Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un ‘capellà’ ben salat

És un dels peixos capturats en major nombre i molt comú a les peixateries dels Països Catalans i de les classes populars s’han desenvolupat nombroses maneres de cuinar-lo i conservar-lo

| Victor Serri

Capellà, però també lluça, pixota, llúcera, tabanc, abadeget, feix rei o figa mascle. Són diverses les maneres d’anomenar l’espècie Micromesistius poutassou, un peix blanc d’entre quinze i quaranta centímetres, de cos allargat, tres aletes dorsals i ulls grans i rodons. Té el dors de color gris amb tons marrons o blavosos i el ventre blanc. S’estén des de les costes dels Països Catalans fins al mar Egeu i a la zona atlàntica o a zones de Groenlàndia i Islàndia.

El moment òptim per menjar-lo, que és quan més abunda, és al febrer, tot i que la seua temporada s’allarga del gener al juliol. Durant la nit, puja a la superfície a la recerca d’aliment. Durant el dia, roman a prop del fons. S’acostuma a pescar, per arrossegament, tot i que també per tremall, palangre o encerclament.

Tradicionalment, ha estat un peix la carn del qual no ha tingut molta reputació, perquè presenta una difícil conservació i cocció. Als Països Catalans, és un dels peixos capturats en major nombre i molt comú a les peixateries. Així és que el seu preu roman barat i des de les classes populars s’han desenvolupat nombroses maneres de cuinar-lo i conservar-lo. A més, la gran quantitat d’excedent en determinats períodes fa que, de vegades, el valor de sortida en llotja és tan baix que a les barques de pesca no els compensa agafar-ne. També es fa servir com a aliment a les piscifactories.

Si més no, segons els hàbits de consum de peix a casa nostra, és comú cuinar-lo arrebossat o en suquet. Igualment, des d’antic, s’asseca per conservar-lo. De fet, al País Valencià, es coneixen com a capellans els peixos capturats per barques de bou, especialment el llucet o bacallaret, i conservats mitjançant la deshidratació a l’aire lliure.


BACALLARET SEC

INGREDIENTS:

Bacallaret de més o menys un pam de llarg
Sal grossa

PER A CONSUMIR:

Passats per la flama o per la brasa sense deixar que es cremen. Esmollats i regats amb oli.
En amanides, espencat de tomaca o amb creïlla bollida i verduretes.

INSTRUCCIONS:

Netegeu el bacallaret. Traieu-li els budells
i el tel blanc del ventre.
Amb sal grossa i aigua, prepareu una
salmorra i introduïu el peix dins durant un quart d’hora. Sabrem que la salmorra
té prou sal si l’ull es fa blanc.
Eixugueu el peix amb tovallons. Passeu-li un fil pels ulls o per la boca i pengeu-lo
a l’aire lliure, preferiblement a l’ombra.
És convenient arreplegar-lo a la nit i
cobrir-lo amb una xarxa si hi ha mosques.
Després de dos o tres dies serà apte per
al consum. Si es vol conservar per molt
de temps, cal guardar-lo en un lloc sec.

Article publicat al número 568 publicación número 568 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!