Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

De lectura obligatòria

| Arxiu

En el camp del periodisme, un dels factors que marquen diferència és la figura del corresponsal, amb criteri i vocació, que se submergeix en una realitat aliena i aporta profunditat. Alba Sidera, periodista que exerceix la corresponsalia a Roma, compleix les condicions. Tracta de reflectir en extensió i intensitat allò que el dia a dia i la limitació de caràcters impedeix compartir. I ho tradueix en un llibre que ens ajuda a comprendre l’enrevessada política italiana.

Aquest és un llibre sobre el feixisme, arran del mandat de Matteo Salvini, un polític ambiciós, format a la Lliga Nord i que reivindica la figura i l’estil de Mussolini. Tanmateix, Salvini és la part visible de les diverses mutacions que s’han viscut a la societat italiana al llarg de les darreres dècades, amb el blanquejament del feixisme i la normalització del seu discurs. Resulten colpidores algunes anècdotes de la narradora vinculades a persones sofisticades i hospitalàries que surten de l’armari feixista basant-se en una barreja entre la nostàlgia d’un passat falsificat i el ressentiment respecte a l’administració d’una crisi que ha trinxat les expectatives de les classes mitjanes i populars.

De la lectura en destacaria, per significatius, aquells elements que expliquen la creació del marc mental que ha preparat l’italià mitjà a acceptar el feixisme com a un corrent falsament innocu. No és aliè a un berlusconisme que, mitjançant el seu imperi televisiu, ha estupiditzat diverses generacions i les ha preparat per deixar-se manipular molt abans de les fake news.

Itàlia sempre marca tendències. I l’experiència de Salvini, que pot tornar si fracassa la precària aliança actual entre els grillini i les restes del naufragi del Partit Demòcrata, ens mostra una perillosa combinació del vell feixisme i la nova ultradreta identitària, on es mesclaria el neoliberalisme de Steve Bannon amb el conservadorisme catòlic. Aquesta és una lectura obligatòria, no només per saber què passa a Itàlia, sinó què s’està coent al continent europeu.

Article publicat al número 505 publicación número 505 de la Directa

LLIBRE

Feixisme persistent. Radiografia de la Itàlia de Matteo Salvini
Alba Sidera
Editorial Saldonar
Barcelona, 2020
280 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!