Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Via zapatista de València a Barcelona

Amb l'objectiu d'intercanviar històries, coneixements i lluites, l'Escuadrón 421 de la Gira Zapatista per la Vida va atracar a Vigo, Galícia, el 22 de juny, ja ha passat per València i avui arriba a Barcelona. Durant el 2021, voltaran per Europa i la idea és trepitjar els cinc continents

Rebuda de la delegació zapatista a València | Lucas Guerra

Fa 27 anys, quan el govern mexicà es disposava a celebrar l’entrada en vigor del Tractat de Lliure Comerç de l’Amèrica del Nord, l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN), baixant des de la selva Lacandona, va ocupar els municipis de San Cristóbal de las Casas, Altamirano, Las Margaritas, Ocosingo, Oxchuc, Huixtan i Chanal. Era l’aixecament zapatista de l’1 de gener de 1994 que va difondre un manifest conegut com la Primera Declaració de la Selva Lacandona i va influir moviments socials d’arreu del món. A Catalunya, va néixer el Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista, un dels focus de suport a la revolta més important.

Entre les reivindicacions: treball, terra, sostre, alimentació, salut, educació, independència, llibertat, justícia i pau. Entre les ordres: avançar cap a la capital mexicana –protegint la població civil–, respectar la vida dels presoners, iniciar judicis sumaríssims contra els soldats i la policia política, demanar la rendició abans dels combats o suspendre el saqueig de les riqueses naturals als llocs controlats per l’EZLN. Els combats van durar onze dies fins que els zapatistes van iniciar apropaments per trobar una solució al conflicte.

El 5 d’octubre de 2020, van anunciar una gira planetària pels cinc continents, començant per Europa, i a principis de maig l’Escuadrón 421 va salpar amb un veler des d’Isla Mujeres, a Quintana Roo

Encara sense solució, quan fa vint anys de la Marcha del Color de la Tierra, del Tercer Congrés Nacional Indígena i de la participació de comandància de l’EZLN al Congrés de la Unió, han començat la Gira Zapatista per la Vida per una trentena de països. El 5 d’octubre de 2020, van anunciar una gira planetària pels cinc continents, començant per Europa, i a principis de maig l’Escuadrón 421 va salpar amb un veler des d’Isla Mujeres, a Quintana Roo. En un comunicat, subratllen que l’objectiu principal és l’intercanvi d’històries, coneixements, sentiments, valoracions, reptes, fracassos i èxits.

Van desembarcar a les costes de Vigo, a Galícia, el 22 de juny, i ara la Gira Zapatista per la Vida ja es troba als Països Catalans. El 4 de juliol, va arribar a València, on va ser rebuda amb actuacions culturals per diversos moviments socials, a la plaça de la Verge, i avui arriba a Barcelona, on s’ha convocat una benvinguda a l’estàtua de Colon i a la plaça Catalunya. Diversos col·lectius ja han proposat més de noranta actes, activitats i accions des de diferents ciutats i viles de Catalunya i, per garantir les condicions humanes i materials de la delegació, s’ha organitzat una assemblea i una campanya de micromecenatge, a través de la Fundació Coop57.

Més endavant, anirà arribant la resta de la delegació a Europa, que està conformada per un total de 160 persones, la majoria dones, i una delegació del Congreso Nacional Indígena (CNI) i del Frente De Defensa de la Tierra y el Agua de Morelos, Puebla y Tlaxcala (FPDTAMPT).

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!