Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El combat de la pandèmia a l'Índia, un pretext per atiar la islamofòbia

L'origen del contagi del virus a l'Índia se situa en una trobada d'una congregació musulmana, fet que ha donat peu a una persecució i criminalització dels seguidors de l'Islam al país

Una botiga de Calcuta durant la quarentena pel coronavirus | Indrajit Das

La crisi del coronavirus a l’Índia no tan sols està suposant l’èxode de milers de treballadors migrants que marxen de les grans ciutats als seus pobles d’origen, sinó que també està sent una recerca i captura de tots aquells propagadors del virus que van participar en la reunió massiva a la mesquita de Nizamuddin, a Delhi. En aquest moment, de l’anomenada “llista negra”, ja s’han posat en quarantena més de 25.000 musulmans que van assistir a la reunió del grup evangelista islàmic Tablighi Jamaat.

La congregació, que va durar del 13 al 15 de març, va ser el primer punt de contagi del virus a l’Índia per la presència de membres de Tablighi Jamaat provinents de Malàisia, on, setmanes abans, hi havia hagut el brot més important de coronavirus del sud-est asiàtic, també en una reunió de la mateixa organització. En comptes d’una investigació a fons sobre la inacció del govern, les xarxes i els mitjans de comunicació s’han omplert de missatges islamofòbics que asseguren que la trobada era un acte terrorista premeditat. També s”han difós desenes de vídeos falsos en què es poden veure musulmans tossint o estornudant1, enfrontant-se violentament a grups de metges o llepant utensilis per propagar el virus.

La cronologia dels fets posa en qüestió la gestió de la crisi del govern de Narendra Modi, líder del partit nacionalista hindú Bharatiya Janata Party (BJP), afí als discursos islamòfobs i que no ha buscat aturar l’allau de missatges d’odi contra la comunitat musulmana

La cronologia dels fets, però, posa en qüestió la gestió de la crisi del govern de Narendra Modi, líder del partit nacionalista hindú Bharatiya Janata Party (BJP), afí als discursos islamòfobs i que no ha buscat aturar l’allau de missatges d’odi contra la comunitat musulmana. Tot i que el dia 11 de març l’OMS va declarar la pandèmia, a l’Índia només es va començar a actuar tímidament el 13 de març, prohibint les reunions de més de dues-centes persones, exceptuant els casaments. Aquest era el primer dia de les celebracions massives de Tablighi Jamaat, i la seva imprudència també va ser la de milers d’altres temples al país que no van tancar fins el dia 19, quan Modi va declarar el toc de queda. Malgrat que els governs dels estats de Telangana i de Tamil Nadu van comunicar al govern central el dia 18 i 21, respectivament, que els casos que estaven registrant provenien de la mesquita de Nizamuddin i tots eren membres de Tablighi Jamaat, el govern no va començar a actuar  fins als dies 28 i 29, desallotjant i aillant la mesquita. Fins i tot declarat el confinament total, el dia 24, encara van passar diverses jornades fins que les autoritats van començar a prendre mesures en contra del brot de Delhi.

Situació al carrer durant el confinament per la crisi de la COVID-19 a Calcuta |Indrajit Das

 

La recerca i captura dels membres de Tablighi o d’aquells que van ser a Nizamuddin els dies de la congregació ha posat el focus sobre les autoritats locals, que prometen fer tot el que calgui, fins i tot acusar d’homicidi i processar tots aquells musulmans que s’estiguin amagant de la justícia. La Comissió de Minories de Delhi, encapçalada per Zafar-ul-Islam Khan, ha denunciat que, des de l’inici del confinament, la policia està arrestant nois musulmans, s’han tancat botigues de carn sense justificació i s’ha vandalitzat una mesquita a Mukhmelpur; totes les al·legacions han estat negades per la policia. Igualment preocupants són les declaracions d’alguns professors de la Universitat de Delhi que, com assegura Zafar-ul-Islam Khan, han exhortat les autoritats a enviar els musulmans a les cambres de gas abans que contagiïn tot el país.

Responsabilitzar els musulmans de la pandèmia és una estratègia del govern per desviar l’atenció d’un altre capítol preocupant: el fracàs en la gestió dels migrants econòmics que es trobaven lluny dels seus pobles o ciutats quan va començar el confinament

El professor de ciència política a la Universitat Musulmana d’Aligarh, Mirza Asmer Beg, en declaracions a The Hindu, ha indicat que aquesta insistència a responsabilitzar els musulmans de la pandèmia és una estratègia del govern per desviar l’atenció d’un altre capítol preocupant: el fracàs en la gestió dels migrants econòmics que es trobaven lluny dels seus pobles o ciutats quan va començar el confinament. S’han viscut escenes tan inhumanes com la de 120 obreres, entre les quals es trobaven dones i nens, que es van veure forçades per la policia a entrar dins el contenidor d’un camió. Tancades sense ventilació, moltes van desmaiar-se per la falta d’aire.

A exaltar més els ànims, hi ha contribuït també els titulars de mitjans afins al govern, que continuen plens d’eslògans islamòfobs com “Coronajihad” i “Corona bomb”. Així doncs empitjoren, una mica més, les condicions de vida de la comunitat musulmana al subcontinent i la discriminació que segueixen patint.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!