Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Acció Sindical Bages ocupa una nau de l’empresa Szendex a Manresa per reclamar la readmissió d’un treballador

El sindicat ha portat a terme aquesta acció amb l’objectiu d’aconseguir la readmissió d’un dels seus afiliats, acomiadat per no voler rotular la seva furgoneta personal amb el logo de l’empresa pagant-s’ho de la seva butxaca. Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra, passades unes hores, han desallotjat la nau i han identificat totes les participants en la protesta, que ha estat desconvocada

Acció Sindical Bages okupa una nau de l'empresa Szendex a Manresa per reclamar la readmissió d'un treballador. | Acció Sindical Bages

Acció Sindical Bages ha ocupat aquest divendres 30 d’abril la seu de l’empresa Szendex, situada en un polígon industrial de la ciutat de Manresa, com a prèvia de la jornada reivindicativa de l’1 de maig. L’acció es produeix després de l’acomiadament d’un dels seus afiliats, que titllen d’“il·legal i completament injust”: El treballador va ser acomiadat per no voler retolar la seva pròpia furgoneta amb el logo de l’empresa, unes modificacions que se li demanava que pagués de la seva butxaca.

Es tracta d’una empresa especialitzada en missatgeria i transport urgent, logística i transport de material sanitari, contractada per l’Institut Català de la Salut per acomplir aquesta última tasca. Des del sindicat denuncien diverses irregularitats en el seu funcionament. Tant el treballador pel qual es mobilitzen com els seus companys treballaven amb un contracte d’obra i servei, per cobrir els serveis que l’empresa ofereix a ICS. Però el sindicat assegura que aquests treballadors “s’encarregaven d’altres tasques de l’activitat ordinària de l’empresa”, motiu pel qual entenen que aquests contractes temporals es troben en frau de llei. “Haurien de ser contractes fixes”, reivindiquen. El sindicat assenyala que l’ICS, una empresa pública, també és responsable d’aquests fets, i li demana que “posi fi als contractes amb empreses que no garanteixen els drets dels treballadors”.

El sindicat formula una sèrie de demandes: la principal, la readmissió del treballador acomiadat, però també la revisió de la forma de contractació i l’adopció de més mesures de protecció sanitària

No són les úniques problemàtiques que denuncien: a elles s’hi sumen la presència de falsos autònoms i l’obligació dels treballadors d’executar tasques que no pertanyen a la seva categoria professional, afirmen. Així mateix, manifesten que els repartidors no van comptar amb les mesures de protecció necessàries davant la pandèmia de la COVID-19: ni mascaretes, ni guants, ni gel hidroalcohòlic. Només els proporcionaven una mascareta quirúrgica al mes.

Davant aquests fets, el sindicat ha formulat una sèrie de demandes: la principal, la readmissió del treballador acomiadat, però també la revisió de la forma de contractació i l’adopció de més mesures de protecció sanitària.

“Després de la negativa de Szendex a afrontar la via del diàleg”, manifesta Carla Martí, membre del sindicat, “no ens ha quedat altra alternativa que pressionar i mobilitzar-nos perquè es respectin els drets laborals i es garanteixin unes condicions laborals dignes”. Proveïts de màrfegues i sacs de dormir, una vintena de sindicalistes estan disposats a quedar-se a l’indret fins a aconseguir un objectiu molt clar: la readmissió del seu company. Només unes hores després d’haver començat l’acció, però, agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra han desallotjat la nau i han identificat totes les participants en la protesta, que ha estat desconvocada. “La policia, com sempre, del costat dels exploradors. Nosaltres no ens rendim!”, ha piulat el sindicat a Twitter.

L’okupació s’ha produït cap a les cinc de la tarda |Acció Sindical Bages

“Només acceptaré la readmissió”, declara Joan, el treballador acomiadat, “ja que es tracta d’un acomiadament injust”. No està disposat a cedir en aquest sentit. Relata que se li va exigir “rotular la furgoneta i pagar-m’ho de la meva butxaca si volia continuar treballant. Fins i tot em van oferir que si volia m’ho podien fraccionar en les diferents nòmines, com si fos un préstec”. Ell ho va tenir clar: “Vaig dir que de cap manera, que no ho faria perquè no ho trobava just”. La resposta de l’empresa va ser un acomiadament, que el sindicat ha impugnat als tribunals.

Nascut fa uns dos anys, Acció Sindical Bages és un sindicat habituat a mobilitzacions i piquets. El febrer d’enguany una trentena de sindicalistes ja van acudir a manifestar-se davant Szendex, en una primera denúncia del conflicte

Paral·lelament a la via legal, Acció Sindical Bages ha emprès una dinàmica de mobilitzacions que busca pressionar l’empresa per aconseguir una resolució del conflicte laboral. “Crec que la lluita sindical és l’única forma de protegir els drets laborals”, explica Joan. “És molt important mobilitzar-se, i el fet de tenir un sindicat darrere teu fa que tinguis la força del col·lectiu”.

Nascut fa al voltant de dos anys, Acció Sindical Bages és un sindicat habituat a mobilitzacions i piquets. Aquests recursos li han proporcionat diverses victòries i acords amb diferents empreses, d’àmbits tan diferents com el lleure, l’hostaleria, els supermercats o l’advocacia. Pel que fa al cas que ens ocupa, el febrer d’aquest any una trentena de sindicalistes ja van acudir a manifestar-se davant Szendex i de l’ICS, en una primera denúncia pública del conflicte.

Segons ha afirmat Carla Martí, l’experiència del Sindicat demostra que “la forma més efectiva d’aconseguir que es respectin els drets laborals són l’organització, la solidaritat, la mobilització i la denúncia pública”. És per això que assegura que no abandonaran la lluita “fins a aconseguir que doni fruits”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!