Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cent interns de Brians 1 inicien una vaga de fam com a resposta a les restriccions imposades per la crisi del coronavirus

Després de la detecció d'un cas positiu a Brians 2, actualment totes les persones internes al mòdul 13 del centre penitenciari català es troben confinades, i segons testimonis de les famílies que avui han anat a comunicar-se amb els interns, hi hauria més persones amb símptomes als mòduls 4 i 8 del mateix centre penitenciari. La vaga va començar el passat divendres al mòdul 1 del centre penitenciari de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, com a resposta a les mesures restrictives imposades pel Departament de Justícia 

Imatge exterior del centre penitenciari Brians I, a Sant Esteve Sesrovires | Brais G. Rouco

Nervis i molta incertesa és el que s’ha viscut aquest matí durant les comunicacions als centres penitenciaris catalans de Brians 1 i 2, al municipi de Santesteve Sesrovires (Baix Llobregat). Moltes famílies i amistats de persones preses que tenien autoritzats vis a vis, familiars o íntims, durant el cap de setmana s’assabentaven a la porta -i per part dels funcionaris- que aquestes comunicacions havien quedat completament prohibides des del passat divendres sota ordres del Departament de Justícia -seguint les mesures aplicades pel Ministeri de l’Interior espanyol per prevenir l’expansió del coronavirus a les presons-, i que per tant només podrien comunicar amb elles a través de locutori amb vidre.

Abans d’entrar, entre les famílies també es comentaven les últimes notícies fetes públiques ahir pel departament de premsa de la Generalitat, on s’informava sobre el primer cas positiu del virus a una presó catalana, concretament a Brians 2, i altres vuit casos de persones preses i un treballador amb possibles símptomes al mateix centre. Un cop detectat per part dels serveis mèdics, aquest intern del mòdul 13 va ser traslladat immediatament a l’hospital penitenciari de Terrassa, i des d’aquell moment els 105 interns del mòdul van quedar completament confinats. És a dir, actualment poden sortir de la seua cel·la, però no poden realitzar qualsevol altra activitat fora del mòdul, almenys durant les pròximes dues setmanes. Respecte a les sospites de nous casos d’infecció als mòduls 4 i 8, de moment han quedat en observació, a l’espera d’una diagnosi.

Segons el testimoni de famílies que han entrat aquest matí a comunicar en aquest centre, “els presos estan molt espantats i no tenen gaire informació sobre el que està passant”

Segons el testimoni de famílies que han entrat aquest matí a comunicar en aquest centre, “els presos estan molt espantats i no tenen gaire informació sobre el que està passant, a banda ens han dit que molts funcionaris no porten mascareta ni guants, i que ells tampoc estan rebent cap mena de mesura protectora per no contagiar-se el virus dins dels mòduls”. “Això és una ratera, i amb un espai tan reduït, si ho agafa una persona del mòdul, es contagiara tota la resta”, asseguren des de l’associació de Famílies de Presos en Catalunya, que afegeixen que “cal ser conscients que hi ha molta gent amb situacions de salut molt complicades, i per tant és un risc molt gran mantenir-los allí”.

De moment, tot i les recomanacions per part del funcionariat per suspendre també les comunicacions amb vidre, avui diumenge han continuat les visites -a través dels locutoris- durant tot el dia, i aquestes s’han ampliat a 50 minuts per intentar compensar la cancel·lació dels vis a vis. També continuen actives, de moment, les comunicacions previstes pels 105 presos del mòdul 13, que ara mateix resten confinats sense poder desenvolupar cap activitat fora d’aquest recinte i on alguns d’ells ja presenten els primers símptomes de poder estar contagiats.

Durant les comunicacions del matí també hi ha hagut algunes tensions entre famílies i funcionaris, molts cops per la falta d’informació o per discussions derivades de les insuficients mesures de prevenció per no contagiar el virus per part del funcionariat. Segons adverteixen des de l’associació de Familias de Presos en Catalunya “és molt important que tothom estiga ben informa’t del que passa dins i fora, tant els presos com les famílies, i sobretot que les institucions i els funcionaris prenguen totes les mesures preventives possibles per evitar que el virus es propagui dintre. Les presons són espais molt sensibles, i és necessari que tothom es fiqui les piles”. En la mateixa línia, tant des de l’associació de Familias de Presos en Catalunya, com des de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Univesitat de Barcelona (OSPDH) i el centre per la defensa dels drets humans Irídia, es considera “imprescindible”, en un moment de tanta falta d’informació i nervis, “l’obertura d’un canal obert de transmissió d’informació a temps real sobre com evoluciona la situació a les presons” per part del Departament de Justícia de la Generalitat, “perquè tothom, ja siguin familiars, amics, entitats de defensa dels drets humans o els grups de suport estiguin ben informats del que passa dins les presons en tot moment”.

A través del testimoni d’altres visites que han anat a comunicar aquest matí a Brians 1, la Directa s’ha pogut assabentar que des del passat divendres un grup de persones preses va engegar una vaga de fam com a resposta a les mesures restrictives imposades pel Departament de Justícia, que des del passat divendres va ajornar tots els vis a vis familiars i íntims, així com tots els permisos concedits a les persones preses per poder sortir de presó, almenys durant un període de 15 dies. Avui dia ja són 100 els presos del mòdul 1 que han decidit sumar-se a la vaga de fam -d’un total de 180 interns-.

A través d’un comunicat publicat pel grup de suport a Amadeu Casellas -que es troba pres des de fa quasi dos anys, a espera de judici, en aquest mateix mòdul de Brians 1-, i que també participa en la protesta col·lectiva amb altres presos, denuncien que “ens apliquen aquestes mesures restrictives amb l’excusa del virus, mentre els funcionaris es passegen pel recinte sense mesures de protecció”, i també afirmen que “de moment són únicament ells els que tenen contacte amb l’exterior de forma contínua i fins ara han sigut els responsables d’introduir el virus en tots els casos detectats”. Els presos que han iniciat l’acció de protesta també denuncien amenaces per part del funcionariat “en tallar-los completament les comunicacions” en cas de protestar o no voler acatar aquestes noves mesures restrictives: “continuen espantant els familiars perquè no vinguin a comunicar, tot i que ara només ho podem fer través de vidre, mentre els funcionaris no utilitzen cap classe de mesura preventiva i tenen contacte amb l’exterior diàriament”.

A la presó de Wad Ras, a Barcelona, també s’ha conegut un primer cas de coronavirus d’una dona a la qual li quedaven pocs dies per a sortir en llibertat

Segons expliquen des del grup de suport al pres, el passat diumenge durant el dinar, mentre els presos estaven al menjador i recollien els coberts sense la safata del menjar com a senyal de protesta, un grup de funcionaris els ha començat a recriminar la seua actitud. Arran d’això, alguns d’ells els van explicar que estaven en vaga de fam i quins eren els motius de la protesta. Davant això la reacció dels funcionaris va ser treure’ls els documents d’identitat, portar a quatre d’ells als departaments d’aïllament, on encara es troben avui dia, i amenaçar a la resta. Davant la repressió i les amenaces disciplinàries dels treballadors del centre, la majoria d’interns que havia engegat la protesta va decidir desistir. Segons expliquen alguns dels interns amb els quals ha tingut contacte la Directa dins de Brians I encara no s’ha explicat als interns que des del departament de Justícia de la Generalitat -seguint les indicacions del Ministeri de l’interior- s’han prohibit tota classe de comunicacions als centres penitenciaris, també a través dels locutoris, des del passat dimarts.

A la presó de Wad Ras, a Barcelona, també s’ha conegut un primer cas de coronavirus d’una dona a la qual li quedaven pocs dies per a sortir en llibertat. En aquest cas, la direcció del centre l’ha deixat sortir finalment, però la resta de dones amb les quals tenia tracte diari encara estan a l’espera de proves. Ahir també es van produir instants de tensió durant les comunicacions en aquest centre ubicat al barri de Poble Nou de Barcelona, quan a la porta d’entrada es van ajuntar un grup de persones reclamant la llibertat per a les preses.


Les protestes s’estenen a altres centres penitenciaris de l’Estat

També avui al matí, a la presó de Fontcalent (Alacant), diversos interns han protestat mitjançant l’encesa d’una foguera al pati amb l’objectiu de protestar per la falta d’informació i mesures de protecció davant el coronavirus dins dels centres, segons ha informat el sindicat CSIF en un comunicat. La central sindical, que reclama al Ministeri de l’Interior que garanteixi material de protecció i dotació de personal mèdic en totes les presons espanyoles, assegura que l’incident ha sigut controlat pels funcionaris sense que hi hagi hagut ferits. Des del grup de suport a persones preses Colectivo Pronoia, també denuncien en un comunicat que avui a la tarda els han impedit entrar a comunicar a la presó de Campos del Rio (Múrcia) a través dels locutoris, segons els funcionaris, seguint ordres del Ministeri de l’Interior. A hores d’ara no hi ha cap comunicació oficial des de les Institucions Penitenciaries espanyoles sobre la prohibició de les comunicacions via locutori a través de vidre, tot i això sembla que en cada presó s’està operant d’una forma diferent segons els criteris del funcionariat del centre.

L’últim contagi de coronavirus a les presons de l’estat espanyol s’ha localitzat a Melilla. Es tracta d’un cap de serveis. En aquest mateix centre han enviat al seu domicili a altres dotze treballadors, que actualment estan en quarantena. Fins al moment s’han comptabilitzat 164 interns i mig centenar de funcionaris aïllats, a l’espera de conèixer una xifra oficial de positius.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!