La Mostra de Cinema Kurd de Barcelona torna després de tres anys de parèntesi i ho fa amb un equip renovat que pren el relleu del que va impulsar sis edicions anteriors. Enguany la mostra comptarà amb pel·lícules de les diferents parts del Kurdistan, a banda d’exposicions, la presentació d’un llibre i una actuació musical. Tindrà lloc a diferents espais dels barris de Sants i Hostafrancs de Barcelona durant els dies 9, 10 i 11 de maig.
Actualment, l’equip organitzador està immers en una campanya de micromecenatge per tal de sostenir econòmicament l’esdeveniment i, un cop superat el primer objectiu, ha entrat en una nova fase per tal de fer possible que vinguin a Barcelona cineastes com María Laura Vasquez, directora del documental Legerîn. En busca de Alina (2023). Aquest film, produït pel col·lectiu de cinema de dones Kezi, narra la vida d’Alina, una jove argentina que va viatjar al Kurdistan i, entre altres activitats, va contribuir a la creació de centres sanitaris en un moment de gran necessitat a causa la resistència contra l’ofensiva de l’Estat Islàmic que hi tenia lloc.
Des de l’organització, es remarca que “la Mostra busca moure la cultura i la vida kurda en totes les seves variants i posar-la al centre. A més, enguany apostem per mostrar les tradicions ancestrals del poble kurd
Les activitats de la cita començaran el divendres dia 9 de maig a Can Batlló amb un acte d’inauguració, una xerrada sobre context conjuntural actual i la projecció de la pel·lícula Kobane, produïda per la Comuna de Cinema de Rojava. L’endemà el punt de trobada serà el Cinema cooperatiu Zumzeig on es faran cinc projeccions: Xewa Mirine, Cartes des de Shengal, Hewn, Hêza i, de nou, l’esmentada Legerîn. Buscant a Alina, plat fort de la mostra. Diumenge l’activitat es traslladarà a l’Espai Jove Ca la Panarra, on hi haurà la presentació del segon volum del llibre Dona, vida, llibertat i les projeccions de Love in the face of genocide, L’estranger i el documental Naharina. Resistència comunitària al Kurdistan sirià. A més, als diferents espais hi haurà exposicions fotogràfiques vinculades al Kurdistan. La mostra clourà amb un concert de Silvia Tomàs.
L’equip impulsor de la mostra apunta que vol donar visibilitat a la commemoració dels deu anys de l’alliberament de Kobane, a l’internacionalisme com a eina de lluita pel moviment i l’alliberament dels pobles oprimits i a la lluita feminista de les dones del Kurdistan, amb films produïts pel col·lectiu de dones cineastes Kezi. Des de l’organització, es remarca que “la Mostra busca moure la cultura i la vida kurda en totes les seves variants i posar-la al centre. A més, enguany apostem per mostrar les tradicions ancestrals del poble kurd”.