Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Com afecta l'entorn socioeconòmic al pas per la presó?

Arran del reportatge publicat a la ‘Directa’ 539, convidem advocades, psicòlogues, familiars i persones que han passat per l'experiència de presó per a aprofundir en la tesi principal del reportatge

| Hugo Cornelles

Delictes condicionats per l’entorn socioeconòmic o la impossibilitat de fer front a penes de multa aboca moltes persones als centres penitenciaris i a la indefensió. Segons dades publicades a la Directa 539, dues terceres parts de les preses per impagament de multa són “estrangeres”. La majoria tenen com a màxim estudis primaris i no tenen domicili fix o resideixen fora de Catalunya. Els últims dos anys, entre un 12% i un 13% de la població reclusa ho està per penes de multa, una de les realitats que millor reflecteix l’estret nexe entre manca de recursos econòmics i empresonament.

Mentre Marouan Daif ha passat més de dos mesos a la presó per no pagar penes de multa, l’advocat Emilio Cuatrecasas va evitar trepitjar-la l’any 2014, tot i haver confessat un frau de 4,1 milions d’euros a Hisenda. Quin perfil majoritari de persones passen per l’experiència de presó? Com afecten els condicionants socioeconòmics en l’entrada, permanència i sortida de la presó?

Quin perfil majoritari de persones passen per l’experiència de presó? Com afecten els condicionants socioeconòmics en l’entrada, permanència i sortida de la presó?

Arran del reportatge publicat a la Directa 539, convidem advocades, psicòlogues, familiars i persones que han passat per l’experiència de presó per a aprofundir en la tesi principal del reportatge: les persones més vulnerabilitzades estan més abocades a acabar passant per la presó. Hem volgut fer dos actes en dos llocs diferents dels Països Catalans, des d’on hem redactat el reportatge i des d’on hem basat les nostres fonts en el reportatge: Castelló de la Plana i Barcelona.

A Castelló de la Plana, ens trobarem el divendres 11 de febrer a partir de les 18 h a la plaça l’Ereta, amb l’ajuda logística del Centre social antifeixista La Cosa Nostra. L’acte el moderarà la periodista de la Directa i coautora del reportatge Ester Fayos i hi participaran Luis Antonio Machado, que ha passat per l’experiència de la presó; Fernando Alcatraz, membre del col·lectiu Tokata; Raquel Boix, advocada de l’entitat Àmbit i Maria Morató, psicòloga especialitzada en l’acompanyament en presons.

Cartell dels dos actes organitzats a Castelló de la Plana i a Barcelona |Pau Fabregat

A Barcelona, el 24 de febrer a les 18 h entrarem en un centre penitenciari on no fa massa anys encara hi havia persones preses: La Model. Avui és un equipament públic, i, tot i algunes contradiccions assumides, hi entrarem acompanyades de Noa Prieto, del col·lectiu Metzineres i que ha passat per l’experiència de la presó; Daniel Pont, exmembre de la COPEL; Xavi Muñoz, advocat i membre de la Comissió de defensa ICAB i Bea Fernández, responsable del servei jurídic de la Fundació Arrels. L’acte el moderaran les coautores del reportatge Gemma Garcia Fàbrega i Vicent Almela.

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!