Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 513?

En aquest número viatgem fins a les Canàries per conèixer de primera mà la situació dels milers de persones que s'allotgen en campaments militars i complexos hotelers després d'un dur i llarg viatge migratori. El bloqueig marítim i terrestre de les rutes de la frontera sud (entre Gibraltar i Alacant) ha reobert la ruta atlàntica. L'entrevista en profunditat és a l'economista Iolanda Fresnillo, que ens ajuda a entendre les conseqüències de la financerització de l'economia global

La política migratòria del govern espanyol ha reforçat el bloqueig marítim i terrestre de la frontera sud, entre Gibraltar i l’extrem sud dels Països Catalans. La conseqüència directa ha estat la reobertura de la ruta canària, amb 20.000 arribades. Ho complementem amb una entrevista al periodista canari Txema Santana i una anàlisi de la política migratòria continuïsta del govern PSOE-Podem. Un reportatge de Sara Montesinos i Martí Albesa, amb infografia de Diego Milvietnams.

Gemma Garcia conversa amb la sociòloga Iolanda Fresnillo sobre deute, desenvolupament i finances responsables, en un moment en què el nombre de països que destinen més del 20% dels ingressos fiscals a pagar deute s’està disparant. Fresnillo explica el perquè i quines conseqüències té. Ho fa des de l’Ateneu Rosa de Foc del barri de Gràcia de Barcelona, on participa a la cooperativa de consum La Tòfona. Amb fotos d’Elena Bulet.

La sociòloga Iolanda Fresnillo |Elena Bulet

 

En aquesta edició, recollim l’opinió de l’educadora social i antropòloga Núria Empez sobre les vivències del jovent que migra en solitari. Considera que ha tingut la virtut de posar en qüestió l’Europa fortalesa i alhora denunciar les ambigüitats del sistema de protecció a la infància. Il·lustra el text Víctor Colomer. També escriu un article Marc Ferrer, de Bombers per la República, sobre l’error de centralitzar i homogeneïtzar la coordinació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i salvament: “Els bombers i bomberes de l’Estat espanyol han de ser capaços de proposar una llei que no castigui uns per beneficiar-ne d’altres”. Amb il·lustració de Guillem Arderius.

Begudes sostenibles, ecològiques, de proximitat i que suposin una alternativa a les grans marques comercials són cada vegada més presents als espais d’oci, bars i restaurants. Tere Albero ens dona algunes claus per transformar el consum a glops. Amb fotos de Roser Camps, Jaume Herrero i Mathías Rodríguez.

Des de Velika Kladuša, a Bòsnia i Hercegovina, Joan Giralt ens relata l’eterna espera a les portes de la Unió Europea. Milers de persones en trànsit es troben encallades a l’extrem nord-oest de l’antiga república iugoslava, víctimes de la violència policial fronterera i d’una cadena de devolucions en calent. A continuació, des de Beirut, Oriol Andrés Gallart es fa ressò dels crits i les portes esbotzades de matinada en llars palestines. L’exèrcit israelià du a terme unes 250 incursions mensuals en llars palestines, la majoria de nit i sense ordre judicial, en una estratègia de dominació amb greus seqüeles psicològiques entre la població. Amb fotografia Ahmad al-Bazz. Tanca el bloc internacional l’anàlisi d’Amy Goodman i Denis Moynihan sobre les darreres decisions de Donald Trump. A la vegada que busca assegurar la immunitat del seu cercle més proper, l’hoste sortint de la Casa Blanca accelera les execucions de presos federals al corredor de la mort.

La policia i l’exèrcit israelià assalten un domicili a prop de Ramallah, Cisjordània |Ahmad Al-Bazz (Activestills)

 

L’obertura de la secció cultural aborda la cultura gamer. La identitat prototípica del jugador de videojocs no és representativa de la realitat complexa del gaming i s’hi acostuma a excloure les dones, la comunitat LGBTI o certes franges d’edat. Hi ha tantes formes de jugar que el fet de fer-ho està perdent significat com a identitat. El cert és que avui dia existeixen mil i un tipus de gamers. Un reportatge d’Edu Abad Cabedo. Tot seguit, el relat de Maria Ferotge titulat ‘Les veus del foc i de les pedres’. L’il·lustra Tania Vicedo. Finalment, la ressenyes. Èlia Riudavets ens apropa a la darrera novel·la de Marta Orriols, Dolça introducció al caos; Ferran Riera s’endinsa al feminisme medieval a través del disc Trobairitz, de Mara Aranda, i Edu Abad Cabedo ens transporta al món dels videojocs amb Every day the same dream.

A la contraportada, Berta Camprubí entrevista Natasha Neri, una activista pels drets humans al Brasil que actualment treballa amb Amnistia Internacional. La seva tasca i el seu discurs se centren a acompanyar les mares dels més de 16.000 joves de favela assassinats per la policia des de l’any 2002.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU