Tres línies de Molt Alta Tensió (MAT), cinc macroplantes fotovoltaiques, 66 nous aerogeneradors i centenars de quilòmetres de cablejat en línies d’evacuació i transport d’electricitat. Aquests són els plans que les multinacionals de l’energia tenen per a les comarques situades a l’interior de la província de Castelló, que en cas d’executar-se afectarien al voltant de 10.000 hectàrees de sòl rústic, que passaria de tenir un ús agrícola i de pastura a un sol industrial. L’agenda europea marcada pel Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pretén que l’Estat espanyol produeixi el 74% de l’energia elèctrica en fonts renovables abans de 2030.
És per això que les recents modificacions legislatives acceleren la seua tramitació i eliminen barreres de protecció ambiental com els Decrets Llei 14/2020 i 1/2022 de la Generalitat Valenciana o els articles 22 i 23 del Reial decret llei 20/2022 aprovat al Congrés espanyol el passat 24 de gener. Tot plegat, facilita que les multinacionals i els grups inversors estiguen adquirint un rol cabdal en la planificació i execució de la transició energètica. Elegeixen els llocs on ubicar les seues macroinstalacions de producció energètica prioritzant el lucre i benefici privat, en la majoria dels casos sense tenir en compte l’impacte, les afeccions i l’opinió de les persones que habiten i treballen al món rural.
En les darreres setmanes, han aparegut a informació pública noves propostes de macropoligons fotovoltaics impulsats per multinacionals o amb capital estranger, aquest cop a municipis com Les Useres, Vall d’Alba, Cabanes i Vilafamés
Aquesta situació ha provocat que des de començament d’any s’hagen produït ja diverses mobilitzacions massives arreu de la província de Castelló contra aquestes macroinstalacions i la seua afecció sobre el medi natural, paisatge i el model de vida dels pobles, com les darreres manifestacions a Les Coves de Vinromà, Cinctorres i Sogorb. En les darreres setmanes, han aparegut a informació pública noves propostes de macropoligons fotovoltaics impulsats per multinacionals o amb capital estranger, aquest cop a municipis com Les Useres, Vall d’Alba, Cabanes i Vilafamés. Totes elles sobre terrenys amb gran valor agrícola, paisatgístic i patrimonial per a aquests municipis.
El degoteig constant d’aquests macroprojectes a les comarques situades a l’interior de la província han fet vessar el got. Aquest dissabte, una setmana abans de les eleccions municipals i autonòmiques al País Valencià, diverses organitzacions de defensa del territori d’arreu de la província, la Unió Llauradora i Ramadera i la Coordinadora d’Ubicació Racional de les Renovables, han decidit aplegar forces per a convocar una gran manifestació a la capital de La Plana. Col·lectius com Nostra Terra, No a la MAT Comarques de Castelló i El Futur és avui exigeixen a les forces polítiques que governaran al País Valencià a partir del 28 de maig una planificació “racional, respectuosa i sostenible” en la implantació de les renovables a la província.
Segons Carles Peris, membre de la Unió Llauradora i Ramadera, aquest dissabte hi ha molt en joc: “Hem d’eixir al carrer i decidir si volem mantenir un món rural viu ple d’activitats que històricament han format el teixit social dels nostres pobles, construït i planificat per les persones que viuen ací, o un món rural en mans dels oligopolis energètics programat per qui no habita, ni coneix ni estima estes terres i només veu lucre i especulació”. El mateix opina Cinta Moliner, una de les portaveus de l’associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, que anima a la ciutadania a participar en la mobilització: “Hem de sumar forces, que vegen que no som quatre gats i que les comarques rurals estan ben vives i plenes de persones que estem disposades a lluitar per defensar el territori i la nostra manera de viure”. La manifestació, sota el lema “Per un món rural viu”, començarà a les 11 h del matí des de la plaça de la Independència de Castelló i acabarà el seu recorregut a la plaça Maria Agustina davant de la Subdelegació del Govern espanyol.
La manifestació, sota el lema “Per un món rural viu”, començarà a les 11 h del matí des de la plaça de la Independència de Castelló i acabarà el seu recorregut a la plaça Maria Agustina davant de la Subdelegació del Govern espanyol
D’altra banda, entitats ecologistes de la Vall d’Aiora i Cofrents també convoquen una caravana de vehicles particulars contra les macroplantes aquest dissabte. La mobilització eixirà a les 9 h del matí des de la rodona situada a l’entrada nord de Cofrents i passarà pels municipis de Jalance, Jarafuel, Teresa de Cofrentes, Zarra i Aiora, on es farà una concentració a les 12.30 h. L’Associació Naturalista d’Aiora i la Vall (ANAV), integrada també dins de la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, pretenen recórrer la comarca de nord a sud amb el propòsit de conscienciar a la població que “la instal·lació de grans plantes fotovoltaiques portarà molts més perjudicis que beneficis per als seus habitants”.
El grup ecologista està desenvolupant des de 2020 una sèrie d’accions encaminades a impedir que diversos grups empresarials acaben construint en cinc dels set municipis de la comarca (tots, excepte Cortes de Pallars i Teresa de Cofrents) fins a vint-i-cinc plantes fotovoltaiques, que en cas de tirar endavant en la tramitació cobririen un total de 6.400 hectàrees de superfície efectiva. ANAV és conscient que si obtenen el suport decidit de la població, tant la Generalitat Valenciana com el Govern central s’ho pensarien bé abans de concedir les autoritzacions que necessiten els macroprojectes per poder tirar endavant: “La pressió popular tindria un efecte similar sobre els promotors dels projectes, molt pendents de la seua imatge corporativa pel que puga afectar els comptes de resultats”, asseguren.