Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Territori, llengua, drets socials i sobirania per construir present a Mallorca

En la segona diada oficial del 31 de Desembre a Mallorca, les reivindicacions dels col·lectius convocants no paren de créixer i estendre's a més sectors. L'allargada ombra del feixisme i les crítiques a l'esquerra parlamentària obliguen els col·lectius a replantejar estratègies per sumar més gent a les seves demandes en defensa de la llengua i el territori, per recuperar drets socials i per guanyar sobirania. El punt d'inflexió necessari, però, no el troben en l'acció institucional passada ni, previsiblement, en la futura a partir del 2019

L’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) convoca a la manifestació que sortirà aquest diumenge 30 de desembre a les sis de la tarda des del passeig del Born de Palma sota el paraigua de la Plataforma 31-D amb el lema “Defensem Mallorca, Construïm República”. La vicepresidenta de l’ASM, Fanny Marí, planteja que cal “moure i conscienciar la societat de la necessitat de defensar Mallorca”, entenent-hi aquí territori, llengua, cultura i interessos econòmics. “O assolim sobirania, o ens segueixen exprimint i espoliant fiscalment”, afirma.

El Bloc d’Unitat Popular (BUP) també convoca a la manifestació, amb lema propi: “Per la plena sobirania, República Mallorquina. Construïm els Països Catalans”. La portaveu del BUP, Maria de Lluc Forteza, considera que el Consell de Mallorca no aposta veritablement per la Diada. “Pensam que cada vegada estan més clares les problemàtiques que uneixen els moviments socials i populars que han de construir la Unitat Popular: la falta de sobirania popular, la massificació turística, la repressió política de l’estat i el patriarcat”.

Els col·lectius ecologistes Grup Ornitològic Balear i Terraferida no convoquen a les mobilitzacions però hi donen suport

Els col·lectius ecologistes Grup Ornitològic Balear i Terraferida no convoquen a les mobilitzacions però hi donen suport. Margalida Maria, portaveu del GOB, considera que “les polítiques actuals deceben, ja que en cap cas tenen la valentia d’abordar el canvi de model necessari; només, i en els millors dels casos, n’apaivaguen les conseqüències”. Maria entén que cal plantejar una alternativa real “des de la perspectiva de l’ecologisme social i polític”. Jaume Adrover, portaveu de Terraferida, apunta en la mateixa línia: “ens interessa molt el debat de la sobirania, però no els termes que sempre ens planteja el sobiranisme clàssic. La sobirania que nosaltres volem disputar és l’alimentària, l’energètica, la de la mobilitat…”

 

Crítiques al monocultiu turístic i a l’esquerra parlamentària

Tots els col·lectius coincideixen en les crítiques a l’esquerra parlamentària que ha governat aquesta darrera legislatura. Marí demana que els partits parlin de la sobirania “com a solució a l’espoli fiscal que patim”. Adrover denuncia la “turistificació total de l’economia” i la problemàtica de l’habitatge, junt amb la necessitat de defensa del territori. “Si estimes el país no te’l carregues fent autopistes i infraestructures que et fan cada dia més dependent de l’exterior”, assevera. Per a Maria, “la decepció de l’esquerra política contrasta amb la por de l’entrada de l’extrema dreta també a les illes”. Àlvar Hervalejo, membre d’Endavant, convocant amb el BUP, entén que “el nostre poble necessita una alternativa a l’espanyolisme i el masclisme dels representants de l’oligarquia, que no sigui més autonomisme crític sense voluntat real de ruptura”. De Lluc considera que els governs actuals “no ens estan donant més facilitats que els del PP” i alerta d’una possible involució democràtica: “la lluita antifeixista és més vigent que mai”.

L’amenaça del feixisme institucional preocupa tots els col·lectius. No debades, també les agressions feixistes a Mallorca s’han disparat els darrers temps, ja siguin agressions físiques a persones soles pel carrer o bé escomeses contra esdeveniments públics de l’esquerra independentista. El divendres 28 de desembre, un grup organitzat de feixistes encaputxats va atacar un concert d’Arran, a Palma, deixant vuit persones ferides. La situació recorda a una de similar a finals d’agost, quan un grup de gent, suposats agents de paisà de la Guàrdia Civil, va treure pancartes d’un concert del Casal Popular Voltor Negre. En ambdós casos, Alerta Solidària i Arran han fet rodes de premsa per denunciar la impunitat de què gaudeixen els feixistes a Mallorca.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!