenars o milers d’hectàrees del territori català.

Entrevistem el bomber Edgar Nebot en la secció Miralls |Sònia Calvó

Els blocs de pisos okupats han d’optar per cercar la legalització o per la resistència? Lucía Delgado, Portaveu de PAH Barcelona, i Rubén Molina, Membre de Can Vies i del Grup d’Habitatge de Sants, debaten sobre el futur de la lluita pel dret a l’habitatge. Amb il·lustració d’Esther Aguilà. A continuació, un article de Marco Aparicio Wilhelmi, president de l’Observatori DESC i professor de la Universitat de Girona sobre violència, ordre i excepció; amb una il·lustració de Lluís Ràfols.

“Famílies de sang… i de vida” és un reportatge de Laura Masó sobres les vides en comunitat, amb una il·lustració d’obertura de Manuel Clavero. En forma de comuna, cooperativa d’habitatge, casa okupada o compartida, viure en comunitat permet transformar les relacions de parentiu convencionals. Ja no es tracta simplement de compartir pis, sinó d’anar una mica més enllà. Ítaca, Can Masdeu, Villa Dorita o La Rimaieta en són alguns exemples.

Obrim la mirada al món amb un reportatge d’Anna Ferrer Anechina, Gemma Garcia Parellada i Maria Grau Perejoan sobre la revolta a Puerto Rico. Dos anys després del pas de l’huracà Maria, al país caribeny creix un moviment autogestionat articulat a través d’assemblees populars que implementen alternatives i lluiten contra el poder colonial. A continuació, Marc Becat Busquet parla de les amenaces a què ha de fer front l’economia solidària a l’Estat francès. Amb un bagatge de dos segles d’història, aquest sector de dos milions de llocs de treball que representa un 12% de l’activitat assalariada ha de fer front a decisions clau davant dels atacs del govern Macron. Finalment, Oriol Andrés analitza les esquerdes obertes al Líban. Les protestes contra l’elit política al petit país llevantí han aconseguit trencar amb les divisions socials sectàries.

Concert de La Polla Records als inicis dels anys vuitanta |Argia

A l’obertura de la secció cultural, Joel Anfruns fa un repàs a la història de La Polla Records, la banda que va posar so al descontentament d’una part de la joventut dels anys vuitanta. Va tocar per primera vegada l’any 1979 i, quaranta anys després, fa una gira d’actuacions i publica Ni descanso, ni paz. El relat d’Ivet Eroles, titulat “La llibertat i altres exilis“, va acompanyat d’una il·lustració de Núria Curcoll. Les ressenyes literàries de Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà; La porta, de Magda Szabó, i el fanzín Punk y educación, de Mónica Síscar, van signades per Emma Gomis, Núria Corcoll i Lucas Guerra, respectivament.

A la contraportada, Àlex Romaguera conversa amb Epifanio Álvarez, el pare d’un dels desapareguts a Ayotzinapa (Mèxic). La nit del 26 de setembre de 2014, 43 estudiants van desaparèixer a l’estat mexicà de Guerrero quan es dirigien a una concentració. Per Álvarez, darrere del terrible episodi s’oculta la connivència de l’antic govern amb el narcotràfic, fet que situa Mèxic a l’epicentre del mapa mundial de la criminalitat i els abusos de poder. Amb fotografia de Victor Serri.


Suplement CineBaix

Acompanya l’exemplar d’aquesta quinzena un suplement de setze pàgines que us avança la programació del cicle de la Mediterrània i el Llevant del Festival de Cinema del Baix Llobregat, que se celebrarà entre el 7 i el 17 de novembre a Sant Feliu de Llobregat. La portada és obra de Victoria Cabedo i la crítica cinematògrafica la signa Ignasi Franch. A l’interior també hi podreu trobar reportatges que complementen el contingut audiovisual del cicle, amb la signatura de David Meseguer, Ricard Gonzàlez, Marc Almodóvar, Sara Manisera i Clothilde Mraffko. Ens parlen de diversos aspectes de l’actualitat a la Rojava, Algèria, Golf Pèrsic, Bagdad i Israel, respectivament.

Article publicat al número 487 publicación número 487 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!