Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mobilització massiva a Bilbao i Baiona per reclamar al nou Govern espanyol passos en matèria penitenciària

Sare Herritarra, plataforma impulsora de les dues manifestacions d'aquesta tarda a terres basques per reclamar els drets humans de les preses basques i les seves famíliars, demana a les formacions polítiques del País Basc i Catalunya que han estat decisives per investir Pedro Sánchez com a president del Govern de l'Estat, que incloguin en la seva agenda d'acords amb el nou executiu "el clam que se sentirà aquesta tarda a Bilbao i Baiona"

La manifestació de la plataforma Sare Herritarra aquesta tarda a Bilbao | Arxiu

Aquest divendres, 10 de gener, en vigílies de la celebració de la mobilització anual més multitudinària en favor dels drets de les preses basques, prevista per aquesta tarda a Bilbao i a Baiona, la plataforma Sare Herritarra ha fet referència a la investidura de Pedro Sánchez com a president del nou Govern espanyol per incidir en la idea que s’ha d’abordar urgentment la situació a les presons. “Si no és ara, quan serà?” Es pregunta.

El passat 30 de novembre, en un acte celebrat al Parc de Miramón de Sant Sebastià, Sare feia públic un document en el qual traslladava als partits bascos amb representació a les Corts Generals espanyoles una petició i una pregunta. La petició era i és que, davant la importància que els vots de les diputades basques tindran en aquesta legislatura, siguin utilitzats, també, convenientment, per incloure a l’agenda dels acords, la situació de les preses basques i la fi de la vulneració dels seus drets.

Segons la plataforma impulsora, en l’àmbit polític basc “s’han aconseguit importants acords tot exigint un canvi en la política penitenciària, que cal traslladar a l’Estat. És hora d’avançar sense oblidar, però sense odiar”

“La societat basca es troba davant d’un Govern conformat per dues forces polítiques que han anat manifestant la seva voluntat de canviar aquesta política penitenciària. I si a això, s’afegeixen els partits que amb el seu vot favorable o la seva abstenció, tant bascos com catalans, han propiciat aquesta elecció i han anat manifestant aquesta voluntat d’avançar cap a la convivència tot posant fi a aquesta vulneració de drets, estem davant l’oportunitat d’avançar en positiu”, insisteix el col·lectiu Sare.

“Dissabte, desenes de milers de persones demanaran això mateix als carrers de Bilbao i Baiona. Per tant, els diputats i diputades basques estan convidades a traslladar a aquestes Corts Generals el clam que s’escoltarà dissabte als carrers d’aquestes dues capitals basques”, proclamen des del col·lectiu.

La manifestació de Bilbao començarà a les 5 de la tarda des de La Casilla i finalitzarà amb la lectura del manifest per part de dues víctimes de la violència, Rosa Rodero i Axun Lasa

Segons Sare Herritarra, que organitza ambdues manifestacions, “estem davant d’una gran oportunitat”. Després de la dissolució d’ETA, en l’àmbit polític basc “s’han aconseguit importants acords exigint un canvi en la política penitenciària, que cal traslladar a l’Estat. És hora de posar fre a tant patiment. És hora d’avançar sense oblidar, però sense odiar. És hora de crear una societat, sinó reconciliada, si almenys en convivència. És hora en definitiva de construir societat des de l’acord i des del respecte als drets humans”.

La manifestació de Bilbao començarà a les 5 de la tarda des de La Casilla i finalitzarà amb la lectura del manifest per part de dues víctimes de la violència, Rosa Rodero i Axun Lasa. A Baiona, la marxa comença a les 3 de la tarda.

Com en altres ocasions, els actes previstos, no se circumscriuen només a la manifestació. Sare organitza dos actes més. A l’edifici La Borsa del nucli antic, a les 11.15 del matí, ha tingut lloc una taula rodona, sobre Drets i Llibertats, amb la participació del periodista català Antoni Bassas, la periodista basca Pili Kaltzada i el filòsof basc Javier Sádaba. I previ a l’inici de la manifestació, a les 15.30, a l’Hotel Silken de Bilbao, té lloc un acte sobre “dona, presó, confictes, convivència i pau”, al qual s’ha convidat a dones que treballen tant en l’àmbit polític, sindical, en moviments socials, feministes o en l’àmbit de la pau i els drets humans.

Article publicat originalment a Ahötsa.info.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!